Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Liga Arabă denunță decizia mutării…

Liga Arabă denunță decizia mutării ambasadei R. Moldova la Ierusalim: „Este o amenințare pentru poporul palestinian”

Foto: timesofisrael.com

Liga Arabă denunță decizia luată de Guvernul Filip cu privire la mutarea ambasadei R. Moldova de la Tel Aviv la Ierusalim, menționând că acțiunea respectivă reprezintă o încălcare a dreptului internațional, transmite agenția de presă Anadolu.

Liga Arabă mai precizează că decizia R. Moldova este o amenințare deschisă pentru poporul palestinian, așa că solicită Guvernului să își schimbe atitudinea, pentru că această acțiune ar putea avea un impact negativ asupra sistemului internațional, precum și asupra relațiilor cu țările arabe.

Decizia cu privire la mutarea ambasadei R. Moldova la Ierusalim a fost luată de Guvernul Filip la 11 iunie, în cadrul unei ședințe care nu a a fost anunțată public. Ministrul de Externe al Palestinei susține că prin această decizie, Guvernul Filip „profită de incertitudinea politică din țara sa pentru a obține sprijin din partea SUA și a Israelului”.

Ierusalimul se află în prezent în centrul conflictului israeliano-palestinian. Israelul a ocupat Ierusalimul de Est în 1967 și a anexat ulterior teritoriul, o acțiune care nu a fost recunoscută de comunitatea internațională. Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui stat viitor, în timp ce Israelul pretinde orașul drept capitală. Israelul a încercat să convingă națiunile să-și transfere misiunile de la Tel Aviv la Ierusalim. Până în prezent, SUA și Guatemala și-au mutat ambasadele. Astfel, Moldova ar deveni prima țară europeană care va transfera ambasada în Ierusalim dacă va efectua această mișcare.

Foto: timesofisrael.com