Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Concret: De ce au fost…

Concret: De ce au fost acuzați Papuc și Botnari? Fostul ministru de Interne condamnat și din cauza PCRM

Cei doi generali, Gheorghe Papuc și Vladimir Botnari au fost învinuiţi de procurori de neglijenţă în serviciu, soldată cu decesul lui Valeriu Boboc şi cu alte urmări grave. Totodată, Papuc era învinuit şi de abuz în serviciu, soldat cu urmări grave, dat fiind că, în perioada 1 ianuarie 2004 — 12 februarie 2008, a dat în arendă încăperi de pe str. Zelinski 15 din Chişinău, pentru utilizare de către comitetul raional Botanica al PCRM, prejudiciind astfel  interesele publice cu  502 700 lei, bani pe care MAI îi achita pentru PCRM.

Fostul ministru mai era învinuit de procurori pentru că, la 3 decembrie 2005, a dispus transmiterea unui automobil model RAF-2203, aflat la balanţa MAI, în folosinţa fracţiunii parlamentare a PCRM. Autovehiculul a fost utilizat în perioada 2005 — septembrie 2009 pentru necesităţile fracţiunii parlamentare a PCRM. Prin aceste acţiuni, bugetul MAI a fost prejudiciat cu 326 200 lei. Papuc a cerut comasarea dosarelor, iar instanţa a acceptat cererea.

În cele 3 capete de acuzare, procurorii cereau pentru Papuc 4 ani de închisoare cu amendă în mărime de 1000 unităţi convenţionale, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii înalte în organele de interne timp de 5 ani şi cu retragerea gradului de general. Pentru Vladimir Botnari procurorii au solicitat 2 ani de închisoare, amendă în mărime de 100 unităţi convenţionale, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii pe un termen de 5 ani şi retragerea gradului de general-maior.

Gheorghe Papuc a fost condamnat astăzi la patru ani de închisoare cu executare. Acesta a fost găsit vinovat în ambele capete de acuzare. Decizia urmează să fie pusă în aplicare începând cu ziua de 19 februarie 2015.