Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Grafic/ Expert: R. Moldova se…

Grafic Expert: R. Moldova se află în top trei țări în care consumatorii plătesc cel mai mic preț la gazele naturale

Sursă foto: Profimedia Images

Preţul gazelor naturale pentru cetățenii R. Moldova este unul dintre cele mai mici comparativ cu alte ţări europene. Sunt concluziile unui grafic al ţărilor europene, elaborat în baza preţului gazelor naturale pentru gospodăriile casnice, pentru prima jumătate a anului 2021, efectuat de către expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță.

Potrivit graficului, R. Moldova se află la capătul clasamentului. Cetăţenii R. Moldova achită 4 lei și 23 de bani pentru un metru cub de gaze naturale.

Cel mai ieftin gaz pentru consumatorii casnici este în Georgia, care s-a plasat pe ultimul loc în clasament. Populația din această țară plătește 2 lei și 4 bani pentru un metru cub de gaze naturale. Pe locul doi este Turcia cetățenii cărora achită 3 lei și 29 de bani.

Anterior, Veaceslav Ionință a anunțat că în acest an R. Moldova va achita un preț mediu pentru gazele naturale de 350 de dolari per mia de metri cubi.

„Acest preț mediu anual este de 2,3 ori mai mare decât anul trecut, însă mai mic decât în perioada celor mai mari prețuri 2012-2014, când Moldova a achitat și 391 de dolari per mia de metri cubi de gaze naturale”, a menționat expertul.

Conform estimărilor făcute de către Ioniță, în trimestrul IV din 2021 R. Moldova va achita un preț mediu pentru gazele importate la nivel de 525 de dolari, ceea ce este de patru ori mai mult decât prețul achitat în primul trimestru al anului.

Potrivit expertului, pentru acoperirea costurilor de import, ANRE va fi nevoit să majoreze tariful pentru populație cu minim 30%, cea ce înseamnă un preț de min. 6,5 lei/m3 de gaze naturale pentru consumul mai mare de 30m3. Acest preț este mai mare decât cel actual de 4,9 lei, însă mai mic decât tariful maxim, care a existat în 2015 de 7,18 lei pentru m3 de gaze.

La 29 octombrie, după o serie de negocieri contractul de livrare a gazelor naturale dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru cinci ani în condiții reciproc avantajoase a anunțat, oficial, gigantul rus printr-o notă informativă.

Ulterior, viceprim-ministrul Spînu a declarat că prețul pentru gazul rusesc va fi de 450 de dolari per mia de metri cub, iar datoria istorică a R. Moldova va fi achitată după efectuarea unui audit independent.

Pe 27 octombrie președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen a anunțat că Uniunea Europeană (UE) va oferi 60 de milioane de euro R. Moldova pentru gestionarea crizei din sectorul energetic

Pe 21 octombrie viceprim-ministrul Andrei Spînu și viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski au fost la Moscova pentru a discuta despre aprovizionarea R. Moldova cu gaze naturale. Întors de la Moscova, Spînu a afirmat că oferta propusă la acel moment de compania energetică din Federația Rusă nu este în avantajul cetățenilor moldoveni. Atunci, TASS a relatat că „Gazprom” va putea prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale pentru R. Moldova doar dacă Chișinău va achita datoria în valoare de 709 milioane de dolari. 

Între timp, pe 25 octombrie, Guvernul de la Chișinău a anunțat că a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Potrivit viceprim-ministrului, Andrei Spînu, tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat. Detalii aici

Pe 26 octombrie, directorul APP a declarat pentru ZdG că firma Vitol a câștigat tenderul pentru furnizarea un milion de metri cubi de gaze naturale R. Moldova. Detalii aici

Pe 27 octombrie, companiile DXT Commodities și PGNiG au fost desemnate câștigătoarele celei de-a treia licitație anunțată de Energocom privind livrarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale. Detalii aici.

Pe 28 octombrie, în cea de-a patra rundă de licitații lansată de Energocom pentru achiziționarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale au câștigat trei companii. Drept furnizor și partener în asigurarea securizării energetice a țării se numără compania ucraineană Natfogaz, alături de alte două companii din Europa, anunță Agenția Proprietății Publice. Detalii aici

Pe 22 octombrie curent, după instituirea stării de urgență în R. Moldova în legătură cu criza de gaze, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis transferarea sumei de 1,7 miliarde de lei către Societatea pe Acțiuni „Energocom” pentru procurarea gazului din alte surse decât de la gigantul rusesc Gazprom.

În octombrie, R. Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, la prețul de 709 dolari pentru o mie de metri cubi de gaz.