Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Președintele Moldovagaz: În aprilie, Moldovagaz…

Președintele Moldovagaz: În aprilie, Moldovagaz ar putea plăti peste jumătate de miliard de lei pentru gazele naturale rusești

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, anunță luni, 18 aprilie, că Moldovagaz ar putea achita în luna aprilie peste jumătate de miliard de lei pentru gazele naturale rusești.

Potrivit lui Ceban, din cauza diferenței dintre tarifele pentru consumatori și prețul de achiziție al gazelor naturale, devierile tarifare în aprilie vor depăși jumătate de miliard de lei.

„Conform calculelor preliminare, valoarea abaterilor de tarif acumulate de SA „Moldovagaz”, în luna aprilie, din cauza diferenței dintre costul achizițiilor de la PJSC „Gazprom” și prețul gazelor naturale furnizate consumatorilor finali, se va ridica la peste jumătate de miliard de lei”, a scris Vadim Ceban pe canalul său de Telegram.

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a declarat anterior că, în luna aprilie, prețul de achiziție al gazului rusesc va constitui 1 193 de dolari pentru mia de metri cubi. Detalii aici

În martie, Ceban a declarat că în aprilie prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de concernul rus Gazprom către Moldovagaz ar putea fi de peste 1000 de dolari pentru mia de metri cubi. Detalii aici

Potrivit președintelui Consiliului de administrație al Moldovagaz, de la începutul războiului din Ucraina, prețul petrolului a crescut cu 15-20%.

În luna februarie, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de concernul rus Gazprom către Moldovagaz a fost de 563 de dolari pentru mia de metri cubi. 

În prezent, cetățenii achită un tarif de 15 lei și 18 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. ANRE a aprobat, pe 28 ianuarie curent, prețul final de 14 lei și 06 bani fără TVA, ceea ce constituie 15 lei și 18 de bani cu TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale, tarif care este afișat în facturi din ianuarie.