Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Șeful Serviciului de Securitate al…

Șeful Serviciului de Securitate al președintelui Kazahstanului: „Rusia pune presiune pe autoritățile din Kazahstan, cu cererea de a li se alătura în invazia asupra Ucrainei”

Imagine-simbol

Alnur Mussayev, șeful Serviciului de Securitate al președintelui Republicii Kazahstan, susține că Rusia pune presiune pe autoritățile din Kazahstan, cu cererea de a li se alătura Rusiei în invazia Ucrainei. El mai spune că, actualmente, au loc negocieri directe între Ministerul Apărării al Republicii Kazahstan și reprezentanții forțelor armate ruse cu privire la trimiterea unui echipament militar și a unui contingent de soldați în Ucraina.

„Conform recentelor declarații ale lui Tokayev și ale ministrului nostru de externe, se observă că autoritățile Republicii Kazahstan sunt, de asemenea, pregătite să asiste Rusia în secret. Probabil nu este posibil să ne ținem de neutralitatea declarată în raport cu războiul ruso-ucrainean (…). Echipamentul militar, muniția, precum și contingentul parțial rusesc din aceste republici din Asia Centrală sunt exportate în Rusia pentru a fi folosite în război. Toate acestea sunt până acum la nivelul discuțiilor, dar situația pentru Kazahstan devine alarmantă. Situația este complicată pentru că o mare parte din kazahi sunt expuși propagandei rusești masive. Ei nu percep realitatea amenințării pe care Rusia o reprezintă Kazahstanului (…)”, a spus Mussayev într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Este a șaptea zi a atacului lui Putin asupra Ucrainei. La Jitomir, în urma unui atac aerian „la baza Forțelor Armate ale Ucrainei”, patru persoane au fost ucise, inclusiv un copil. La Herson, armata rusă a preluat controlul asupra portului fluvial, gării, dar și asupra clădirilor administrative. Rapoartele serviciilor secrete ucrainene raportează trupe belaruse în apropierea graniței. Între timp, Statele Unite au închis spațiului aerian pentru companiilor aeriene ruse, Apple a suspendat vânzările produselor sale și a restricționat utilizarea Apple Pay pentru ruși, iar Sberbank blochează cardurile cetățenilor ruși care au donat fonduri fundațiilor ucrainene.

Duminică, Vladmir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.