Tiraspolul a blocat din nou ședința experților în domeniul statisticii, anunță Biroul politici de reintegrare

Chișinăul acuză Tiraspolul că „continuă să obstrucționeze abordarea subiectelor de interes pentru locuitorii ambelor maluri ale Nistrului”. Potrivit unui comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare, de această dată, a fost din nou respinsă convocarea primei ședințe a experților în domeniul statisticii, în pofida celor agreate la reuniunea reprezentanților politici din 19 noiembrie 2024 și ulterior la 8 aprilie 2025, în prezența oficialilor OSCE.
Biroul susține că propunerea Chișinăului este orientată spre inițierea unor discuții de lucru care să aibă drept finalitate racordarea metodologiei de colectare și procesare a datelor statistice în întreaga țară, conform principiilor aplicabile în Uniunea Europeană.
„Inițiativa autorităților naționale vine în continuarea unui lung șir de propuneri de desfășurare a discuțiilor pe platformele de dialog din procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, în beneficiul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, acestea fiind în mod constant blocate de Tiraspol sub diferite pretexte”, mai notează sursa citată.
Negociatorii șefi în procesul de reglementarea transnistreană s-au întâlnit marți, 8 aprilie, la Tighina, după o pauză de patru luni și două încercări de întrunire eșuate, ultima fiind pe 3 aprilie, în ambele cazuri pe motiv că delegația din Tiraspol a refuzat să vină la Chișinău, a scris Zona de Securitate.
La oficiul din Tighina al Misiunii OSCE în Republica Moldova, reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Oleg Serebrian și Vitalii Ignatiev, reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Lenk, și șefa Misiunii OSCE în R. Moldova, Kelly Keiderling, au discutat „cele mai actuale teme” propuse pe agendă de către Chișinău și Tiraspol.
„Vicepremierul pentru reintegrare s-a referit în mod primordial la necesitatea stringentă de a soluționa problemele de durată din sfera garantării respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană, în particular prin asigurarea liberei circulații a tuturor categoriilor de cetățeni, excluderea restricționărilor și interdicțiilor pentru activitatea jurnaliștilor pe malul stâng al Nistrului, eliminării infrastructurii posturilor și obstacolelor neautorizate din perimetrul Zonei de Securitate”, se arată în comunicatul de presă emis de Birou.
Conform sursei citate, negociatorul principal din partea Chișinăului a readus în atenție problema cetățenilor R. Moldova deținuți ilegal în locurile privative de libertate din regiune, venind „cu mesajul clar că investigarea cazurilor acestora se poate efectua doar de către organele de drept împuternicite prin lege, eliberarea lor trebuie să fie necondiționată, iar Tiraspolul e necesar să înlăture temeiurile de persecutare și de încarcerare nelegitimă a cetățenilor, inclusiv să abroge așa-numitele reglementări de pretinsă luptă cu „extremismul””.
O altă încercare de convocare a formatului 1+1 a fost în luna ianuarie, în timpul crizei energetice, care la fel a fost zădărnicită de Tiraspol pe motiv că au refuzat să se deplaseze la Chișinău pentru discuții, invocând motive de securitate, chiar dacă în aceeași perioadă liderul regimului separatist a călătorit fără impedimente la Moscova prin Aeroportul internațional Chișinău, subliniază Zona de Securitate.
Anterior întâlnirea tet-a-tet a negociatorilor în procesul de reglementare a conflictului a avut loc în luna noiembrie.
- Tiraspolul confirmă că ședința 1+1 a fost compromisă din cauza refuzului delegației din stânga Nistrului de a se deplasa la Chișinău
- Dialogul 1+1, în „impas”? Tiraspol blochează din nou negocierile cu autoritățile constituționale