Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Asociația Judecătorilor, despre proiectul de…

Asociația Judecătorilor, despre proiectul de lege care ar permite convocarea Adunării Generale de către ministrul Justiției: „Principiul fundamental al statului de drept este încălcat în mod vădit și arbitrar”

Reprezentanții Asociației Judecătorilor din R. Moldova se arată „îngrijorați” de modificările propuse de proiectul de lege, votat în prima lectură în ședința Parlamentului din 3 martie, care reglementează unele aspecte ce țin de alegerea membrilor în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Mai exact, ministrul Justiției ar putea convoca și deschide Adunarea Generală a Judecătorilor. Potrivit unui comunicat emis de Asociație, astfel de modificări „generează dispoziții retrogradate și periculoase”, „în pofida angajamentelor luate de autorități în direcția reformării și modernizării justiției”.

„În acest context, Asociația Judecătorilor salută vizita comisarului european pentru justiție, domnul Didier Reynders în R. Moldova, precum și poziția sa ferm exprimată autorităților noastre față de principiile statului de drep (…).

Dumnealui a reiterat obligația autorităților de a implementa și respecta toate recomandările Comisiei de la Veneția. Și aici amintim că una din recomandările Comisie de la Veneția, care a fost transpusă deja în actele normative se referă la excluderea Ministrului Justiției din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Nu este de înțeles cum se pliază această recomandare cu intenția actuală de ai oferi Ministrului Justiției, reprentantul puterii executive, dreptul de a convoca Adunarea Generală a Judecătorilor, organ care asigură realizarea în practică a principiului autoadministrării judecătorești.

Constituţia R. Moldova exclude apriori orice imixtiune a puterii executive în activitatea puterii judecătorești, dar acest principiu fundamental al statului de drept este încălcat în mod vădit și arbitrar prin proiectul de lege specificat (…).

Livrarea unor rezultate și soluții rapide, care vor funcționa pe termen scurt, nu vor asigura scopul scontat al tuturor eforturilor, adică realizarea unei reforme „reale””, se arată în comunicatul Asociației.

Proiectul de lege propune modificarea alin. (2) al art. 232 din Legea nr. 514/1995 prin completarea cu textul „În cazul imposibilității convocării Adunării Generale a Judecătorilor de către Consiliul Superior al Magistraturii pe motiv de expirare a mandatului membrilor săi, lipsei de cvorum sau în cazul declarării stării de urgență, în condițiile Legii nr. 212 din 24.06.2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă și se deschide de către președintele sau președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii. În cazul vacanței acestora, Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă și se deschide de către ministrul Justiției”.

De asemenea, se propune completarea art. 232 cu alin. (41) din Legea nr. 514/1995 cu următorul cuprins „Dacă Adunarea Generală a Judecătorilor nu a avut loc din lipsă de cvorum, adunarea generală repetată poate fi convocată în cel mult două săptămâni de la data convocării primei și aceasta este deliberativă dacă la ședință participă mai mult de 1/3 din judecătorii în exercițiu”.

Documentul va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Adunarea Generală a Judecătorilor urmează să fie convocată pe 17 martie 2023, în cadrul căreia vor fi aleși membrii permanenți ai CSM din rândul judecătorilor.

În ședința din 14 februarie, plenul CSM a aprobat proiectul agendei ședinței Adunării Generale a Judecătorilor.

Conform legislației, Adunarea Generală a Judecătorilor este unul din organele autoadministrării judecătoreşti şi asigură realizarea practică  a principiului autoadministrării judecătoreşti. Adunarea Generală a Judecătorilor este constituită din judecătorii tuturor instanţelor judecătoreşti.

Votarea membrilor permanenţi şi supleanţi ai CSM, ai Colegiului pentru selecţie şi cariera judecătorilor, ai Colegiului pentru evaluarea performanţelor judecătorilor este secretă şi se desfăşoară în cabina de vot special amenajată, sub supravegherea membrilor Comisiei speciale.

Hotărârile Adunării se adoptă cu votul majorităţii simple a judecătorilor prezenţi şi se semnează de către preşedintele şi secretarul şedinţei, fiind numerotate în ordine consecutivă pe anul curent.