Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Proiectul legii Magnitsky din…

DOC Proiectul legii Magnitsky din R. Moldova, publicat de Ministerul Justiției. Va fi reglementată modalitatea de punere în aplicare, la nivel național, a sancțiunilor internaționale

Ministerul Justiției a publicat vineri, 9 decembrie, pentru consultare publică proiectul de lege privind implementarea măsurilor restrictive internaționale împotriva persoanelor implicate în fapte ce au atentat la drepturile fundamentale ale omului, la democrație și statul de drept – legea Magnitsky din R. Moldova.

„Prezentul proiect de act normativ a fost elaborat, reieșindu-se din mai multe considerente care s-au impus plenar în ultima perioadă de timp pentru autoritățile din R. Moldova și care reclamă, ca atare, reacția și întreprinderea unor măsuri corespunzătoare din partea acestora”, se arată în nota informativă a documentului.

Astfel, legea Magnitsky va reglementa modalitatea de punere în aplicare, la nivel național, a măsurilor restrictive internaționale, care sunt stabilite prin actele UE, prin actele şi deciziile adoptate de organizațiile internaționale sau de alte state, dar și cele stabilite de R. Moldova din proprie inițiativă și care au fost adoptate cu scopul special al asigurării respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, al dezvoltării şi consolidării democrației şi statului de drept, sancționând în acest sens orice persoane fizice și juridice „care prin acțiunile sau inacțiunile culpabile au atentat la acestea”.

Potrivit autorilor proiectului, la elaborarea acestuia a fost analizată experiența altor state – SUA, Marea Britanie, Canada, Australia, România – care au adoptat reglementări interne prin care „s-a urmărit consacrarea unui instrument național de impunere a unor măsuri restrictive” cu privire la anumite categorii de persoane fizice și juridice, ce se fac vinovați de fapte grave prin care au fost încălcate drepturile și libertățile unor alte persoane, democrația și statul de drept.

Subiecți potențiali ai măsurilor restrictive internaționale reglementate de această lege pot fi persoane fizice sau juridice din țară și de peste hotare, care au comis fapte de: genocid, tortură, crime împotriva umanității, sclavie, execuții și asasinate, dispariții forțate de persoane sau arestări sau detenții arbitrare.

Totodată, legea vizează persoanele care în exercițiul unei funcții publice importante la nivel național și/sau internațional, sau care, fiind membri ai organelor de conducere ale partidelor politice, sunt responsabile sau complici la ordonarea, controlul sau dirijarea în alt mod a actelor de corupție care pot fi calificate ca acte de corupție majoră, atunci când se iau în considerare, printre altele, impactul acestora, sumele implicate, influența persoanei implicate sau poziția autorității/complicitatea guvernului statului străin în cauză în actele date.

Sub incidența legii cad și persoanele „în privința cărora există indicii, informații oficiale sau în spațiul public, că acestea fac parte, colaborează sau au colaborat cu serviciile de informații străine ce desfășoară acțiuni ostile R. Moldova”.

În ceea ce privește măsurile restrictive internaționale care vor putea fi dispuse în conformitate cu prevederile legii, potrivit art. 4 din proiect, este vorba despre următoarele categorii:

  • măsuri ce vizează domeniul intrării și aflării pe teritoriul țării a străinilor;
  • măsuri ce vizează domeniul financiar și cel patrimonial;
  • măsuri ce vizează domeniul comercial;
  • măsuri ce vizează aeronavele;
  • măsuri ce vizează navele maritime și fluviale.

Totodată, se va înființa Consiliul interinstituțional de supervizare, pentru asigurarea implementării legii. Acesta va fi condus de prim-ministra R. Moldova iar în componența lui vor intra conducătorii principalelor
autorități și instituții publice cu atribuții legale în domeniile conexe.

„Consiliul Audiovizualului poate decide să retragă licența de emisie eliberată anterior unui furnizor de servicii media, care este deținut sau controlat de un subiect al restricțiilor. În cazul în care furnizorul de servicii media prin activitatea sa urmărește promovarea imaginii și intereselor unui subiect al restricțiilor, Consiliul Audiovizualului va retrage în mod obligatoriu licența de emisie eliberată acestui furnizor”, se mai menționează în proiectul de lege.

Proiect Lege 63936dda42b14 by Ziarul de Gardă on Scribd

Prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Justiței, Sergiu Litvinenco, au anunțat vineri, 9 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, despre măsurile pe care urmează să le adopte autoritățile de la Chișinău pentru a transpune în R. Moldova sancțiunile internaționale impuse lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ambii cercetați în dosarul „frauda bancară”, fiind sancționați de SUA și Marea Britanie.

Șefa Cabinetului de miniștri susține că sancțiunile impuse de Marea Britanie lui Șor și Plahotniuc reprezintă un semnal foarte clar că „cei care au jefuit țara, vor ajunge acolo unde le este locul – la închisoare”.

„(…) Astăzi, de Ziua Internațională Anticorupție am primit o veste importantă de la Londra.Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, fugarii de justiția moldovenească au fost sancționați de Guvernul Marii Britanii. Orice active deținute de cei doi în Marea Britanie sau în oricare dintre teritoriile de peste mări ale Marii Britanii precum Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate (…). De asemenea, li se refuză intrarea în Marea Britanie. Este încă o lovitură dată cu sprijinul partenerilor noștri grupării pentru hoție și război și un semnal foarte clar – cei care au jefuit țara, vor ajunge acolo unde le este locul – la închisoare (…)”, a declarat prim-ministra.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat despre elaborarea așa-numitului proiect al Legii Magnitsky Moldova, care prevede printre altele, că statul va putea prelua administrarea bunurilor persoanelor incluse în lista sancțiunilor și a persoanelor afiliate acestora.

„(…) Vreau să vă anunț despre o inițiativă legislativă a Guvernului. Este vorba despre proiectul de lege care transpune sancțiunile internaționale în legislația R. Moldova. Astfel, Ministerul Justiției a elaborat și, astăzi, cred că va fi transmis spre consultare publică – așa-numitul proiect al Legii Magnitsky Moldova. Este un proiect de lege complex care a fost inspirat atât din legislația SUA, cât și din statele care anterior deja au transpus legislația Magnitsky în propria legislație. Vorbim de Canada, Lituania și Marea Britanie.

Principalele reglementări ale proiectului de lege: În primul rând, proiectul de lege conține prevederi care vor clarifica detaliat ce persoane fizice și juridice vor putea fi subiectul unor sancțiuni transpuse în legislația din țara noastră. Aici vor fi, în primul rând, persoanele care nu au fost incluse nemijlocit în lista de sancțiuni, dar care au anumite legături directe sau indirecte cu persoanele care nemijlocit au fost incluse în lista de sancțiuni internaționale, dar totodată măsurilor sancționatorii vor fi supuse și persoanele care nu au fost incluse în lista de sancțiuni, dar care au anumite legături directe sau indirecte cu persoanele incluse în lista sancțiunilor. Un alt bloc din proiectul legii vizează modalitatea de transpunere în legislația națională a sancțiunilor internaționale. Una din aceste măsuri este că toți cei care vor fi incluși în lista de sancțiuni Magnitsky sau similare li se vor îngheța toate bunurile deținute în R. Moldova.

Acest lucru înseamnă că ei nu vor putea să vândă aceste bunuri, să le doneze sau să le transfere către alte persoane (…). Statul va putea prelua administrarea bunurilor persoanelor incluse în lista sancțiunilor și a persoanelor afiliate acestora. Totodată va fi interzisă punerea la dispoziție a persoanelor respective a oricăror bunuri după cum se va putea interzice și furnizarea oricăror servicii financiare către aceste persoane. De exemplu, deschiderea unui cont bancar, efectuarea transferurilor bănești, beneficierea de credite.

În ceea ce privește persoanele juridice care vor avea legături cu persoanele incluse în lista de sancțiuni, acestea de asemenea vor putea fi vizate de anumite sancțiuni specifice care ar trebui în perspectivă să le îngreuneze considerabil activitatea (…)”, a spus Litvinenco.

Guvernul Marii Britanii a anunțat vineri, 9 decembrie 2022, o listă de sancțiuni care vizează 30 de personalități politice corupte și violatori ai drepturilor omului din întreaga lume.

Pe listă se regăsesc liderul Partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la șapte ani şi șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, precum și fostul lider al Partidului Democrat din R. Moldova (PDM), Vlad Plahontiuc, dat în căutare internațională și sancționat anterior de SUA pentru acte de corupție. Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor sunt cercetați în dosarul „frauda bancară”.

Potrivit Ambasadei Marii Britanii în R. Moldova, orice active deținute de Plahotniuc sau Șor în Marea Britanie, sau în oricare dintre teritoriile de peste mări ale Marii Britanii precum Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate. Cetățenilor Marii Britanii li se va interzice toate tranzacțiile economice cu oricare dintre persoanele sancționate cărora li se refuză intrarea în Marea Britanie.