Principală  —  IMPORTANTE   —   Amenzi de peste 1 milion…

Amenzi de peste 1 milion de lei pentru purtarea panglicii „Sf. Gheorghe”. 8 deputați „panglicari” au plătit amenzile primite, iar alți 9 le-au contestat în instanță

Colaj ZdG

Pe parcursul anului 2022, Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP) a aplicat amenzi în mărime de 1.009.500 lei persoanelor care au purtat panglica negru-oranj, interzisă pe teritoriu R. Moldova ca simbol al agresiunii ruse împotriva Ucrainei, până în luna mai 2023 fiind achitate amenzi în sumă de 223.000 de lei. 

Conform datelor furnizate Ziarului de Gardă de INSP, pe parcursul anului trecut, inclusiv la manifestațiile din 9 mai 2022, agenții constatatori ai Poliției au întocmit 235 de procese-verbale pentru purtarea panglicii negru-oranj. Un număr de 78 de procese-verbale au fost transmise în instanța de judecată, 5 dintre ele fiind clasate. 

17 deputați din Parlamentul R. Moldova, care au ignorat prevederile legale și au purtat panglica bicoloră negru-oranj la manifestațiile organizate de 9 mai 2022 în centrul Capitalei, au fost amendați de Poliție cu câte 9 mii de lei. Opt dintre cei 17 deputați sancționați au achitat amenzile aplicate, iar 9 au contestat deciziile constatatorilor în instanța de judecată. 

ZdG a identificat deputații care au contestat actele prin care au fost amendați cu câte 9 mii de lei pentru că au purtat panglica negru-oranj interzisă prin lege și vă arată la ce etapă se află examinarea contestațiilor lor. 

Primul deputat BCS care scapă de amendă

La 11 mai curent, Judecătoria Chișinău a emis o hotărâre prin care a anulat procesul-verbal și decizia de sancționare emisă în baza acestuia în privința deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Eduard Smirnov. 

Procesul-verbal prin care Smirnov a fost amendat cu 9.000 de lei a fost întocmit la 24 iunie 2022. La data de 27 iulie 2022 Smirnov a contestat actul în instanța de judecată. Prima ședință de judecată în dosarul acestuia a avut loc la 20 octombrie 2022. Au urmat alte trei ședințe în lunile februarie, martie și mai curent, iar la mijlocul lunii mai a fost pronunțată hotărârea, el fiind primul deputat care scapă de amenda de 9.000 de lei pentru că a purtat panglica „Sf. Gheorghe” interzisă prin lege.

Și fostul președinte Igor Dodon a contestat în instanță procesul-verbal al poliției prin care a fost amendat cu 9.000 de lei pentru că a purtat, pe 9 mai 2022, panglica negru-oranj.

Sursa foto: Igor Dodon/ Facebook

Prima ședință pe acest caz ar fi trebuit să aibă loc pe data de 19 iulie 2022, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Ședința însă a fost amânată pentru 9 noiembrie, după ce fostul șef de stat nu s-a prezentat din motiv că ar fi fost plasat în arest la domiciliu. A treia și ultima ședință de până acum în acest dosar a avut loc pe data de 23 ianuarie 2023, pe portalul național al instanțelor de judecată nefiind programată vreo ședință ulterioară.

Foto: Europa Liberă Moldova

Printre deputații care au purtat la 9 mai 2022 panglica interzisă și au contestat procesul-verbal al poliției este deputatul BCS, Fiodor Gagauz. Prima ședință pe dosarul acestuia urma să aibă loc la 12 septembrie 2022, dar a fost amânată la cererea părților. Au urmat alte trei ședințe de judecată în noiembrie 2022 și lunile ianuarie și martie 2023. Următoarea ședință este programată pentru data de 15 iunie curent.

5 ședințe amânate în cazul lui Odnostalco

Vladimir Odnostalco. Foto: ZdG

Și deputatul BCS, Vladimir Odnostalco, a  contestat în instanța de judecată procesul-verbal al poliției prin care a fost amendat cu 9.000 de lei pentru purtarea panglicii negru-oranj la evenimentele din 9 mai 2022. Prima ședință în dosarul acestuia ar fi trebuit să aibă loc la 29 septembrie 2022, dar ea a fost amânată pe motiv că atât Odnostalco, cât și agentul constatator nu s-au prezentat. 

La cererea avocatului lui Odnostalco a fost amânată și ședința programată pentru 13 decembrie 2022, iar ședința programată pentru 1 februarie 2023 nu a avut loc deoarece grefierul completului de judecată s-a aflat în concediu medical. A urmat amânarea ședinței din 27 martie curent, dar și a ședinței programate pentru 21 aprilie curent, întrucât judecătoarea Liliana Cușcă s-a aflat în concediu medical. Următoarea ședință în acest dosar este programată pentru 5 iunie curent.

Foto: ZdG

Și Bogdat Țîrdea a contestat amenda de 9.000 de lei. Prima ședință în dosarul acestuia a avut loc pe data de 15 decembrie 2022. O altă ședință ar fi trebuit să aibă loc pe 28 februarie 2023, dar avocații lui Țîrdea au cerut amânarea examinării cauzei. Ultima ședință în acest dosar a avut loc la 28 martie curent, la 18 mai fiind programată o nouă ședință. 

Judecătoarea a amânat pronunțarea hotărârii cu 2 luni

Vlad Bătrîncea este un alt deputat BCS care a contestat procesul-verbal prin care a fost amendat cu 9.000 de lei pentru că la manifestația din 9 mai 2022 a purtat panglica negru-oranj.

Vlad Bătrîncea. Foto: ZdG

Prima ședință în dosarul de contestare a amenzii în cazul lui Bătrâncea a avut loc la 13 decembrie 2022 și a fost amânată la solicitarea avocatului lui Bătrîncea. La 25 aprilie, judecătoarea Tatiana Bivol urma să pronunțe hotărârea, însă ședința a fost întreruptă până la 30 iunie curent. 

Petru Burduja. Foto: ZdG

2 ședințe amânate și o pauză de 5 luni până la următoarea ședință

Și deputatul BCS Petru Burduja a contestat procesul-verbal de aplicare a amenzii. Prima ședință de judecată pe cazul acestuia a fost programată pentru 1 decembrie 2022, dar a fost amânată la cererea avocatului. Următoarea ședință a fost programată pentru 22 februarie 2023 și, la fel ca și prima, a fost amânată la cererea avocatului. Următoarea ședință este programată pentru 20 iulie 2023.

Potrivit INSP, și 17 deputați ai Adunării Populare și alte 4 persoane cu funcție de răspundere din UTA Găgăuzia au fost sancționate. Două dintre persoanele sancționate au achitat amenzile primite, 13 au contestat deciziile agenților constatatori, un dosar fiind clasat, iar 6 sunt expediate executorului judecătoresc pentru a efectua procedura de executare.  

Deputatul socialist din Adunarea Populară a Găgăuziei Alexandru Toporaș  a contestat procesul-verbal al poliției, iar la 19 august 2022 cererea lui a fost respinsă ca fiind nefondată. Tot nefondată a fost declarată, la 8 iulie 2022, și contestația socialistului Leonid Chiosea.

Pe 20 aprilie 2022, pe teritoriul R. Moldova a fost interzisă purtarea panglicii negru-oranj și simbolurile „V” și „Z”, care reprezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. 

Persoanele fizice care nu respectă interdicția riscă amenzi până la 9.000 de lei sau muncă în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. Persoanele cu funcție de răspundere riscă o amendă până la 18.000 de lei, iar persoanele juridice pot fi amendate cu până la 30.000 de lei.