Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSM a permis pornirea urmăririi…

CSM a permis pornirea urmăririi penale în privinţa a 5 magistraţi

Procurorul General Corneliu Gurin, a primit astăzi acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a cinci judecători de la Curtea de Apel Chişinău.

Din actul de sesizare prezentat de Procurorul General rezultă o bănuială rezonabilă că acţiunile respectivilor magistraţi întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art.307 Cod penal – pronunţarea cu bună-ştiinţă a unor încheieri contrare legii şi art.332 Cod penal – înscrierea de către o persoană cu funcţie de demnitate publică în documentele oficiale ale unor date vădit false.

Potrivit materialelor procesului penal, în anul 2014, în cadrul examinării unei cauze civile, intentate la cererea unei femei privind decăderea din drepturile părinteşti a tatălui copilului său, magistraţii au respins apelul femeii, menţinând hotărârea primei instanţe. Cu toate acestea, în dispozitivul deciziei şi în hotărârea motivată magistraţii au indicat date diametral opuse, precum că apelul femeii totuşi a fost admis.

Ulterior, după ce reprezentantul pârâtului a depistat acţiunile ilicite comise de către judecătorii Curţii de Apel Chişinău, a fost format un nou complet de judecată, care în noiembrie 2014, în lipsa şi fără citarea părţilor, în proces de corectare a unor erori au schimbat decizia anterioară emiţând una diametral opusă.

Decizia respectivă a fost anulată de Curtea Supremă de Justiţie ca fiind emisă cu încălcarea legii procesuale.
În cadrul urmăririi penale urmează a fi desfăţurate mai multe acţiuni care se impun pentru cercetarea completă şi obiectivă a cazului.

Urmărirea penală pe acest caz va fi exercitată de Procuratura Anticorupţie.