Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ce se mai aude despre…

Ce se mai aude despre gazul de 10 lei promis de Ilan Șor. Moldovagaz anunță că a recepționat doar 4 cereri de schimbare a furnizorului

Imagine simbol. Sursa: Moldovagaz/Facebook

SA „Moldovagaz” anunță luni, 18 decembrie, că a recepționat 4 cereri de la consumatori casnici de schimbare a furnizorului de gaze naturale.

Precizările companiei vin la peste o lună și jumătate după anunțul bașcanei Găgăuziei Evghenia Guțul, cu puțin timp înainte de alegerile locale generale, privind semnarea unui contract pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor din regiunea găgăuză la 10 lei pentru un metru cub, adică cu circa 8 lei mai mic decât prețul reglementat.

Vineri, 15 decembrie, Nordgaz Furnizare a publicat un comunicat de presă în care susține că ar fi primit deja peste 3 000 de pachete de documente de la consumatori casnici și comerciali” și că, „după tranzacția cu primul volum de testare de gaze naturale, a cumpărat și pompat 1 milion de metri cubi în depozite subterane de gaze din Ucraina”.

Deși la început a fost anunțat tariful de 10 lei, iar mai târziu, după alegeri, reprezentanții companiei ajunse în atenția publică cu această ocazie au comunicat că locuitorii din Găgăuzia, Taraclia și Orhei pot trece la un tarif anual la gaze de 10.25 lei, tariful prezentat pe pagina web a Nordgaz Furnizare este mai mare.

Pentru consumatorii din alte regiuni tariful pentru gaze naturale ar urma să fie mai mare, în Cimișlia și Ungheni fiind de 19.12 și 18.29 lei/m3.

Conform Moldovagaz, în pofidă faptului că au fost recepționat 4 cereri, procedura prevăzută pentru astfel de situații n-a fost demarată, „având în vedere că cererile primite prin e-mail n-au fost însoțite de semnătura digitală a solicitanților”, potrivit Regulamentului privind schimbarea furnizorului de gaze naturale, aprobat de Agenția Națională de Reglementare în Energetică în data de 25 septembrie 2020.

Furnizorul de gaze naturale menționează că o astfel de solicitare poate fi depusă prin prezența fizică de către consumator la una dintre reprezentanțele comerciale sau Centrul relații cu consumatorii ale SA „Moldovagaz”, după perfectarea relației sale contractuale cu furnizorul nou. Totodată, această procedură poate fi inițiată de către furnizorul nou pe baza unei delegației (procuri).

Procedura de schimbare a furnizorului de gaze naturale cuprinde următoarele etape:

  1. încheierea contractului de furnizare a gazelor naturale între consumatorul final și furnizorul nou;
  2. depunerea cererii de schimbare a furnizorului de gaze naturale, la furnizorul actual;
  3. notificarea de către furnizorul actual a furnizorului nou şi a operatorului de sistem privind inițierea procedurii de schimbare a furnizorului de gaze naturale;
  4. prezentarea de către operatorul de sistem a informațiilor privind locul (-rile) de consum la care se preconizează schimbarea furnizorului;
  5. încheierea de către operatorii de sistem și furnizori a contractelor sau a acordurilor adiționale la contractele pentru prestarea serviciului de transport, respectiv de distribuție a gazelor naturale (după caz) și a contractelor de echilibrare;
  6. controlul echipamentului de măsurare și citirea indicațiilor echipamentului de măsurare;
  7. furnizarea gazelor naturale de către furnizorul nou;
  8. emiterea facturii de plată finale pentru gazele naturale consumate conform contractului de furnizare a gazelor naturale încheiat cu furnizorul actual;
  9. achitarea de către consumatorul final a datoriilor față de furnizorul actual.

Pentru perfectarea actelor de schimbare a furnizorului se acordă 20 de zile de la data depunerii cererii.

Fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în R. Moldova a promis înainte de alegeri că „a reușit să asigure gaz pentru Găgăuzia la 10 lei pe metru cub, adică de aproape 2 ori mai puțin”.

„Dar asta nu este tot. Sunt gata să ofer acest preț în fiecare localitate în care veți alege un candidat pe care îl susțin ca primar la alegerile din 5 noiembrie”, a afirmat atunci Șor.

Pe 10 noiembrie, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a transmis că, în legătură cu unele declarații ale reprezentanților unor companii private de furnizare a gazelor naturale, SA „Moldovagaz” se va adresa la Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) și la Consiliul Concurenței al R. Moldova cu solicitarea de a investiga aceste acțiuni și a stabili „eventuală manipulare” a pieței de gazele naturale.

Anunțul lui Vadim Ceban a venit la scurt timp după ce directorul companiei Nordgaz Furnizare Alexandru Grosu, care susținea că urma să livreze gaze naturale, în Găgăuzia și Taraclia, la preț de 10 lei pentru un metru cub de gaze, a ținut un briefing de presă în care a declarat că întreprinderea s-a adresat oficial către operatorii rețelelor de distribuție a gazelor naturale, care activează pe teritoriul R. Moldova și sunt filiale ale întreprinderii Moldovagaz.

Grosu a mai declarat atunci că Nordgaz Furnizare ar fi „preluat clienții” furnizorului de gaze Rotalin Gaz Trading, care a rămas fără licență după ce ANRE a suspendat-o luni, 2 octombrie, pe un termen de trei luni. Această decizie a fost luată după ce SRL „Rotalin Gaz Trading” a refuzat îndeplinirea prescripțiilor emise în adresa sa pe parcursul săptămânii precedente, conform cărora ANRE a dispus „neadmiterea situației de întrerupere a executării sarcinilor legale de asigurare a furnizării gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate”.

Detalii despre compania care ar urma să furnizeze gaze naturale în Găgăuzia la 10 lei metrul cub. Fondat de un avocat, SRL-ul nu a declarat niciun venit până acum

Compania care ar urma să furnizeze gaze naturale locuitorilor Unității Teritoriale Autonome (UTA) Găgăuzia cu 10 lei pentru un metru cub este „NORDGAZ FURNIZARE” SRL, conform unui document publicat de bașcana Evghenia Guțul pe rețelele de socializare.

Contractul a fost semnat între NORDGAZ FURNIZARE și ZEN SOLAR ENERJI SANAYI TICARET LIMITED SIRKETI, o companie din Turcia. ZEN SOLAR ENERJI SANAYI TICARET LIMITED SIRKETI ar urma să achiziționeze gazul de la compania Gas and Electricity Trading GmbH, potrivit unui alt document publicat de guvernatoare.

„Echipa noastră vă garantează aprovizionarea cu gaze naturale din Uniunea Europeană și din rețeaua de gaze naturale a Ucrainei sau din depozitele subterane”, se arată într-o scrisoare a companiei Gas and Electricity Trading GmbH.

Compania NORDGAZ FURNIZARE are sediul juridic în municipiul Bălți. Deși a primit licența pentru furnizarea gazelor naturale în luna iulie 2020, SRL-ul a declarat că a încasat 0 lei în perioada 2020-2021. Compania nu a publicat pe pagina sa web rapoartele financiare pentru anul 2022 și 2023.

Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS), NORDGAZ FURNIZARE a declarat în 2021 pierderi de 2 300 de lei, iar în 2022 – 3 600 de lei. Compania a fost fondată de Pantelemon Frăsîneanu (10%) și Alexandru Grosu (90%), cel care a și semnat contractul cu compania turcească.

Alexandru Gosu este avocat. ZdG a scris recent despre Grosu, în contextul unui apel public al Uniunii Avocaților din R. Moldova (UAM), după ce automobilul soției avocatului ar fi fost incendiat în parcarea subternă a blocului locativ în care trăiește apărătorul și familia sa.

Grosu a făcut anterior mai multe declarații la televiziunea asociată ex-deputatului fugar Ilan Șor, Orizont TV. În cadrul unei emisiuni, avocatul a afirmat că „decizia de a scoate partidul Șor în afara legii a fost luată cu mult înainte de pronunțarea oficială de către Curtea Constituțională”.

Conform documentului publicat de Guțul, contractul a fost încheiat pentru un an, începând din 1 decembrie 2023, iar prețul de achiziție este de 14,85 euro/MWh sau 160,38 de euro/1000 m3.

Contractul ar fi în valoare de peste 16 milioane de euro.

„Cumpărătorul achiziționează gaze naturale în scopul livrării ulterioare a acestora către consumatorii finali situați în următoarele unități administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova, dar nu și limitate la: UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și raionul Orhei.

În toate unitățile administrativ-teritoriale menționate mai sus, consumatorii prioritari ai gaze naturale furnizate vor fi considerați instituții publice și consumatori casnici. În cazul în care, după livrarea gazului natural către toți consumatorii prioritari, există cantități excedentare de gaze naturale achiziționate, cumpărătorul are dreptul de a le furniza altor tipuri de utilizatori de pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale menționate mai sus”, se mai menționează în document.

Transportul gazelor naturale ar urma să fie asigurat de „VESTMOLDTRANSGAZ” SRL.

Bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul a anunțat marți, 31 octombrie, că locuitorii regiunii ar urma să plătească un preț preferențial pentru gazele naturale. Aceasta a făcut anunțul pe rețelele de socializare, fără a menționa compania care urmează să vândă gaze naturale în Găgăuzia și nici de când ar urma să fie schimbat furnizorul.

„Acum gazul va fi mult mai ieftin pentru locuitorii Găgăuziei: 10 lei pe metrul cub de combustibil. Compania turcească a semnat un contract cu un mare trader european pentru a cumpăra gaz direct din sistemul european de aprovizionare cu gaze. La rândul său, compania turcă a semnat un contract cu un operator licențiat din R. Moldova pentru a livra acest gaz la un preț special”, a declarat Guțul, fără a face public contractul sau mai multe detalii despre părțile implicate.

Din 8 iunie, consumatorii casnici din R. Moldova achită 16,73 de lei (fără TVA), sau 18,06 (cu TVA), pentru un metru cub de gaze naturale.