Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția Biroul Politici de Reintegrare…

Reacția Biroul Politici de Reintegrare la declarațiile privind pregătirea acțiunilor militare împotriva regiunii transnistrene: „Autoritățile moldovene nu au avut și nu au planuri de destabilizare a situației fragile de pe Nistru”

Biroul Politici de Reintegrare a venit cu o reacție în contextul declarațiilor precum că R. Moldova pregătește acțiuni militare împotriva regiunii transnistrene. Într-un comunicat de presă, reprezentanții Biroului menționează că „autoritățile moldovene nu au avut și nu au planuri de destabilizare a situației și așa fragile de pe Nistru”, și rămân deschise „pentru un dialog substanțial, ce ar duce la soluționarea definitivă și durabilă a dosarului transnistrean”.

Reacția vine după ce Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova, a scris pe pagina sa de Facebook, precum că guvernarea PAS, împreună cu președinta țării, Maia Sandu sunt gata să inițieze mobilizarea cetățenilor și să provoace o confruntare militară pe Nistru.

„Pe parcursul ultimelor luni, care s-au adeverit a fi foarte complicate, conducerea țării a reușit să mențină stabilitatea și dialogul dintre cele două maluri ale Nistrului. Aceste realizări nu trebuie descalificate prin acuzații nefondate.

Autoritățile moldovene nu au avut și nu au planuri de destabilizare a situației și așa fragile de pe Nistru. Dimpotrivă, Chișinăul a fost și rămâne deschis pentru un dialog substanțial, ce ar duce la soluționarea definitivă și durabilă a dosarului transnistrean. Președintele, Prim-ministrul și Viceprim-ministrul pentru reintegrare au subliniat în repetate rânduri angajamentul ferm al țării noastre pentru o soluționare pașnică, negociată a acestui conflict.

Distorsionarea acestor mesaje, răspândirea unor insinuări despre planuri militare ale Chișinăului, pune în pericol interesele primordiale ale securității Republicii Moldova și stabilitatea într-un mediu regional volatil”, se menționează într-o reacție a Biroului Politici de Reintegrare.

Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova a scris pe pagina sa de Facebook, precum că guvernarea PAS, împreună cu președinta R. Moldova, Maia Sandu sunt gata să inițieze mobilizarea cetățenilor și să provoace o confruntare militară pe teritoriul țării. Serviciul de presă al Președinției, cât și Ministerul Apărării dezmint declarațiile politicianului.

„Pentru a se menține cu orice scop la guvernare, Maia Sandu și curatorii săi transformă Republica Moldova într-un stat dictatorial, iar pentru a distrage atenția cetățenilor de la problemele sociale și economice, ei sunt gata să provoace și o confruntare militară pe teritoriul țării. Există tot mai multe semnale că guvernarea PAS pregătește mobilizarea cetățenilor și are intenția să se implice în acțiuni militare pe Nistru, la cererea și cu susținerea aliaților externi ai Maiei Sandu.  La moment, sunt mai mulți actori străini interesați de un conflict în regiunea Transnistreană, inclusiv pentru a crea un nou focar de război în regiune, separat de zona luptelor deja existente în Ucraina”, scrie Igor Dodon.

Într-un răspuns oferit Ziarului de Gardă, serviciul de presă al Președinției susține că informațiile publicate de către Igor Dodon sunt false. „O declarație plină de minciuni, cu scopul clar de a speria oamenii și a dezbina societatea”. Ministerul Apărării a declarat că în R. Moldova nu este stare de asediu și nu există premise pentru declararea mobilizării.