Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Războiul hibrid – lupta împotriva…

Războiul hibrid – lupta împotriva propagandei ruse

Mai mulți europarlamentari au dat semnale de alarmă referitor la propaganda rusească care devine tot mai violentă. Potrivit lor, Rusia a început un război hibrid prin care se joacă cu mințile oamenilor din țările vecine sau din statele membre UE.

„UE este supusă unei presiuni crescânde în urma campaniei de dezinformare și propagandei rusești sau a actorilor non-statali ca ISIS, Al-Quaeda sau a altor grupuri jihadiste violente. Propaganda ostilă față de UE și față de statele membre are ca scop deformarea adevărului, provocarea sentimentului de îndoială, divizarea Europei de partenerii săi din SUA, discreditarea instituțiilor europene și trezirea fricilor și incertitudinii la nivelul cetățenilor”, au menționat europarlamentarii, în cadrul unei întâlniri oficiale a membrilor Parlamentului European.

„E timpul ca UE să riposteze împotriva Rusiei și poveștilor distorsionate despre Ucraina, împotriva Daesh (Statul Islamic -n.r.) și a postărilor sale fanatice, împotriva metodelor sale de recrutare. Parlamentul European nu poate rămâne fără replică în cazul acestei probleme absolut vitale pentru securitatea europeană”, e de părere Anna Fotyga, europarlamentară poloneză din grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni și președintă a subcomisiei pentru Securitate și Apărare din Parlamentul European.

Potrivit europarlamentarilor, Rusia a implementat o rețea de dezinformare organizată care este animată de „indivizi cumpărați sau care acționează din convingere”. Cu toate acestea, oficialii UE susțin că nu poți lupta cu propaganda folosind propagandă. Aceste atacuri informaționale false pot fi respinse cu ajutorul mesajelor pozitive, prin sensibilizarea opiniei publice și prin educarea și alfabetizarea informației la nivelul UE și în rândul cetățenilor europeni, care trebuie îndrumați să analizeze conținutul media în mod critic și reflexiv, pentru a nu permite nimănui să-l manipuleze.

Ieri, 23 noiembrie, membrii Parlamentului European au luat decizia de a lupta împotriva propagandei rusești.

Specificul unui război hibrid este că lupta se dă nu pentru teritorii, ci pentru minţile şi atitudinile cetățenilor altor state, iar mijloacele de luptă sunt foarte sofisticate, cum ar fi: economice, informaționale, memoria istorică, etc. Cu ajutorul lor sunt create realități alternative false şi răspândite prin utilizarea libertăţii cuvântului şi comunicarea liberă a ideilor. Este vorba despre pervertirea realității şi adevărului, răstălmăcindu-l, folosind o combinație de fapte, propagandă, interpretare şi o mulţime de minciuni. Toate acestea sunt folosite pentru crearea unei realități alternative, care conduce percepția populației vizate spre un model pre-conceput de a vedea lucrurile, într-o combinaţie care utilizează dezinformarea şi propaganda.