Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Premierul României, după recomandarea CE…

Premierul României, după recomandarea CE de a începe negocierile de aderare a R. Moldova la UE: „Guvernul României va fi un partener de încredere pentru Ucraina și Moldova”

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, salută decizia Comisiei Europene de a recomanda începerea negocierilor de aderare la UE pentru R. Moldova şi Ucraina. Declarația a fost făcută de oficial miercuri, 8 noiembrie, într-o postare pe platforma X, fostul Twitter.

„Salut recomandarea Comisiei Europene de a începe discuțiile formale de aderare a Ucrainei și Moldovei la UE. Guvernul României va fi un partener de încredere pentru Ucraina și Moldova în acest proces și sper la o decizie pozitivă a liderilor UE în decembrie”, se arată în mesajul primeierului României.

Declarația vine în contextul în care Comisia Europeană (CE) a recomandat miercuri, 8 noiembrie, Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE. Anunțul a fost făcut în urmă cu câteva minute de președinta CE, Ursula von der Leyen, care a prezentat Raportul de extindere al Uniunii Europene.

„(…) După 10 ani, astăzi este o zi istorică, Comisia recomandă Consiliului să deschidă negocierile cu Ucraina și R. Moldova. R. Moldova nu se confruntă cu un război convențional, dar face obiectul unor presiuni de destabilizare constantă la adresa democrației sale și suferă și de pe urma consecințelor războiului (…)”, a declarat Ursula von der Leyen.