Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA își închide spațiul aerian…

SUA își închide spațiul aerian pentru toate zborurile rusești. Anunțul făcut de președintele Biden

Statele Unite și-au închis spațiul aerian pentru avioanele rusești, în timp ce armata rusă a încercat să încercuiască orașele ucrainene cu bombardamente intensificate miercuri, 2 martie, la șapte zile după o invazie care a declanșat sancțiuni internaționale masive, scrie Reuters.

Anunţ că ne vom alătura aliaţilor noştri închizând spaţiul aerian american pentru toate zborurile ruseşti, izolând şi mai mult Rusia şi adăugând o presiune suplimentară asupra economiei sale″⁣, a declarat Biden în discursul său despre Starea Uniunii, susținut marți.

Sancționată masiv de Occident, Rusia nu a dat semne că va opri asaltul care include lovituri asupra Kievului și atacuri cu rachete în cel de-al doilea cel mai mare oraș ucrainean Harkov. Au fost uciși zeci de oameni până acum.

Rusia nu a reușit să cucerească niciun oraș de când a început invazia sa pe scară largă în urmă cu aproape o săptămână, iar analiștii occidentali spun că Moscova a renunțat la tactici care cer bombardarea devastatoare a zonelor construite înainte de a intra în ele.

Sute de mii de ucraineni au fugit de lupte, în timp ce un convoi militar rusesc lung de câțiva km, la nord de Kiev, se pregătește să avanseze spre oraș. La vest de Kiev, în orașul Jytomyr, patru persoane, inclusiv un copil, au fost ucise marți de o rachetă de croazieră rusă, a declarat un oficial ucrainean.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a cerut Rusiei să înceteze bombardarea civililor și să reia discuțiile.

„Este necesar să încetăm măcar bombardamentul asupra oamenilor, doar să oprim bombardamentul și apoi să ne așezăm la masa de negocieri”, a spus el pentru Reuters și CNN într-un interviu comun într-un complex guvernamental puternic păzit din Kiev.