Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Volodimir Zelenski îl invită pe…

Volodimir Zelenski îl invită pe Vladimir Putin la o întâlnire în zona de conflict

Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a invitat marţi, 20 aprilie, pe omologul său rus, Vladimir Putin, să se întâlnească în zona conflictului cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei, pentru a face să scadă tensiunea dintre cele două ţări, transmite tass.ru.

Domnule Putin! Sunt dispus să vă propun să ne întâlnim în orice loc din Donbas-ul ucrainean, unde războiul continuă!”, a spus Volodimir Zelenski într-un discurs adresat naţiunii.

„Milioane de vieţi” sunt în joc în cazul unui conflict între Ucraina şi Rusia, a avertizat marţi preşedintele ucrainean, adresându-i-se liderului de la Kremlin.

Preşedintele rus a spus cândva: dacă o luptă este inevitabilă, trebuie să ataci primul. Dar, în opinia mea, fiecare lider trebuie să înţeleagă că o luptă nu poate fi inevitabilă atunci când este vorba despre un război real şi milioane de vieţi”, a adăugat Volodimir Zelenski în discursul său.

Peste 150.000 de militari ruşi au fost comasaţi la frontiera Ucrainei şi în Crimeea anexată, a anunţat luni şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, după reuniunea în sistem de videoconferinţă a miniştrilor de externe din UE, în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE).

Există un risc de escaladare prin desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina. Este vorba despre desfăşurarea cea mai masivă la care am asistat vreodată. Este îngrijorător”, a declarat Borrell după încheierea reuniunii CAE, fără a oferi detalii despre sursa acestor informaţii.

La 8 aprilie, în Donbas, grupuri armate ilegale au deschis focul de 15 ori asupra pozițiilor ucrainene și a infrastructurii civile. Un soldat ucrainean a fost ucis, potrivit unor rapoarte oficiale.

În perioada 27 iulie 2020 – 8 aprilie 2021, Misiunea specială de monitorizare a OSCE a înregistrat cel puțin 16.827 încălcări ale încetării focului în regiunile Donetsk și Luhansk. Numărul include 5.862 de explozii, 1.830 de muniții zburătoare nedeterminate, 179 de focuri de bot, 72 de rachete, precum și cel puțin 8.884 de explozii și focuri. 

Din 27 iulie 2020, un armistițiu privind încetarea complete a focului este în vigoare oficial în Donbas. În acest timp, însă, bombardamentele nu au încetat, dar numărul lor s-a redus. În același timp, în ultimele săptămâni a fost observată o agravare a situației din zona de conflict.