Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Detalii oferite de ministrul Justiției…

Detalii oferite de ministrul Justiției despre blocarea conturilor lui Ilan Șor de către autoritățile de la Tel Aviv. Șor: „Nu am și nici nu am avut conturi în Israel”

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu câteva detalii, într-o postare pe Facebook, în contextul informațiilor privind blocarea conturilor din Israel ale deputatului fugar Ilan Șor de către autoritățile de la Tel Aviv.

Potrivit lui Litvinenco, decizia autorităților de la Tel Aviv „a fost luată urmare sancțiunilor impuse de către SUA și pe baza intervenției autorităților R. Moldova pe lângă autoritățile Statului Israel.

„În cadrul dialogului pe care îl avem cu autoritățile Statului Israel, am fost informați că conturile lui Ilan Șor în Israel au fost blocate. Decizia autorităților Statului Israel a fost luată urmare sancțiunilor impuse de către SUA și pe baza intervenției autorităților Republicii Moldova pe lângă autoritățile Statului Israel”, a scris ministrul pe Facebook.

De cealaltă parte, deputatul fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la șapte ani şi șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, susține că „nu are și nici nu a avut conturi în Israel”.

„(…) Răspund cu toată responsabilitatea că nu am și nici nu am avut conturi în Israel! Deci ați tirajat un fals (…)”, a scris Șor pe Facebook.

Informația despre înghețarea conturilor din Israel ale deputatului fugar Ilan Șor a apărut în presa română, ulterior fiind confirmată de ministrul Justiției de la Chișinău, Sergiu Litvinenco.

În toamna anului 2022, deputatul fugar Ilan Șor, precum și fostul lider al Partidului Democrat din R. Moldova (PDM), Vlad Plahontiuc, dat în căutare internațională, au fost incluși în listele de sancțiuni ale SUA și Marii Britanii.

Pe 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o decizie privind suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova. Este vorba despre posturile „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”, unele dintre acestea fiind afiliate lui Ilan Șor.

ZdG a scris într-o investigație că cele șase posturi de televiziune a căror licență de emisie a fost suspendată prin decizia CSE au proprietari atât din R. Moldova, cât și din Federația Rusă. Printre ei se numără soția unui deputat socialist, un candidatul la alegeri al Partidului Șor, un cetățean rus și o asociație obștească din Moscova.

În luna iunie 2022, ZdG a scris că s-au împlinit trei ani de când Ilan Șor, deputatul Partidului Politic „Șor”, cercetat în dosarul „frauda bancară”, a părăsit R. Moldova. În această perioadă, Șor, rămas fără imunitate parlamentară pentru a doua oară în luna mai curent, a apărut în numeroase video-uri, postate pe pagina sa de Facebook, în care a lansat mai multe atacuri la adresa partidului de guvernământ și a președintei R. Moldova, Maia Sandu. Deși este deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.

În dosarul „frauda bancară”, Șor este învinuit pe 9 capete de acuzare.