Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cinci judecători noi în sistem!…

Cinci judecători noi în sistem! După trei ani de încercări, fiul unui magistrat controversat a fost numit în funcție

Cinci judecători au depus astăzi jurământul de accedere în funcție, iar deja mâine își vor începe activitatea în instanțele la care au fost repartizați. Este vorba despre Alina Brăgaru, Livia Mitrofan, Rosița Rusu-Parii, Ala Ucraințeva și Petru Harmaniuc. Ultimul este fiul judecătorului controversat, Valeriu Harmaniuc. Prima încercare a lui  Petru Harmaniuc de a obține statutul de judecător a eșuat după ce președintele Nicolae Timofti a respins candidatura acestuia  pe motiv că „nu corespunde rigorilor Codului de etică al judecătorului”, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a refuzat să o înainteze repetat. La concursurile ulterioare pentru ocuparea funcțiilor vacante de judecător în Chișinău, Petru Harmaniuc nu a întrunit voturile necesare din partea plenului CSM.

După ce i-a felicitat și a precizat că CSM își pune mari speranțe în generația tânără, președintele Consiliului, Victor Micu a semnat ordinul de repartizare a magistraților care au obținut o funcție la Judecătoria Chișinău. Respectiv, Petru Harmaniuc va activa sediul Buiucani al instanței din capitală.

Foto: captură jurnaltv.md

În concursul pentru suplinirea  celor patru funcții vacante de magistrat la Judecătoria Chișinău, anunțat la 7 martie curent, și-au depus dosarele 23 de persoane: șase magistrați care au solicitat transferul și 17 candidați la funcția de judecător. La 2 mai, după analiza dosarelor, plenul CSM a decis să înainteze președintelui Igor Dodon patru candidaturi, inclusiv cea a lui Petru Harmaniuc.

La 30 iunie curent, Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcție a judecătorului care deține o casă de milioane, ridicată pe când nu avea 26 de ani și care, anterior, alături de Corneliu Crețu, fiul fostului judecător Gheorghe Crețu, condamnat în dosarul Pădurea Domnească, a fost respins de Timofti pe motiv că „nu corespund rigorilor Codului de etică al judecătorului”.

În toamna anului 2014, președintele Nicolae Timofti a respins candidaturile lui Corneliu Crețu și Petru Harmaniuc, propuse pentru numirea în funcția de magistrat la Judecătoria sect. Centru și, respectiv, sect. Râșcani din capitală, pe un termen de 5 ani, de către Consiliul Superior al Magistraturii. Președintele țării a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să verifice suplimentar candidaturile menționate prin prisma integrității și compatibilității cu interesele funcției publice, se spunea în comunicatul președintelui. Ulterior, cei doi au insistat ca CSM să-i propună repetat președintelui, însă, la 23 decembrie 2014, membrii Consiliului, după ce au examinat Nota informativă a Inspecţiei Judiciare pe marginea verificării temeiurilor de respingere a propunerii CSM de către șeful statului, nu au dat curs solicitărilor și au refuzat să propună repetat candidaturile acestora.

Crețu și Harmaniuc au insistat să obțină statutul de judecător și s-a înscris în concursul pentru suplinirea a două funcții vacante la Judecătoria sect. Centru din Chișinău, doar că la 13 ianuarie 2015, membrii CSM și-au dat votul în favoarea altor candidați.

În octombrie 2015, la cererea lui Petru Harmaniuc și Corneliu Crețu, CSM a remis către Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor materialele pentru o reevaluare a acestora. Ulterior, CSM i-a acceptat la concursul pentru funcția de Judecător la Judecătoria Chișinău. Însă,  în ședința din 17 ianuarie curent, cei nu au reușit să obțină numărul necesar de voturi din partea membrilor CSM.

Anterior, ZdG a scris că Harmaniuc deține o casă de milioane, ridicată pe când nu avea 26 de ani

Citiți AICI

(doc) Fiul cu imobil de milioane al unui magistrat controversat accede în funcția de judecător prin decretul lui Dodon