Experți economici, despre preluarea Victoriabank de către BERD și Banca Transilvania – Ziarul de Gardă
 • Experți economici, despre preluarea Victoriabank de către BERD și Banca Transilvania

  Experți economici, despre preluarea Victoriabank de către BERD și Banca Transilvania
  de
  17 ianuarie 2018 | 16:10

  La 16 ianuarie 2018, Banca Transilvania (BT) din România a achiziționat 39% din acțiunile Victoriabank. Astfel, BT, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD) au devenit acționari majoritari ai Victoriabank, având o participație de peste 66%.  Experți economici din R. Moldova consideră că anunțul preluării unui pachet important de acțiuni de la Victoriabank de către BT este o veste bună atât pentru sectorul bancar cât și pentru climatul investițional autohton.

  Dumitru Pîntea, economist în cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, consideră că această tranzacție reprezintă primele rezultate cu adevărat importante în procesul de restructurare a acționarilor bancari demarat de către BNM acum 2 ani. Astfel, din cele trei bănci supuse unui proces special de monitorizare, inclusiv din cauza problemelor legate de acționari, Victoriabank este prima care reușește să atragă un investitor strategic cu o bună reputație pe plan extern și care se bucură de încrederea a milioane de români.

  Dumitru Pîntea, economist , „Expert-Grup”

  „Prezența BERD-ului în toată această afacere confirmă strategia pe care o are instituția dată pentru R. Moldova, și anume continuarea susținerii investițiilor în țara noastră prin crearea unui sector financiar solid, transparent și modern, care să funcționeze pentru oamenii și companiile din Moldova. Cred că tandemul BERD-BT nu se va opri aici și va depune în continuare ofertă pentru preluarea întregului pachet de acțiuni la Victoriabank asigurându-și astfel controlul definitiv asupra băncii date”, consideră Dumitru Pîntea.

  Cum ar putea evolua sistemul bancar de acum încolo

  „Pentru sectorul bancar, sperăm că prezența a încă unei bănci străine va anima concurența pe piața creditelor, mai ales că Banca Transilvania și-a anunțat deja drept priorități alinierea culturii organizaționale și guvernanței corporative la standarde moderne și susținerea mediului de afaceri privat în special sectorul IMM, micro-întreprinderi și persoane fizice.

  La moment, deja se observă o creștere a interesului mediului bancar către astfel de clienți iar orice practici moderne de creditare vor constitui un avantaj în primul rând pentru consumator. Mai mult ca atât, trebuie să menționăm că BT este o bancă care investește în idei de succes și susține spiritul antreprenorial, acel spirit de care are nevoie economia R. Moldova pentru a-și asigura dezvoltarea durabilă pe termen lung.

  Astfel putem spune că pe piața bancară autohtonă a intrat nu doar o bancă străină, ci și un element de cultură și dezvoltare financiară”, consideră Dumitru Pîntea.

  Va continua sau nu supravegherea specială BNM la Victoriabank

  „În aceste condiții, odată cu restructurarea organelor de conducere în concordanță cu noii acționari, BNM poate să revizuiască și decizia de aplicare a regimului de monitorizare intensivă, fapt ce va permite băncii o mai mare libertate în decizii.

  De asemenea, desemnarea unor persoane responsabile și integre în funcțiile de conducere poate da speranța că Victoriabank nu se va mai angaja în acțiuni riscante cum au fost cele din perioada crizei bancare în care banca a avut un anumit rol.

  Este foarte importantă fortificarea încrederii clienților, atât a celor care economisesc (deponenții) cât și a celor care doresc să obțină un credit. Sper ca Victoriabank și toate băncile prezente pe piața R. Moldova să găsească acel echilibru în modelul de business care să asigure cele mai optime condiții pentru clienții care caută finanțare”, zice expertul.

  Veaceslav Ioniță, expert în politici economice, IDIS „Viitorul”, spune că supravegherea specială instituită de BNM și tranzacția care a avut loc cu acțiunile Victoriabank, nu sunt formal corelate.

  „Venirea BT,  înseamnă că este rezolvată problema cu acționarii, în sfârșit vom ști cine este propietarul băncii, se va rezolva problema cu managementul și eu cred că noul acționar are nevoie de foarte puțin timp ca să rezolve problemele băncii.  BT, dacă nu ar fi avut niște proceduri interne foarte bune, dar și performante, nu se dezvolta așa cum s-a dezvoltat în România. Ei s-au dezvoltat în România exclusiv prin faptul că au un sistem intern organizat într-atât de bine, încât își permit să crediteze cu mult mai rapid și ușor decât alte bănci. Ei au creat un sistem care permite să dea credite, dar și să le primească înapoi, pentru că creditul se termină atunci când a fost restituit”, susține Ioniță.

  Publicitate

  Evoluția sistemului bancar din 2014 până în prezent: sistemul bancar nu-şi îndeplinește funcția de bază, de creditare a economiei

  După 2014, sectorul bancar din R. Moldova a înregistrat o continuă reducere a portofoliului de credite, fapt ce se datorează capacităţii reduse de reglementare a sectorului. În consecinţă, în prezent, volumul de credite oferit de sectorul bancar s-a redus până la 34,2 miliarde de lei, faţă de volumul maxim de 47,2 miliarde de lei, înregistrat în 2014, susține Veaceslav Ioniţă, expert în politici economice, IDIS „Viitorul”, într-un raport privind monitorizarea evoluțiilor sistemului financiar-bancar în perioada decembrie 2016-octombrie 2017.

  Veaceslav Ioniță, expert în politici economice, IDIS „Viitorul”.

  „Procesul de creditare era unul corupt, inclusiv, se dădeau credite de ochi frumoși, la telefon, și multe alte lucruri, fapt care a provocat criza din 2014. Acum BNM supraveghează foarte dur băncile și respectiv, băncile nu știu cum să dea credite în condiții noi. Astfel, toate băncile practic și-au încetat procesul de creditare. Dacă privim atent, volumul de credite oferit s-a stopat și nu crește nici în 2015, nici în 2016 și nici în 2017. Practic, avem un blocaj la creditare, iar băncile au surplus de lichidități, pentru că oamenii au început să aducă bani în bancă, depun depozite, astfel cetățenii își recapătă încrederea în sistemul bancar, aduc bani în bancă, iar băncile nu știu ce să facă cu ei.

  Banca Translivania cred că are un avantaj –  știe să dea credite. Nu vreau să critic băncile noastre, dar ele au rămas puțin în urmă. Venirea acestei bănci pe de o parte înseamnă tehnologii noi, transparență, o altă cultură bancară. Noi mai avem bănci străine, dar ele  nu intă în grupul celor trei bănci mari, care dețin 2/3 din piață. Este prima banca străină care va intra în grupul băncilor mari. Eu îmi leg speranța de aceea ca BT va fi campionul schimbărilor. Va impune o cultură care se va răsfrânge asupra întregului sistem bancar”,  susține Veaceslav Ioniță, expert în politici economice, IDIS „Viitorul”.

  „Tranzacția comportă un spirit pozitiv în măsura în care cunoașterea exactă a proprietarilor băncii este un element de siguranță”

  „Desemnarea unor persoane responsabile și integre în funcțiile de conducere poate da speranța că Victoriabank nu se va mai angaja în acțiuni riscante cum au fost cele din perioada crizei bancare în care banca a avut un anumit rol. Este foarte importantă fortificarea încrederii clienților, atât a deponenților cât și a celor care doresc să obțină un credit. Sper ca Victoriabank și toate băncile prezente pe piața R. Moldova să găsească acel echilibru în modelul de business care să asigure cele mai optime condiții pentru clienții care caută finanțare”, consideră Dumitru Pîntea de la „Expert-Grup”.

  Totodată, expertul este convins de faptul că prezența uneia dintre cele mai mari bănci românești pe piața bancară din R. Moldova va însemna și o accelerare a relațiilor economice dintre cele două țări: „Or România deja este principalul partener comercial al R. Moldova, iar existența unor operatori de servicii financiare care să activeze pe ambele maluri ale Prutului va contribui în continuare la reducerea barierelor existente”.

  Veaceslav Ioniță speră ca Banca Transilvania va promova aceeași politică de creditare activă a companiilor mici și mijlocii pe care o are în România, și în R. Moldova, iar acest lucru va mobiliza și restul băncilor.  „După o stagnare de trei ani de zile a procesului de creditare, acesta va fi relansat prin venirea BT pe piața din R. Moldova”, consideră expertul.

  Cât despre care ar trebui să fie așteptările clienților Victoriabank, Ioniță a spus: „E cum ar fi că ei au mers la magazin pentru a cumpăra un „Zaporojets” și lor li s-a spus: <<ne cerem scuze, dar avem doar Mercedes-uri, dar vi-l dăm la același preț>>. Fără ca să vrea, sunt câștigătorii loteriei”.

  Victoriabank – a treia bancă în topul băncilor din R. Moldova, se află din 2015 sub supraveghere specială

  În iunie 2015, Banca Națională a Moldovei (BNM) a instituit supraveghere specială în cadrul a trei bănci, care reprezintă fundamentul sistemului bancar din R. Moldova: Victoriabank, Moldindconbak și Moldova Agroindbank. Din acel moment, au urmat o serie de acțiuni întreprinse de instituție, cu privire la cele trei bănci. În cazul Victoriabank, în iunie 2016, BNM a realizat un studiu diagnostic al băncii. Nu au fost identificate riscuri pentru stabilitatea financiară, dar au fost constatate unele domenii ce trebuie consolidate: guvernarea corporativă, sistemul de control intern, transparența acționarilor și persoanelor afiliate, activitatea de creditare.  Pe 25 mai 2017, acţionarii Victoriabank au ales o nouă componenţă a Consiliului de Administraţie al Băncii, formată din: Gavin N. Ryan, Ionuţ Octavian Pătrăhău, Dinu Gherasim, Ion Prisăcaru, Victor Ţurcan, Igor Balan, Igor Spoială.

  BERD și-a majorat participația în Victoriabank la 27,5% în 2016, în încercarea de a restabili o guvernanță corporativă eficientă și de a atrage investitori strategici puternici în cadrul băncii. BERD este acţionar şi la Banca Transilvania, care este a doua bancă din România, după active.

  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Turcia va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO

  Turcia va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO, a anunțat marți seara, 28 iunie, președintele finlandez Sauli Niinisto. El și premierul Suediei au avut o întrevedere cu președintele turc Recep Tayyip…
  Turcia va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler