Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Președintele Moldovagaz: „Suma totală a…

Președintele Moldovagaz: „Suma totală a datoriilor pentru livrările de gaze naturale pentru consumatorii casnici, persoane juridice și organizații bugetare, pentru primul trimestru al anului 2022, este de circa 112 de milioane de lei”

Suma totală a datoriilor pentru livrările de gaze naturale pentru consumatorii casnici, persoane juridice și organizații bugetare de către SA „Moldovagaz”, pentru primul trimestru al anului 2022, este de circa 112 de milioane de lei, anunță Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”.

„ (…) Pentru a evita declanșarea procedurii de deconectare a gazelor, vă rugăm să achitați în timp util facturile primite”, a spus Ceban într-o postare pe pagina sa de Telegram.

La mijlocul lunii mai, SA „Moldovagaz” a vândut 24,5 de milioane de metri cubi de gaze naturale către furnizorul central de energie electrică, SA „Energocom”. Tranzacția a fost efectuată în conformitate cu decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 23 mai.

În acea perioadă, Ceban anunța că încasările urma să fie utilizate pentru a achita obligațiile financiare actuale ale companiei „Moldovagaz” față de concernul rus „Gazprom”.

Pe 31 mai, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noul tarif la gaze naturale de 17 lei și 24 de bani (fără TVA) ceea ce constituie 18 lei și 60 de bani cu TVA inclus. Tarif care va fi afișat în facturi începând cu 1 iunie.

ANRE a respins solicitarea Moldovagaz care a cerut majorarea tarifului la gaz de la 15 lei și 18 bani cu TVA pentru un metru cub de gaze la 22 de lei și 22 de bani (fără TVA), ceea ce constituie 23 de lei și 99 de bani (cu TVA inclus).

Începând cu 1 iunie, cetățenii vor achita aproximativ 18 lei și 60 de bani pentru un metru cub de gaze naturale. ANRE a aprobat noul tarif la gaze naturale