Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   În ajunul unui nou protest…

În ajunul unui nou protest al Partidului Șor, șefa de la MAI atenționează: „Dacă se încalcă grav ordinea publica, poliția poate cere organizatorului sistarea imediată a întrunirii”

Imagine-simbol

„Angajații subdiviziunilor MAI vor aplica legea și vor interveni prompt și hotărât”, a dat asigurări ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, după ce Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat săptămâna aceasta mai multe măsuri care le oferă oamenilor legii împuterniciri sporite pentru asigurarea ordinii publice în timpul protestelor.

Într-o declarație publicată pe Facebook, ea a amintit că, potrivit noilor reglementări, „desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore”.

De asemenea, poliția îi va putea îndepărta pe participanții la proteste care încalcă ordinea publică, incită la discriminare sau violență, îndeamnă la război sau agresiune ori organizează tulburări în masă. Pentru acest lucru, nu va fi necesară fără implicarea organizatorului, în cazul inacțiunii acestuia. În același timp, dacă prin acțiunile enumerate se încalcă grav ordinea publica, poliția poate cere organizatorului sistarea imediată a întrunirii și fără implicarea reprezentantului autorității publice locale, a mai subliniat ministra de Interne.

„Fac un apel către toți cetățenii: Republica Moldova este un stat democratic și fiecare își poate manifesta nemulțumirile, inclusiv sub formă de protest. Dar acest lucru nu poate afecta activitatea zilnică, liniștea și siguranța celorlalți cetățeni.

Angajații subdiviziunilor MAI vor aplica legea și vor interveni prompt și hotărât, în cazul în care drepturile cetățenilor vor fi lezate. Securitatea nu poate fi negociată, în contextul în care este legată în mod direct de libertatea fiecărui cetățean”, se arată în mesajul Anei Revenco.

Un nou protest față de actuala guvernare a fost anunțat pentru duminică, 16 octombrie, de Partidul Șor. Formațiunea și susținătorii săi au instalat zeci de corturi în fața Parlamentului și a Președinției, iar poliția a raportat mai multe cazuri de încălcare a ordinii publice de către manifestanți.

Duminică, 9 octombrie, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău a fost blocat de corturile protestatarilor, iar poliția a intervenit pentru a le scoate abia luni, 10 octombrie.

Ziarul de Gardă a arătat, în cadrul unei investigații sub acoperire, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți participanții la protestele Partidului Șor. De asemenea, a arătat care este rolul așa-numitelor „patratiste” din Orhei, care recrutează manifestanți, îi organizează și îi plătesc.

VIDEO/ Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest – Ziarul de Gardă

VIDEO/ Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor – Ziarul de Gardă