Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Care ar putea fi primele…

Care ar putea fi primele două partide din buletinul de vot la alegerile parlamentare. Patru candidați independenți au depus cereri la CEC în prima zi de înregistrare

Sursa: CEC/Facebook

La începutul perioadei de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova, duminică, 20 iulie, au depus cereri la Comisia Electorală Centrală (CEC) două partide și patru candidați independenți.

Conform unui comunicat de presă, prima cerere pentru înregistrarea listei de 102 candidați a fost depusă la CEC de către Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Etapa de confirmare în fața grupului de recepționare, contra semnătură a faptului depunerii documentelor în persoană a candidaților de pe listă, a avut loc în intervalul de timp 13:30-15:00, fiind recepționate semnături din partea a 101 persoane.

A doua cerere pentru înregistrarea listei de 52 de candidați a fost depusă la Comisie de către Partidul Politic „Democrația Acasă”. Etapa de confirmare în fața grupului de recepționare, contra semnătură a faptului depunerii documentelor în persoană a candidaților de pe listă, a avut loc în intervalul de timp 16:35-18:35, extinsă în afara programului de activitate, fiind recepționate semnături din partea a 14 persoane.

În conformitate cu prevederile Codului electoral, dacă în aceiași zi au fost depuse documentele de către mai mulți solicitanți, se desfășoară procedura de tragere la sorți pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenților electorali în buletinul de vot. Astfel, în urma tragerii la sorți, CEC a stabilit ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot:

  • Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” – poziția 1;
  • Partidul Politic „Democrația Acasă”- poziția a 2-a.

Ordinea de înscriere în buletinul de vot va rămâne definitivă numai după înregistrarea la CEC în calitate de concurenți electorali. Cadrul normativ stabilește că, în termen de 7 zile, Comisia examinează dosarul, efectuează sau refuză înregistrarea candidaților desemnați în alegeri.

Patru candidați independenți

Tot duminică, la Comisie au fost înregistrate cereri din partea a patru potențiali candidați independenți care-și înaintează propria candidatură la funcția de deputat. Olesea Stamate și Andrei Năstase au solicitat constituirea grupului de inițiativă, iar Eleonora Rusu și consilierul din municipiul Cahul Sergiu Rența au decis să colecteze de unii singuri semnături pentru susținerea lor.

Pentru a fi înregistrat, candidatul independent prezintă la CEC liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 2000 și cel mult 2500 de susținători cu drept de vot. Prin derogare de la această prevedere, candidatele indepentente prezintă semnăturile a cel puțin 1000 și cel mult 2500 de susținători cu drept de vot.

Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova se va încheia pe 19 august.