Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Spitalul Charite din Berlin: Starea…

Spitalul Charite din Berlin: Starea de sănătate a lui Alexei Navalny se îmbunătățește, dar rămâne gravă

Starea de sănătate a opozantului rus Alexei Navalny rămâne în continuare gravă, pacientul este intubat, însă este într-o dinamică pozitivă. Este anunțul de presă a spitalului Charite din Berlin unde se află internat Navalny.

„Starea pacientului, simptomele căruia sunt rezultatul inhibării colinesterazei în urma unei otrăviri ce a fost confirmată, continuă să se îmbunătățească. Principalul motiv este restabilirea graduală a activității de colinesterază. Alexei Navalny continuă să fie la terapie intensivă și este conectat la un aparat de respirație artificială. Recuperarea sa va fi cel mai probabil una de lungă durată. Deocamdată, este prea devreme de a face vreo previziune privind efectele pe termen lung pe care le va suporta în urma acestei otrăviri”, se menționează în comunicatul spitalului.

Medicii germani spun că sunt într-o legătură strânsă cu soția politicianului rus, Iulia Navalny care a dat asigurări că prezentarea detaliilor despre starea pacientului este în concordanță cu dorința sa.

În dimineața zilei de joi, 20 august, Alexei Navalny a fost internat de urgență în spitalul din Omsk. Asta după ce i s-a făcut rău în avionul cu care zbura din Tomsk spre Moscova. Purtătoarea sa de cuvânt, Kira Yarmysh, care se afla cu el, spune că cel mai probabil, politicianul a fost otrăvit la îmbarcare când a băut un ceai într-un restaurant al aeroportului din Omsk. 

După 48 de ore în care soția și rudele lui Navalny au cerut transportarea sa într-un spital din străinătate, Anatoly Kalinichenko, medicul șef adjunct al spitalului de urgență din Omsk, a anunțat vineri, 21 august, că medicii au fost de acord să-l transporte pe politicianul Alexei Navalny în Germania.

Medicii ruși au negat faptul că Navalny ar fi fost otrăvit, menționând că în analizele pe care le-au preluat nu s-au găsit urme de substanțe periculoase.

Totuși, șeful diplomaţiei europene Josep Borrell a solicitat luni, 24 august, autorităţilor ruse o „anchetă independentă şi transparentă“ privind presupusa otrăvire a opozantului rus Alexei Navalny, transmite AFP, citat de Agerpres.ro.

Este imperativ ca autorităţile ruse să lanseze fără amânare o anchetă independentă şi transparentă asupra otrăvirii domnului Navalny”, susţine Borrell într-un comunicat.