Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   După mitropolitul Vladimir, episcopul Marchel…

După mitropolitul Vladimir, episcopul Marchel implică din nou biserica în politică în favoarea lui Dodon, atacând-o pe Sandu

Preasfințitul Marchel, Episcopul de Bălți și Fălești îndeamnă credincioșii să-l voteze pe candidatul Igor Dodon la alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, atacând-o pe Maia Sandu, oponenta acestuia. „Avem de ales un președinte din două candidaturi. Un creștin sau un necreștin. Un patriot sau un nepatriot”. Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă pe care Marchel a susținut-o alături de alți 3 „slujitori” ai lui Dumnezeu.

Rugăm să veniți la alegeri și să faceți alegerea corectă. Mă adresez către toți cetățenii R. Moldova, enoriașii care frecventează sfintele biserici… Sfânta biserică nu educă politicienește și nu se implică în politică. Sfânta biserică are, cu totul o altă misiune. Ea supraveghează latura morală și religioasă a întregii societăți. Biserica mai are o sfântă datorie de a lămuri oamenilor pe cine să voteze și să ofere încredere acelor candidați care promovează valorile poporului… ”, început Marchel, pe un ton moderat.

Ulterior însă, a venit cu propuneri concrete și acuzații dure, unele „neortodoxe” în adresa candidatei Maia Sandu.

img_7849„Avem de ales un președinte din două candidaturi. Un creștin sau un necreștin. Un patriot sau un nepatriot. Da, anume așa, pentru că anume așa s-au plasat cele două candidaturi. Anume așa s-au stratificat, prin fapta lor, prin vorba lor, prin activitatea lor. Despre atitudinea unui candidat, Igor Dodon, pe care-l credem creștin și patriot, nu o să vorbesc mult, pentru că normal să ai o atitudine față de biserică, credință și valorile naționale, așa cum o are el. Regulat se împărtășă, frecventează biserica, este prieten al bisericii. Dar, despre atitudinea dnei Sandu, al doilea candidat care aspiră la funcția de președinte… Atitudinea ei față de moralitatea creștină, față de curățenia sufletească, față de tot ce este sfânt, pare să fie abătută mult de la axa normalității. Anume asta ne-a scos din casele noastre, ca să venim să ne împărtășim cu îngrijorarea noastră cu dvs”, a menționat Marchel.

Episcopul declarat că „Maia Sandu în 2013 a introdus în bibliotecile școlare o carte foarte nocivă printre copii și elevi, enciclopedia care se numea, Viața sexuală, și a refuzat să o retragă după numeroase proteste”. Marchel a mai amintit că, în august 2014, Sandu ar mai fi interzis rugăciunea de la festivitatea de la începutul anului școlar. „Ce-i împiedica acestei femei aghiazma cu care se stropesc elevii? De ce a dat dispoziția să fie anulată această tradiție?” Ulterior, Marchel a trecut și la zona politică a activității Maiei Sandu, amintind că aceasta a lucrat în cadrul Ministerului Economiei în perioada comunistă, unde a fost coleg cu Igor Dodon, dar și că ea ar fi participat la decizia de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. „În felul ăsta s-au adus mari pagube țării noastre…, de zeci de milioane. Dacă mai ținem cont că aeroportul este un obiect strategici, atunci, vă dați seama la ce este capabilă această femeie”, zicea Marchel, susținând că Sandu ar fi votat și „furtul veacului”.

În timp ce înainta în discurs, „Preasințitul” devenea tot mai categoric. „Dacă o votați pe Maia Sandu, vă asumați multă osândă și mare păcat în fața lui Dumnezeu. Dânsa este primul candidat din istoria Moldovei care este susținută public de activiștii homosexuali, de lesbiene, de bisexuali și de transexuali. Să știți că nimic nu e surprinzător. Ea a declarat public că societatea trebuie să tolereze aceste grupări….

Părintele protoiereu Ioan Grigoraș, preot la o biserică din r. Drochia: „Dacă cineva va spune că noi acum facem politică, va fi o greșeală a minții lor… Pe mine mă doare ce se întâmplă. În anii 1990-1994 am fost deputat în Parlament. Atunci am votat independența, dar nu am socotit că vor fi așa urmări. Sunt aici pentru că răspund de sufletele celor care sunt creștini. Iar Moldova e creștină….”. Afirmațiile acestuia au fost susținute și de părintele Vitalie Șincari, preot la o biserică din Chișinău.

Părintele protoreieu Roman Pintilii, preot la o biserică din r. Sângerei: „Comportamentul ei politic îmi dă temei s-o bănuiesc de fundamentalism liberal, adică samavolnicie. Nu am auzit-o să-și exprime îngrijorarea față de copii, educația creștinească, dar dimpotrivă, a lăsat școala în mâinile minorităților sexuale cu acea carte. Ca mulțumire, homosexualii și lesbienele o susțin la alegeri. Stimați creștini, fiți atenți cu cine votăm.”

În final, Marchel a trecut de la viața politică a candidatei Sandu la cea personală, atacând-o pentru că nu are copii.

Marchel: „Dacă la 40 de ani nu are familie și copii, acest lucru ne vorbește despre faptul că bobul este sterp. Deși sunt problemele dnei, s-a descura ea cu ele… Da, undeva mă îngrijorează și viața ei personală. Rodul activității mele, a dumitale, trebuie să se soldeze cu un…. rezultat. Așa cum nu găsim rodul stăruințelor ei, am zis că e un bob sterp. Lumea zice că ea nu va închide biserici pentru că ea se duce la biserică. Eu nu am văzut-o. Dar, și la școală a fost, dar le-a închis… Dacă un politician ca Maia Sandu își permite să risipească tot ce zidim noi cu sutele de ani, credeți că trebuia să tac? Eu nu mă amestec în politică. Eu le spun oamenilor cu cine să voteze, dar nu fac politică. Dacă aș tăcea, înseamnă că aș fi părtaș cu un candidat și cu viziunile lui păcătoase”.

 „Slujitorii” bisericii au precizat că nu susțin asemenea predici și la biserică, în timpul sau după slujbă. „Niciodată”, a zis Ioan Grigoraș. Episcopul Marchel însă a precizat că „duminică voi îndemna oamenii să voteze corect. Un președinte creștin. Da, dacă zic ca oamenii să nu voteze cu Maia Sandu rezultă că îi îndemn să voteze pentru Igor Dodon”, a reiterat Marchel.

Rugat să spună dacă ieșirea publică în susținerea lui Dodon a fost coordonată cu Mitropolia Moldovei, iar opinia expusă este cea a Bisericii Ortodoxe din Moldova, Marchel a precizat că „este decizia unui grup de preoți și a celor din Eparhia de Bălți și Fălești, acolo unde eu conduc”.

Nu este pentru prima dată când biserica se implică în politică. În ajunul primului tur al alegerilor prezidențiale, mitropolitul Vladimir a îndemnat și el, doar că indirect, enoriașii să voteze pentru „creștinul” Igor Dodon.

Episcopul Marchel, inițiatorul conferinței de presă are un trecut tumultos. ZdG a scris în 2014 că Preasfinţi­tul, pe nume­le său de mirean Nico­lae Mihăes­cu, locu­ieş­te într-o casă de mili­oa­ne, la Bălţi. Imo­bi­lul de lux, cu două nive­lu­ri, a fost tre­cut, în vara anului 2014, pe nume­le unui tânăr de doar 20 de ani, în urma sem­nă­rii unui con­tract de întreţi­ne­re pe via­ţă. Şi băi­a­tul, stu­dent la drept, dar şi mama aces­tu­ia, au refu­zat să ne spu­nă care este rela­ţia din­tre tânăr şi epi­sco­pul Mar­chel, cunos­cut pen­tru impli­ca­rea sa în mai mul­te scan­da­lu­ri cu iz poli­tic, fap­te pen­tru care a fost chiar urmă­rit penal de către pro­cu­ro­ri. Marchel, în virtutea funcției pe care o deține nu are dreptul bisericesc să aibă viață de familie sau copii.