Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Averea șefei interimare a…

DOC Averea șefei interimare a PA: Apartament procurat din donațiile tatălui și salariu lunar de circa 26 mii de lei

Procurora Elena Cazacov, cea care a reprezentat acuzarea de stat în dosarul Vlad Filat, și care va asigura interimatul funcție de șefă al Procuraturii Anticorupție (PA) locuiește într-un apartament procurat din donațiile tatălui său. Pentru anul trecut, aceasta declară un salariu lunar de circa 26 de mii de lei, iar la capitolul cazuri de rezonanță instrumentate, pe lângă cel al lui Filat, este și dosarul „mitei pentru judecători”, în care a cerut achitarea magistratelor.

Elena Cazacov și-a început cariera de procuroră în 2010, în cadrul Procuraturii Generale (PG). În 2013, Cazacov a fost numită în funcția de procuroră în cadrul Secţiei combatere trafic de ființe umane a PG. Ulterior, în 2018, a fost transferată în funcția de procuroră în cadrul Procuraturii Anticorupție.

Cazacov este procurora care a reprezentat acuzarea de stat în dosarul fostului prim-ministru Vlad Filat, condamnat în iunie 2016 la 9 ani de închisoare și eliberat condiționat, în decembrie 2019, din detenție înainte de termen.

Tot Cazacov a instrumentat dosarul „mitei pentru judecători”, iar odată cu finisarea examinării cauzei penale de învinuire, a solicitat instanței de judecată achitarea, pe mai multe capete de acuzare, a magistratelor Galina Moscalciuc, Svetlana Tizu, Liubovi Brânză, Ludmila Ouș și Victoria Hadîrcă, anchetate pentru fapte de corupție, dar și achitarea integrală a celorlalți cinci inculpați.

În argumentarea solicitărilor de achitare, pe majoritatea capetelor de acuzare, se menționează că „faptele inculpatelor nu întrunesc elementele infracțiunii”.

Pentru anul 2020, Elena Cazacov declară venituri salariale de la Procuratura Anticorupție în valoare de de aproximativ 312 de mii de lei, adică un salariu lunar de circa 26 de mii de lei. Soțul acesteia, angajat în cadrul Inspectoratului General de Poliție a avut anul trecut un salariu total de circa 112 mii de lei.

Anul trecut, familia Cazacov a obținut venituri de 43 de mii de lei din vânzarea unui automobil Huyndai Tucson. Alte puțin peste 59 de mii de lei au intrat în conturile familiei Cazacov drept indemnizații de la Ministerul Finanțelor și Casa Națională de Asigurări Sociale.

Procurora declară un apartament cu o suprafață de 71.5 metri pătrați, cumpărat în 2015, cu puțin peste 455 mii de lei. O parte din banii cu care a fost procurat apartamentul au fost donați în 2017 de Serghei Cazacov, tatăl procurorei.  

Conform declarației de avere și interese personale, anul trecut, Elena Cazacov și-a cumpărat un automobil KIA, fabricat în 2013, cu 9 367 de euro. Familia acesteia deține și o Skoda Fabia, fabricată în 2006 și procurată în 2013 cu 21 892 de lei.

În 2018, Elena Cazacov a fost vizată într-o investigație a Ziarului de Gardă despre procurorii ajutați de cu donații de milioane. Atunci, ZdG a scris că Elena Cazacov, procuror pe atunci în cadrul secţiei combatere trafic de fiinţe umane din cadrul PG, împreună cu soţul ei, angajat în poliţie, au primit în 2017 o donaţie de 15 mii de euro de la Serghei Cazacov, tatăl procurorei.  Cu o parte din aceşti bani, cei doi soţi au cumpărat un apartament şi un automobil Hyundai Tucson, pe care soții Cazacov l-au vândut în 2020.