Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Consilierul lui Vladimir Putin: Delegația…

Consilierul lui Vladimir Putin: Delegația rusă a ajuns în locul unde ar urma să se desfășoare negocierile, iar delegația Ucrainei va ajunge joi dimineața

Vladimir Medinsky, consilierul președintelui rus Vladimir Putin, a declarat pentru agenția de presă de stat RIA Novosti că delegația Federației Ruse a ajuns în locul unde ar urma să se desfășoare a două rundă de negocieri cu delegația Ucrainei, care, la rândul său, ar urma să ajungă joi dimineața. Noua rundă de negocieri între Rusia și Ucraina va avea loc pe teritoriul Belarusului – în Belovezhskaya Pushcha, a adăugat Vladimir Medinsky.

Potrivit lui Vladimir Medinsky, militarii ruși asigură un coridor de securitate pentru deplasarea în siguranță a delegației Ucrainei către locul negocierilor. Totodată, șeful delegației ruse a menționat că la discuțiile dintre Ucraina și Rusia, printre altele, se va discuta despre încetarea focului, transmite RIA Novosti.

Prima rundă de negocieri dintre oficialii din Rusia şi Ucraina a avut loc luni, 28 februarie. Atunci, părțile au anunțat că se vor întoarce în capitalele lor pentru consultări suplimentare înainte de o a doua rundă de negocieri, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mihail Podolyak.

Miercuri, 2 martie, este cea de-a șaptea zi a atacului lui Putin asupra Ucrainei. La Jitomir, în urma unui atac aerian „la baza Forțelor Armate ale Ucrainei”, patru persoane au fost ucise, inclusiv un copil. La Herson, armata rusă a preluat controlul asupra portului fluvial, gării, dar și asupra clădirilor administrative. Rapoartele serviciilor secrete ucrainene raportează trupe belaruse în apropierea graniței. Între timp, Statele Unite au închis spațiului aerian pentru companiilor aeriene ruse, Apple a suspendat vânzările produselor sale și a restricționat utilizarea Apple Pay pentru ruși, iar Sberbank blochează cardurile cetățenilor ruși care au donat fonduri fundațiilor ucrainene.

Duminică, 27 februarie, Vladmir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A șaptea zi de război în Ucraina