Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alături de Ceban, alți doi…

Alături de Ceban, alți doi politicieni s-au ales cu interdicție de a intra pe teritoriul României

Colaj foto: ZdG

Pe lângă Ion Ceban, alți doi politicieni din R. Moldova s-au ales cu interdicție de a intra pe teritoriul României. Surse oficiale din România, consultate de ZdG, susțin că ar fi vorba despre fosta jurnalistă Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev, în prezent lider al unui partid afiliat lui Ilan Șor. Miercuri, 9 iulie, ZdG a dezvăluit că Ion Ceban are interdicție de a intra în România. Informația a fost confirmată ulterior de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București.

Miercuri, 9 iulie, ZdG a scris, citând surse, că primarului general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, i-a fost interzis accesul pe teritoriul României, dar și în tot spațiul Schengen, pe o perioadă de 5 ani. Ulterior, MAE din România a confirmat informația, menționând că și în privința a alți doi cetățeni ai R. Moldova s-a dispus măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României.

Sursele ZdG afirmă că ar fi vorba despre fosta jurnalistă Natalia Morari și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, afiliat fugarului condamnat penal Ilan Șor, Vasile Tarlev.

Potrivit MAE, măsurile au fost aplicate „din considerente de securitate”.

Sursele consultate de ZdG afirmă că aceeași măsură ar urma să fie aplicată și în privința altor persoane.

Contactat de ZdG, Vasile Tarlev avea telefonul închis. La numărul de telefon al Partidului „Viitorul Moldovei” ni s-a comunicat că Vasile Tarlev nu se află la sediul partidului, dar că acesta va publica o reacție joi, 10 iulie.

Natalia Morari nu a răspuns apelurilor telefonice ale ZdG. Ulterior, ea a publicat o reacție pe rețelele sociale: „Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”.

În campania pentru alegerile prezidențiale din 2024, Ziarul de Gardă a analizat profilul candidatei Nataliei Morari. După o carieră în jurnalism și televiziune, încheiată cu scandal în urma anunțului referitor la relația dintre ea și controversatul Veaceslav Platon, după o încercare eșuată de a consolida forțele de opoziție împotriva Maiei Sandu și de a desemna un candidat comun, Natalia Morari s-a vrut președintă de țară, candidând independent.

„Închiriază” apartamentul copilului său minor, deține mai multe accesorii de brand care valorează mii de euro, acceptă sponsorizări din partea lui Platon și susținere din partea oamenilor lui Șor. 

Ziarul de Gardă a analizat și profilul lui Vasile Tarlev. Acesta a fost decorat de Putin cu Ordinul Prieteniei pentru „aport mare la dezvoltarea colaborării economice, umanitare și de afaceri cu Federația Rusă”, a fost premier și, de asemenea, a participat la alegerile prezidențiale.