Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Trei deputați din UTA Găgăuzia…

Trei deputați din UTA Găgăuzia ar urma să meargă în Federația Rusă pentru a negocia direct cu Gazprom un contract pentru aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii. Consilierul bașcanei Irina Vlah: „Credem că așa ceva nu este posibil”

Trei deputați din UTA Găgăuzia ar urma să meargă în Federația Rusă pentru a discuta și negocia cu Gazprom un eventual contract privind livrarea gazelor naturale către UTA Găgăuzia. Astfel de discuții au avut loc la ședința de marți, 25 ianuarie, a Adunării Populare a Găgăuziei, însă o decizie finală deocamdată nu a fost luată.

Solcitat de ZdG, consilierul bașcanei UTA Găgăuzia Andrei Vedutenco ne-a comunicat că cei trei deputati care ar urma să se ducă la Moscova sunt Victor Petrov, Leonid Chiosea și Elena Iurcenco însă nu se cunoaște când se va întampla acest lucru întrucât nu a fost luată o deczie finală în acest sens.

„Este vorba despre trei deputați, ei au hotărât și au format o comisie. Această comisie este formată din trei deputați Victor Petrov, Leonid Chiosea și Elena Iurcenco. Este adevărat că ei au hotărât să meargă în Rusia. Noi nu putem comenta de decizie a luat Adunarea Populară, este competența lor. Ei au vorbit despre Găgăuzia, ei considerp că pot negocia pentru a încheia un contract direct cu Rusia privind livrarea gazelor naturale. Este părerea lor. Noi credem că așa ceva nu este posibil din punct de vedere tehnic, pentru că Moldovagaz este un subiect în relațiile bilaterale”, a declarat Andrei Vedutenco.

Nu este clar când delegația formată din cei trei deputați ai UTA Găgăuzia ar putea merge în Federația Rusă pentru astfel de discuții.

„Problema este că Adunarea Populară încă nu și-a ales spicherul și nu a format așa-numitul prezidiu. Ei nu au ales conducerea Adunării și întrebarea este cine va delega oficial această comisie pentru negocierile cu Federația Rusă. Întrebarea este deschisă”, a menționat consilierul bașcanei Irina Vlah.

Pe 29 octombrie 2021, după o serie de negocieri, contractul de livrare a gazelor naturale dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru cinci ani în condiții reciproc avantajoase anunța, oficial, gigantul rus printr-o notă informativă.