Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Blinken: Războiul Rusiei cu Ucraina…

Blinken: Războiul Rusiei cu Ucraina nu a decurs conform planului lui Putin

Secretarul de stat american Anthony Blinken s-a declarat convins de victoria Ucrainei în confruntarea cu Rusia. Potrivit acestuia, președintele rus Vladimir Putin probabil nu se aștepta la o asemenea „rezistență neobișnuită” a ucrainenilor. El a vorbit despre asta într-un interviu acordat BBC .

„Dacă Moscova intenționează să răstoarne cumva guvernul și să instaleze regimul marionetă, 45 de milioane de ucraineni îl vor respinge într-un fel sau altul”, a spus Blinken.

Blinken spune că războiul nu a decurs conform planurilor lui Putin. Rezistența puternică a trupelor ucrainene i-a împiedicat pe ruși să se deplaseze în interiorul marelor orașe ucrainene timp de nouă zile.

Secretarul de stat al SUA a confirmat că Statele Unite vor continua să facă presiuni asupra Rusiei până la încetarea completă a ostilităților.

Întrebat dacă este sigur că Ucraina va câștiga, el a spus: „De-a lungul timpului, cu siguranță”: „Nu vă pot spune cât va dura. Nu vă pot spune cât va dura presiune asupra Ucrainei, nu este clar deocamdată”.

A început a zecea zi de război în Ucraina. Portul strategic Mariupol, din estul Ucrainei, este supus unei „blocade” din partea armatei ruse. NATO a anunțat că  instituirea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei nu este o opțiune luată în considerare de alianță. Podul feroviar care leagă regiunea transnistreană de Ucraina a fost aruncat în aer „pentru a preveni o invazie”. Mai multe branduri se retrag din Rusia, în timp ce liderul rus Vladimir Putin își izolează populația aproape complet, interzicând rețelele de socializare și o bună parte a mass-media occidentale. UE transmite sancțiuni și mai puternice împotriva Rusiei care, de 10 zile, duce un război în țara vecină.

Duminică, 27 februarie, Vladmir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.