Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Decizie irevocabilă: Statul nu…

DOC Decizie irevocabilă: Statul nu va vinde terenul de 1,17 ha de la „Moldexpo” firmei afiliate lui Plahotniuc

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins cererea de chemare în judecată depusă de Î.C.S. ,,Finpar Invest”, companie afiliată lui Vlad Plahotniuc, împotriva Agenției Proprietății Publice (APP). Astfel, terenul de 1,1703 ha, pe care este amplasat clădirea în care se află mai multe instituții media controlate de fostul lider democrat, nu va fi vândut firmei.

În 2014 „Finpar Invest” a cerut APP cumpărarea-privatizarea unui teren cu suprafața de 1,1703 ha, proprietate a statului, care se află în gestiunea CIE „Moldexpo”, iar solicitarea a fost respinsă.

Astfel, reprezentanții companiei s-au adresat în instanță, pentru a obliga APP să vândă bunurile statului.

Prin hotărârea din 24 august 2018 a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a fost admisă cererea de chemare în judecată depusă de ÎCS ,,Finpar Invest” SRL, fiind recunoscut ilegal refuzul APP, care a fost obligată să perfecteze şi să încheie contractul privind cumpărarea-privatizarea terenului.

În septembrie 2018, APP și CIE ,,Moldexpo” au declarat apel împotriva hotărârii din 24 august 2018 a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Prin decizia din 13 februarie 2019 a Curții de Apel Chișinău au fost respinse apelurile declarate de APP și CIE ,,Moldexpo” și a fost menținută hotărârea din 24 august 2018 a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

La 28 mai curent, Agenția Proprietății Publice a declarat recurs împotriva deciziei din 13 februarie 2019 a Curții de Apel Chișinău.

Prin urmare, la 9 octombrie curent, CSJ a casat integral decizia din 13 februarie 2019 a Curţii de Apel Chişinău şi hotărârea din 24 august 2018 a Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani. Astfel, cererea de chemare în judecată depusă de ,,Finpar Invest” împotriva APP cu privire la recunoașterea ilegalității răspunsului şi obligarea încheierii contractului de vânzare-cumpărare a terenului aferent bunurilor imobile deținute în proprietate a fost respinsă.

Decizia este irevocabilă.

În prezent, pe bunurile „Finpar Invest” este aplicat sechestru. Compania figurează în raportul Kroll, iar, potrivit șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, aceasta este implicată într-o schemă de spălare de bani, obținând un împrumut de peste 7 milioane de dolari.

Vineri, 11 octombrie, pe numele lui Plahotniuc a fost emis mandat de arestare pe 30 de zile. Fostul lider democrat a părăsit Republica Moldova în luna iunie, după ce socialiștii și blocul ACUM au anunțat că formează majoritate parlamentară.