Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Ministrul Victor Parlicov, despre…

VIDEO Ministrul Victor Parlicov, despre pregătirea sistemului energetic al țării pentru sezonul rece: „Cu mult mai bine decât în toți anii precedenți”

Captură de ecran/Privesc.eu

R. Moldova este pregătită, în acest an, pentru sezonul rece, „cu mult mai bine decât în toți anii precedenți”, susține ministrul Energiei, Victor Parlicov. Deși nu a anunțat o cifră a cantității de gaze naturale stocate de Energocom pentru a fi consumate în perioada următoare, ministrul s-a arătat convins, în cadrul unei conferințe de presă despre pregătirea sistemului energetic al țării pentru sezonul rece, că gazele vor fi suficiente până la sfârșitul lunii februarie 2024.

„Avem stocuri de gaze. Sunt suficiente pentru a ne asigura până la sfârșitul lunii februarie cu certitudine, probabil și mai departe, va depinde de ce temperaturi vom avea iarna. Cred că dacă vom avea nevoie de gaze naturale suplimentare, vom vedea acest lucru din timp și vom reuși să achiziționăm volumele care ne vor mai trebui. Deocamdată putem fi liniștiți.

Avem contract pe termen lung cu Centrala termoelectrică moldovenească din stânga Nistrului. La fel, ne oferă o siguranță cu privire la volumele livrate, la prețuri stabile. Avem asigurată nu doar securitatea asigurării cetățenilor, dar și prețuri prognozabile. Indiferent de ce se va întâmpla pe piața regională de gaze, dacă vor sălta prețurile la gaze, suntem protejați, dacă vor sălta prețurile la energie electrică noi, la fel, suntem protejați. Consumatorii din R. Moldova vor avea energie și căldură la prețuri stabile. Posibil, nu vreau să promit, pe parcursul iernii să fie reduse o parte din prețuri (…)”, a declarat Parlicov.

Conform ministrului, SA Termoelectrica va funcționa în perioada rece a anului fără păcură.

„Funcționarea pe păcură este mult mai dificilă. Nu are rost să utilizăm păcura în acest sezon rece. Pentru orice eventualitate, stocuri de păcură sunt”, a precizat oficialul.

Victor Parlicov a menționat că peste 30 de clădiri publice, din Bălți și Chișinău, au fost reconectate la sistemul centralizat de încălzire, în ultimul an. Totodată, Guvernul va continua să compenseze o parte din facturile la energie, pentru consumatorii cărora le va fi atribuită o categorie de vulnerabilitate energetică.

„Ne-am pregătit pentru iarnă foarte bine. Cu mult mai bine decât în toți anii precedenți, ca toată lumea să să fie sigură că are căldură, lumină, tot ce este nevoie, la prețuri prognozabile. Chiar dacă ne-am făcut tema pe acasă, în continuare îndemnăm cetățenii să depunem efort să economisim. Nu doar că aceasta permite facturi mai mici, dar din punct de vedere al resurselor, emisiilor dar și angajamentelor pe agenda globală (…)”, a mai afirmat ministrul Energiei.

La începutul lunii noiembrie, compania de stat Energocom a anunțat că va vinde către Moldovagaz, în lunile octombrie-decembrie, gaze la prețul de circa 605 dolari/1 000 de metri cubi.

Relația comercială dintre Energocom și Moldovagaz se bazează pe hotărârea de Guvern nr. 589 din 2022 cu privire la impunerea obligației de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale în situație de urgență.

Din luna decembrie anul 2022, consumatorii de pe malul drept al râului Nistru utilizează gaze achiziționate de Energocom de pe piețele internaționale.

Tot SA Energocom a informat anterior că a prelungit contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala termoelectrică din regiunea transnistreană (MGRES), până la sfârșitul anului 2024. Potrivit unui comunicat emis de societatea pe acțiuni, costul energiei rămâne același ca și pe parcursul ultimelor luni, constituind 66 de dolari/MWh.

Pentru această iarnă, Energocom a menționat anterior că a făcut suficiente stocuri de gaze pentru a acoperi consumul malului drept al râului Nistru până în luna martie.

SA Energocom informa, la sfârșitul lunii iunie, că a semnat un contract de furnizare a gazelor naturale cu SA Moldovagaz, ce prevede tranzacționarea unui volum total de circa 480 milioane metri cubi de gaze până la sfârșitul anului 2023, la un preț mediu ponderat preliminar de aproximativ de 600 dolari/ 1000 m3. „Prețul diferă în fiecare lună”, preciza atunci compania.