Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Ședința Parlamentului: Rețeaua de…

VIDEO Ședința Parlamentului: Rețeaua de școli-model din R. Moldova se extinde

Imagine simbol

Deputații s-au întrunit, astăzi, 26 iunie, în ședință plenară. Pe ordinea de zi sunt 39 de proiecte de lege. Datoriile vamale și penalitățile aferente importului mijloacelor de transport destinate persoanelor cu dizabilități locomotorii au fost anulate. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat joi, 26 iunie, în lectură finală de 58 de deputați. Modificările legislative au fost inițiate după ce Ziarul de Gardă a relatat istoria unui bărbat cu dizabilități care luptă cu sistemul, fiind obligat să achite, retroactiv, o datorie de 240 de mii de lei. Sunt prezenți 76 de deputați.

18:05 S-a votat în lectura a II-a proiectul privind instituirea Programului național privind acordarea indemnizațiilor lunare tinerilor angajați în industrii de importanță strategică.

18:00 Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (optimizarea proceselor de obținere a actelor permisive) a fost votat în lectura I.

17:53 Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Federale Germania privind Programul de Asistență cu Echipamente al Guvernului Federal pentru Forțele Armate Străine și detașarea unui Grup Consultativ al Bundeswehrului pentru Republica Moldova, votat în lectura I.

17:46  Proiectul de lege cu privire la energia electrică, votat în lectura a II-a de 56 de deputați.

17:44 Proiectul de lege pentru modificarea Legii cinematografiei nr. 116/2014, votat în lectura I, de 58 de deputați.

17:25 R. Moldova va primi un împrumut de treizeci milioane de euro și un grant de cinci milioane de euro prin proiectul de lege pentru ratificarea Acordului-cadru de împrumut dintre R. Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei – Extinderea rețelei școlilor-model, încheiat la Paris la 5 iunie 2025 și la Chișinău la 10 iunie 2025. Proiectul a fost votat în lectura a II-a de 54 de deputați.

17:00 Proiect de lege privind acordarea garanției de stat pentru garantarea împrumutului extern dintre Societatea pe Acțiuni ,,Energocom” și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, destinat realizării Proiectului ,,Consolidarea securității energetice a R. Moldova”, susținut în lectura a II-a.

16:57 Proiectul de lege privind identificarea, desemnarea și protecția infrastructurilor critice naționale, susținut în lectura I de 54 de deputați.

16:50 Votat în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (privind activitatea economică independentă a persoanelor fizice), numită „legea freelancerilor”.

15:50 Proiectul de lege privind modificarea unor acte normative (aspecte privind sistemul național de apărare), votat în lectura I de 53 de deputați.

15:44 S-a aprobat în lectura a II-a proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului nr. 1, semnat la Chișinău la 19 mai 2025, la Acordul de grant dintre Ministerul Mediului al R. Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind finanțarea asistenței tehnice, în sumă de un milion 600 de mii de euro, în vederea realizării Proiectului „Deșeuri solide în R. Moldova”, semnat la Chișinău la 20 decembrie 2023

15:36 Proiectul de lege privind distincțiile de stat ale R. Moldova a fost votat cu votul a 52 de deputați. Va fi revizuit sistemul distincțiilor de stat. 

Proiectul propune instituirea unui sistem de distincții de stat bazat pe ordine, cruci, medalii și titluri onorifice. Astfel, va fi instituit un nou ordin – „Ordinul Libertății”, care va fi conferit pentru promovarea democrației, drepturilor omului, egalității în drepturi, libertății, pluralismului și toleranței; protejarea patrimoniului cultural; susținerea acțiunilor de caritate și asumarea angajamentului social. De asemenea, se propune instituirea unei noi medalii – „Meritul Academic” – cu două clase graduale, care va fi conferită cadrelor didactice, cercetătorilor și oamenilor de știință pentru activitate pedagogică prodigioasă și rezultate remarcabile în procesul educațional; activitate meritorie în cercetarea științifică fundamentală și aplicativă, soldată cu studii, descoperiri, inovații, implementări importante ale rezultatelor cercetării; promovarea progresului educațional, științific, inovațional, tehnologic și digital etc.

13:58 Serghei Carapunarlî a fost numit director adjunct al Centrului Național Anticorupție. 54 de deputați au votat „pentru”.

Serghei Carapunarlî și-a început activitatea în anul 1999, în cadrul Gărzii Financiare teritoriale a Inspectoratului Fiscal de Stat Căușeni, iar din 10 iulie 2002, a ocupat diverse funcții în cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupție, ulterior în cadrul Centrului Național Anticorupție. În prezent, el este șeful Secției cooperare internațională, secretariat și arhivă în cadrul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale a CNA.

Potrivit legislației, Centrul Național Anticorupție este condus de un director, care este asistat de doi adjuncți. Aceștia sunt numiți în funcție de Parlament, la propunerea directorului, pe perioada mandatului acestuia.

13:53 Nicolae Roșca a fost numit judecător la Curtea Constituțională cu votul a 54 de deputați.

Nicolae Roșca a fost numit în funcția de judecător al CC printr-o hotărâre a Guvernului din 2019, semnată de prim-ministra de atunci, Maia Sandu. El a intrat în exercițiul funcției pe 16 august 2019, după depunerea jurământului. Roșca a deținut timp de jumătate de an fotoliul de președinte al CC, dându-și demisia pe 9 noiembrie 2023. În 2016, el s-a implicat în politică și a fost membru al Biroului Permanent Național al Partidului Acțiune și Solidaritate. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Roșca a candidat pe lista națională a Blocului Electoral ACUM-Platforma DA-PAS, fără însă a obține un fotoliu în Parlament.

13:03 Liuba Șova a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională cu votul a 54 de deputați.

Grigore Novac a comparat decizia guvernării de a-i desemna din nou pe Liuba Șova și Nicolae Roșca în calitate de judecători la Curtea Constituțională cu „decizia guvernării lui Plahotniuc de a-și numi nașa judecătoare la Curtea Constituțională în 2019. Parcă trăiesc un Deja vu”.

În replică, Mihail Druță i-a replicat că „nu sunt ei cei care trebuie să ne dea lecții de democrație”. „Ceea ce spuneți voi e vocea Kremlinului, nu e vocea poporului”, a declarat Vasile Grădinaru.

Liuba Șova a fost desemnată anterior judecătoare la Înalta Curte printr-o hotărâre a Guvernului. Șova este magistră în drept din 2011. În anii 2013-2015 a fost expertă în cadrul Consiliului Științific Consultativ de pe lângă CC. În anii 2005–2007, Șova a fost consiliera președintelui CC, mandat deținut în acea perioadă de Victor Pușcaș. În 2006 a activat în calitate de membră a Centrului de Studii Constituţionale şi Educaţie a Drepturilor Omului din R. Moldova, iar în anii 1998-2005 a profesat avocatura.

11: 41 Proiectul de hotărâre pentru modificarea punctului 1 din Hotărârea Parlamentului nr.433/1990 cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova, susținut cu votul a 70 de deputați. În fiecare an, în ultima duminică din iunie, în R. Moldova se va sărbători Ziua taților.

11:11 Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (aspecte legate acordarea concediului paternal), votat în Lectura II cu votul a 64 de deputați.

10:55 Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 237/2018 cu privire la controlul de conformitate cu cerințele de calitate pentru fructele şi legumele proaspete (clauza de armonizare, art.4, 5, ș.a.), votat în Lectura I

10:47 Proiectul de lege privind utilizarea și conservarea solului a fost susținut de către 55 de deputați.

10:37 Votat în lectură finală: Datoriile vamale ale persoanelor cu dizabilități locomotorii, ANULATE cu votul a 58 de deputați