Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Cele cinci scenarii ale…

VIDEO Cele cinci scenarii ale lui Dodon privind coalițiile din viitorul Parlament

privesc.eu

Președintele Igor Dodon susține că dacă PDM, PSRM și Blocul ACUM vor reuși să găsească un numitor comun, acesta este gata să accepte o coaliție între cele trei partide. Totuși, șeful statului precizează că exclude orice coaliție a socialiștilor cu Partidul Șor, și nu va fi de acord nici cu o alianță între democrați, Șor, și eventuali deputați transfugi.

„Există patru scenarii legitime și unul pe care îl consider nelegitim”, a menționat președintele în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV.

Scenariile de după alegeri, în viziunea președintelui:
1. PDM va face coaliție cu ACU;
„Am înțeles că există niște negocieri în acest sens. Un partid are 30 de mandate, altul 26. Respectiv, sunt 56 de mandate, o majoritate confortabilă. În acest caz, să facă coaliție, să facă propuneri și președintele le va analiza”, a spus Dodon.
2. PSRM va face coaliție cu ACUM;
3. PSRM va face coaliție cu PD;
4. Alegeri anticipate;
5. PDM face coaliție cu Șor și vor cumpăra deputați din alte fracțiuni.

Totodată, președintele exclude orice coaliție între PSRM și Partidul „Șor”

„Îi voi sfătui pe socialiști să nu facă nici o coaliție cu Partidul „Șor”. Nu va exista o cooperare între PSRM și Șor”, a spus șeful statului.

Igor Dodon a mai precizat că este de acord cu orice coaliție între socialiști, democrați și ACUM, însă nu va fi de acord cu o coaliție între PDM și Șor: „Dacă PDM și Șor vor cumpăra deputați și vor încerca să îmi propună candidatura premierului, va fi un scenariu nelegitim. Președintele în așa care are argumente să nu primească propunerile de la o astfel de coaliție. Dacă va nelegitim, voi chema oamenii să iasă în stradă”.

În opinia președintelui, PSRM, PDM și Blocul ACUM nu vor găsi un numitor comun, așa că alegerile anticipate rămân a fi scenariul cel mai probabil.