Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Surprizele din lista ACUM: Doi…

Surprizele din lista ACUM: Doi judecători demiși din sistem și acuzați de afinitate politică, printre candidați

Judecătorii Domnica Manole și Gheorghe Balan, demiși cu scandal din funcțiile pe care le dețineau, sunt candidați pe listele Blocului ACUM. 

Domnica Manole ocupă locul 29 în lista electorală a Blocului ACUM.

Ea a fost eliberată din funcția de judecător de CSM la 4 iulie 2017, după ce membrii organului colegial au audiat în ședință închisă un aviz al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). La 22 ianuarie curent, Domnica Manole a cerurt CSM-ului să o restabilească în funcție, argumentând solicitarea prin faptul că la sfârșitul anului trecut Curtea Constituțională a declarat neconstituțională verificarea judecătorilor de către SIS. CSM însă a refuzat.

Cum a fost demisă magistrata Manole din sistem

La 14 aprilie 2016. Domnica Manole, judecătoare la Curtea de Apel (CA) Chişinău, anula hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 martie 2016 care respingea organizarea unui referendum propus de Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi obliga instituţia să iniţieze acel referendum republican.

A doua zi, reprezentanţii CEC au atacat decizia la CSJ, iar peste doar o săptămână, la 22 aprilie 2016, printr-o hotărâre semnată de judecătorii Tatiana Vieru, Valentina Clevadî, Tamara Chişca-Doneva, Iurie Bejenaru şi Oleg Sternioală, instanţa supremă anula decizia magistratei Manole ca fiind „ilegală”.

Ulterior, CEC s-a adresat Procuraturii Generale (PG) şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cerând investigarea acţiunilor judecătoarei care, la Apel, nu le-a dat dreptate.

În acest context, pe 23 mai 2016, Eduard Harunjen, procuror general interimar, se adresează la CSM, cerând acordul pentru iniţierea urmăririi penale pe numele judecătoarei. Procurorul îşi explică demersul prin faptul că CSJ a constatat că hotărârea Domnicăi Manole a fost luată cu „interpretarea eronată de prima instanţă a unei legi care nu putea fi aplicată, deoarece era abrogată, depăşirea limitelor împuternicirilor de către prima instanţă prin faptul interpretării Constituţiei…”.

Membrii CSM şi-au dat acordul pentru ca procurorii să o ancheteze penal pe Domnica Manole. 

În ședința din 4 iulie 2017, după ce a examinat avizul consultativ suplimentar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) cu privire la judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât că aceasta nu este compatibilă cu statutul de judecător.

La 21 iulie, președintele Igor Dodon a semnat decretul prin care a oficializat eliberarea din funcție a Domnicăi Manole, iar la 28 iulie, actul a intrat în vigoare, fiind publicat în Monitorul Oficial.

Dosarul penal pe numele Domnicăi Manole este examinat în ședința de judecată, fără a avea o sentință. Aceasta a acuzat în ultimii ani sistemul politic de implicare în actul de justiție. 

Gheorghe Balan

Gheorghe Balan este candidat la funcția de deputat fiind pe locul 35 în listele Blocului ACUM. El a fost demis din sistem în aprilie 2018. ZdG a scris că membrii Colegiului Disciplinar au motivat demiterea din funcție a judecătorului Gheorghe Balan, cunoscut pentru discursurile sale anti-sistem, prin faptul că magistratul ar fi oferit consultații juridice „în public”, ar fi vorbit, tot în public, despre procesele de judecată pe care le-a intentat, dar și pentru că ar fi fost implicat în activități politice, după ce a asistat, de pe scenă, la un discurs al politicianului Andrei Năstase, pe care l-a și aplaudat.

„Îmi pare amuzant faptul că aflarea pe scenă cu un om politic sau aplauzele într-un anumit context să fie calificate ca și activitate politică a judecătorului. Excluderea din sistem a unui judecător pentru astfel de fapte seamănă mai mult cu o răzbunare, decât cu un act de justiție”, crede însă, Nicolae Roșca, fostul președinte al Colegiul Disciplinar.

„Din înregistrările video și fotografiile anexate la procedura disciplinară, Colegiul atestă faptul că, la adunarea din 6 octombrie 2016, judecătorul Balan se afla în continuare pe scenă, la masă, în momentul când în sală și-a făcut apariția liderul Partidului DA, Andrei Năstase, care a ținut un discurs, făcând agitație electorală în favoarea partidului pe care îl reprezenta, propunând semnarea unei petiții privind „Miliardul furat” și transmiterea ei către Parlamentul R. Moldova…. Din imagini, CD constată faptul că judecătorul Balan aplaudă la discursul lui Andrei Năstase și votează semnarea petiției”, remarcă reprezentanții CD.

Colegiul a mai ajuns la concluzia că în ședința de examinare a cauzei disciplinare, s-ar fi stabilit „fără careva dubii” încălcarea de către magistratul Balan a interdicțiilor de participare la activități politice, „or, se constată că acesta n-a părăsit sala când a intrat la adunare liderul partidului politic DA, Andrei Năstase, dar pe parcursul discursului politic al acestuia, judecătorul s-a aflat în prezidiumul adunării, a votat cele puse în discuție…”.

Gheorghe Balan a cerut să fie anulată decizia prin care a fost demis. Nu există încă o decizie definitiv în cazul său, magistratul fiind suspendat din funcție.

Pe lista Blocului ACUM se mai regăsesc Igor Munteanu (IDIS Viitorul), Octavian Țîcu (istoric), deputata liberal-democrată Maria Ciobanu sau analistul politic Oazu Nantoi.

Blocul ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) și-a prezentat lista candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. La fel ca și Partidul Democrat, blocul ACUM a prezentat, deocamdată, doar candidații pe circumscripția națională, cei de pe circumscripțiile uninominale urmând să fie anunțați ulterior. 

Prima în lista Blocului ACUM va fi Maia Sandu, președinta PAS, urmată de Andrei Năstase, președintele PPDA. Alexandru Slusari (PPDA) și Igor Grosu (PAS) sunt pe locurile 3-4