Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   [VIDEO] Precedent CSJ: Polițele medicale…

[VIDEO] Precedent CSJ: Polițele medicale sunt dezactivate ilegal

Avocata Violeta Gașițoi a obținut câștig de cauză împotriva Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), care i-a dezactivat în mod ilegal polița medicală la început de an. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a constatat ilegalitatea acestei practici și a obligat CNAM să activeze polița medicală, dar și să achite cheltuieli pentru daune morale și asistență juridică. Încheierea este definitivă.

rsz_screenshot-8Cazul datează din ianuarie 2012, când avocata, deși avea achitată polița medicală, a fost obligată să achite serviciile medicale de urgență. Aceasta a sesizat imediat CNAM, însă instituția nu a reacționat.
„Zeci de ani mi-am achitat în termen polița medicală, iar în 2012 a fost prima dată când am ajuns să o folosesc. La medicul de familie, la acordarea asistenței medicale de urgență și la spitalizare, însă, mi s-a spus că polița medicală nu este activată și a trebuit să achit toate serviciile ce mi-au fost acordate. (…) În instanța de judecată, am demonstrat că legea ne obligă să achităm polița medicală până pe 31 martie, și CNAM a recunoscut acest lucru, deci polița trebuie să fie activă până pe 31 martie în mod automat”, declară avocata.

Într-un comunicat de presă, CNAM menționează că regretă faptul că a avut loc acest caz de neactivare a poliţei de asigurare şi, respectiv, neacordare a serviciilor medicale din contul asigurării medicale obligatorii. Totuși instituția insistă în continuare pe ideea că „pentru persoanele care se asigură în mod individual (n.r. – polița medicală) este activă de la data achitării primei până pe 31 decembrie a anului în care a fost efectuată plata”.

Violeta Gașițoi a câștigat procesul contra CNAM chiar la prima instanță. Ulterior, după ce a ajuns la CSJ, cauza a fost trimisă la rejudecare. Instanțele naționale au emis o încheiere definitivă abia peste aproape trei ani.

Potrivit deciziei definitive pronunțate de CSJ, CNAM a fost obligată să activeze polița medicală a avocatei Gașițoi, să achite 25 000 de lei cu titlu de prejudiciu moral, 1 147 de lei pentru cheltuieli de tratament, dar și 3 000 de lei pentru asistența juridică.

Sursa VIDEO: www.ZdG.md