„Statul va putea prelua administrarea bunurilor persoanelor incluse în lista sancțiunilor și a persoanelor afiliate acestora”. Litvinenco anunță despre elaborarea „proiectului Legii Magnitsky Moldova”
Prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Justiței, Sergiu Litvinenco, au anunțat vineri, 9 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, despre măsurile pe care urmează să le adopte autoritățile de la Chișinău pentru a transpune în R. Moldova sancțiunile internaționale impuse lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ambii cercetați în dosarul „frauda bancară”, fiind sancționați de SUA și Marea Britanie.
Șefa Cabinetului de miniștri susține că sancțiunile impuse de Marea Britanie lui Șor și Plahotniuc reprezintă un semnal foarte clar că „cei care au jefuit țara, vor ajunge acolo unde le este locul – la închisoare”.
„(…) Astăzi, de Ziua Internațională Anticorupție am primit o veste importantă de la Londra.Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, fugarii de justiția moldovenească au fost sancționați de Guvernul Marii Britanii. Orice active deținute de cei doi în Marea Britanie sau în oricare dintre teritoriile de peste mări ale Marii Britanii precum Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate (…). De asemenea, li se refuză intrarea în Marea Britanie. Este încă o lovitură dată cu sprijinul partenerilor noștri grupării pentru hoție și război și un semnal foarte clar – cei care au jefuit țara, vor ajunge acolo unde le este locul – la închisoare (…)”, a declarat prim-ministra.
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat despre elaborarea așa-numitului proiect al Legii Magnitsky Moldova, care prevede printre altele, că statul va putea prelua administrarea bunurilor persoanelor incluse în lista sancțiunilor și a persoanelor afiliate acestora.
„(…) Vreau să vă anunț despre o inițiativă legislativă a Guvernului. Este vorba despre proiectul de lege care transpune sancțiunile internaționale în legislația R. Moldova. Astfel, Ministerul Justiției a elaborat și, astăzi, cred că va fi transmis spre consultare publică – așa-numitul proiect al Legii Magnitsky Moldova. Este un proiect de lege complex care a fost inspirat atât din legislația SUA, cât și din statele care anterior deja au transpus legislația Magnitsky în propria legislație. Vorbim de Canada, Lituania și Marea Britanie.
Principalele reglementări ale proiectului de lege: În primul rând, proiectul de lege conține prevederi care vor clarifica detaliat ce persoane fizice și juridice vor putea fi subiectul unor sancțiuni transpuse în legislația din țara noastră. Aici vor fi, în primul rând, persoanele care nu au fost incluse nemijlocit în lista de sancțiuni, dar care au anumite legături directe sau indirecte cu persoanele care nemijlocit au fost incluse în lista de sancțiuni internaționale, dar totodată măsurilor sancționatorii vor fi supuse și persoanele care nu au fost incluse în lista de sancțiuni, dar care au anumite legături directe sau indirecte cu persoanele incluse în lista sancțiunilor. Un alt bloc din proiectul legii vizează modalitatea de transpunere în legislația națională a sancțiunilor internaționale. Una din aceste măsuri este că toți cei care vor fi incluși în lista de sancțiuni Magnitsky sau similare li se vor îngheța toate bunurile deținute în R. Moldova.
Acest lucru înseamnă că ei nu vor putea să vândă aceste bunuri, să le doneze sau să le transfere către alte persoane (…). Statul va putea prelua administrarea bunurilor persoanelor incluse în lista sancțiunilor și a persoanelor afiliate acestora. Totodată va fi interzisă punerea la dispoziție a persoanelor respective a oricăror bunuri după cum se va putea interzice și furnizarea oricăror servicii financiare către aceste persoane. De exemplu, deschiderea unui cont bancar, efectuarea transferurilor bănești, beneficierea de credite.
În ceea ce privește persoanele juridice care vor avea legături cu persoanele incluse în lista de sancțiuni, acestea de asemenea vor putea fi vizate de anumite sancțiuni specifice care ar trebui în perspectivă să le îngreuneze considerabil activitatea (…)”, a spus Litvinenco.
Guvernul Marii Britanii a anunțat vineri, 9 decembrie 2022, o listă de sancțiuni care vizează 30 de personalități politice corupte și violatori ai drepturilor omului din întreaga lume.
Pe listă se regăsesc liderul Partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la șapte ani şi șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, precum și fostul lider al Partidului Democrat din R. Moldova (PDM), Vlad Plahontiuc, dat în căutare internațională și sancționat anterior de SUA pentru acte de corupție. Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor sunt cercetați în dosarul „frauda bancară”.
Potrivit Ambasadei Marii Britanii în R. Moldova, orice active deținute de Plahotniuc sau Șor în Marea Britanie, sau în oricare dintre teritoriile de peste mări ale Marii Britanii precum Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate. Cetățenilor Marii Britanii li se va interzice toate tranzacțiile economice cu oricare dintre persoanele sancționate cărora li se refuză intrarea în Marea Britanie.