Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moldovagaz, despre livrările de gaze…

Moldovagaz, despre livrările de gaze naturale în luna noiembrie: „Operatorii rețelelor de transport ale Ucrainei și R. Moldova au asigurat întotdeauna predarea volumelor de gaze naturale indicate în nominalizările confirmate”

Compania Moldovagaz a emis o declarație, în contextul acuzațiilor lansate de Gazprom precum că o parte din gazul livrat pentru consumatorii R. Moldova ar rămâne pe teritoriul Ucrainei. Reprezentanții Moldovagaz declară că operatorii rețelelor de transport ale Ucrainei și R. Moldova „au asigurat întotdeauna predarea SA „Moldovagaz” a volumelor de gaze naturale indicate în nominalizările confirmate”.

Acest fapt este confirmat prin actele comerciale lunare semnate atât între SA „Moldovagaz” și „Gazprom”, cât și între operatorii rețelelor de transport din Ucraina și R. Moldova, menționează compania Moldovagaz.

„Începând cu anul 2021 SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” determină cantitatea de gaze naturale furnizată SA „Moldovagaz”, în conformitate cu Acordul de interoperabilitate dintre SAP „Gazprom” și SA „Moldovagaz” privind realizarea contractelor de furnizare a gazelor naturale consumatorilor Republicii Moldova.
Potrivit Acordului, volumul de gaze naturale este determinat de nominalizările zilnice ale SA „Moldovagaz” transmise furnizorului, confirmate de acesta și de operatorii rețelelor de transport al gazelor naturale din Ucraina și Republica Moldova. Nominalizările transmise de SA „Moldovagaz” nu trebuie să depășească valoarea medie zilnică a volumului lunar contractat spre furnizare în țară.
Totodată, trebuie menționat faptul că între operatorii rețelelor de transport din Ucraina și Republica Moldova a fost semnat un Acord de interconectare la punctele de interconectare (PI) „Alexeevka” și „Grebenniky” în conformitate cu prevederile Codurilor rețelelor de gaze naturale, care sunt în vigoare pe teritoriul Ucrainei și Republicii Moldova. Acordul de interconectare prevede proceduri de reglementare a tuturor operațiunilor transfrontaliere de măsurare și gestionare a fluxurilor fizice pentru transportul gazelor naturale în diferite direcții, inclusiv simultan și în direcție opusă fluxului fizic de bază, precum și menținerea unui cont de echilibrare operațională (OBA), care înregistrează diferența între nominalizările utilizatorilor de sistem și cantităților măsurate de gaze. Valoarea acestei diferențe este determinată de cererea consumatorilor de gaze naturale și în perioada rece a anului depinde în special de condițiile climaterice.
În prima jumătate a lunii noiembrie, diferența dintre volumele de gaze nominalizate și cele măsurate, reflectate pe OBA, a fost semnificativă, întrucât temperatura medie exterioară înregistrată a fost peste norma meteorologică specifică acestei perioade a anului, ceea ce a dus la demararea mai târzie a sezonului de încălzire decât de obicei. În consecință, ținând cont de faptul că SA „Moldovagaz” nu a avut posibilitatea de înmagazinare a volumului de gaze neprelevat de consumatorii țării în prima jumătate a lunii noiembrie, iar refuzarea la aceste cantități, în condițiile livrărilor limitate de gaze de la SAP „Gazprom” în proporție de 51% din volumul prevăzut de contract, ar însemna crearea unui deficit de nerecuperat pentru a doua jumătate a lunii noiembrie, o anumită cantitate a gazelor a rămas temporar neprelevată în rețelele Operatorului Sistemului de Transport al Ucrainei, fiind reflectat pe OBA ale PI „Alexeevka” și „Grebeniky”.
În contextul celor menționate, declarăm că operatorii rețelelor de transport ale Ucrainei și Republicii Moldova au asigurat întotdeauna predarea SA „Moldovagaz” a volumelor de gaze naturale indicate în nominalizările confirmate. Acest fapt este confirmat prin actele comerciale lunare semnate atât între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, cât și între operatorii rețelelor de transport din Ucraina și Republica Moldova”,
se arată în textul declarației SA „Moldovagaz” referitor la volumele de gaze furnizate în noiembrie.

Gigantul rus Gazprom a emis marți, 22 noiembrie, un comunicat în care susține că o parte din gazul rusesc livrat consumatorilor din R. Moldova, conform contractului cu „Moldovagaz”, ar rămâne în Ucraina. Potrivit Gazprom, în cazul în care se va menține dezechilibrul de tranzit prin Ucraina, din 28 noiembrie, de la ora 10:00, vor fi reduse livrările de gaze naturale prin stația de măsurare a gazului „Sudja”, destinate consumatorilor din R. Moldova. Gazprom susține că Ucraina ar fi stocat până acum 52,52 de milioane de metri cubi de gaze naturale destinate R. Moldova.

De cealaltă parte, compania energetică de stat din Ucraina „Naftogaz” susține că toate volumele primite de la Gazprom în punctul de intrare „Sudja” au fost transmise în punctele de la ieșirea din Ucraina spre R. Moldova „Alexeevka” și „Grebeniki” pentru transportarea către consumatorii din R. Moldova.

În acest sens, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că „tot gazul livrat Moldovei ajunge în țara noastră”, iar „volumele de gaz la care face referință Gazprom că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele noastre stocate în depozitele din Ucraina”.

Publicitate
Publicitate