Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministrul Andrei Spînu explică unde…

Ministrul Andrei Spînu explică unde ajung volumele de gaze naturale destinate R. Moldova, despre care Gazprom susține că ar fi stocate în Ucraina

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a comentat anunțul gigantului rus Gazprom privind o eventuală reducere a livrărilor de gaze naturale, în contextul presupuselor informații precum că Ucraina ar fi stocat până acum 52,52 de milioane de metri cubi de gaze naturale destinate R. Moldova. Potrivit lui Spînu, „tot gazul livrat Moldovei ajunge în țara noastră”, iar „volumele de gaz la care face referință Gazprom că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele noastre stocate în depozitele din Ucraina”.

„Gazprom, într-un stil cu care deja ne-am obișnuit, neprietenos, ne amenință cu reducerea suplimentară a livrărilor de gaz. Ei acuză Ucraina și Moldova de lucruri neadevărate.

Să fie clar, tot gazul livrat Moldovei ajunge în țara noastră. Tot gazul livrat malului drept este și va fi achitat de noi.

Volumele de gaz la care face referință Gazprom că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele noastre stocate în depozitele din Ucraina. Să fie și aici clar, aceste volume la fel au fost și vor fi achitate integral de țara noastră”, a explicat ministrul într-o postare pe rețelele de socializare.

De asemenea, Andrei Spînu a anunțat că țara noastră are deja peste 200 de milioane de metri cubi de gaze naturale în depozite.

„Oameni buni, Moldova deja are peste 200 mln m3 de gaz în depozite. Presiunea, șantajul, amenințările nu își mai au loc. Împreună ne câștigăm independența energetică”, a mai adăugat ministrul.

Gigantul rus Gazprom a emis marți, 22 noiembrie, un comunicat în care susține că o parte din gazul rusesc livrat consumatorilor din R. Moldova, conform contractului cu „Moldovagaz”, ar rămâne în Ucraina. Potrivit Gazprom, în cazul în care se va menține dezechilibrul de tranzit prin Ucraina, din 28 noiembrie, de la ora 10:00, vor fi reduse livrările de gaze naturale prin stația de măsurare a gazului „Sudja”, destinate consumatorilor din R. Moldova. Gazprom susține că Ucraina ar fi stocat până acum 52,52 de milioane de metri cubi de gaze naturale destinate R. Moldova.

De cealaltă parte, compania energetică de stat din Ucraina „Naftogaz” susține că toate volumele primite de la Gazprom în punctul de intrare „Sudja” au fost transmise în punctele de la ieșirea din Ucraina spre R. Moldova „Alexeevka” și „Grebeniki” pentru transportarea către consumatorii din R. Moldova.