Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Întâlnirea lui Dodon cu diaspora…

Întâlnirea lui Dodon cu diaspora moldovenească din Italia a avut loc la o biserică a Patriarhiei Ruse

Președintele Igor Dodon a ales să se întâlnească cu diaspora moldovenească din Italia, la biserică. După ce ieri a avut o întrevedere cu Suveranul Pontif, Sanctitatea Sa Papa Francisc, Dodon a mers astăzi, 5 noiembrie la  Biserica ortodoxă „Sfânta Marea Muceniţă Ecaterina” de la Roma, subordonată Patriarhiei Ruse. Dodon a asistat la liturghie, după care, șeful statului a avut o întrevedere cu cetățenii moldoveni care au venit la slujbă în această biserică rusească, fără să fi anunțat public, din timp, locul și ora „întâlnirii cu diaspora”.

Cristina Pruteanu, moldoveancă stabilită în Italia, a declarat pentru ZdG că întâlnirea cu Igor Dodon, urma inițial să aibă loc ieri, 4 noiembrie la Pallazo Grassi din Roma, unde au și venit ai mulți reprezentanți ai diasporei. Informația că întâlnirea ar avea loc anume atunci, a fost publicată pe site-ul emigrantul.it, o „publicație informativă pentru românii din Italia și de pretutindeni”, lansată în 2013. ZdG a contactat redacția publicației pentru a afla sursa informației plasate la ei pe site, însă deocamdată nu am primit niciun răspuns.

Întâlnirea cu o parte a diasporei moldovenești din Italia a avut într-un final loc astăzi, 5 noiembrie, la Biserica ortodoxă „Sfânta Marea Muceniţă Ecaterina” de la Roma, care aparține Patriarhiei Ruse. Igor Dodon a declarat într-o postare pe o rețea de socializare că „în discuțiile cu moldovenii prezenți la slujbă, a abordat mai multe subiecte ce țin de situația din țară și de peste hotare, dar și problemele cu care se confruntă aceștia în Italia.” A mers la biserică și moldoveanca Cristina Pruteanu, care a precizat pentru ZdG că a reușit să îi ofere un cadou lui Igor Dodon, care a îndemnat oamenii să se întoarcă la baștină.

„I-am dat un cadou: fotografii cu sărăcia din țară și o pereche de mănuși rupte de zidar și i-am spus să vină el să lucreze aici, să vadă cum se fac banii. Lumea pur si simpu a rămas dezamăgita de atitudinea dumnealui față de noi, cei care trimitem remitențe acasă. Prin comportamentul său a dat dovadă încă odată ca noi, diaspora, nu suntem nimeni pentru el, suntem sursa de venit a țării. Ne pare nespus de rău, dar nu suntem fantome”, spune Cristina Pruteanu.

Aceasta afirmă că atunci când reprezentații delegației au fost întrebați de ce nu au venit la întânirea cu diaspora la Pallazo Grassi, aceștia ar fi declarat că președinția nu a publicat și nici măcar nu a preconizat o întâlnire cu diaspora și că ar fi vorba de informații greșite. Sfânta liturghie a început la ora 10:00, mai târziu cu două ore decât de obicei, din cauza vizitei oficialilor moldoveni, a declarat Cristina Pruteanu.

Foto: facebook.com/dodon.igor