Judecătorul Curții de Apel Centru, Mihail Diaconu, vizat într-un dosar de trafic de influență, NU a promovat evaluarea externă a integrității

Comisia de Evaluare a Judecătorilor anunță miercuri, 30 aprilie, că a finalizat evaluarea judecătorului Curții de Apel Centru, Mihail Diaconu, și a transmis raportul său Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu propunerea ca acesta să nu promoveze evaluarea externă a integrității.
Judecătorul Mihail Diaconu a fost evaluat de Comisie în temeiul Legii 252/2023 care reglementează procedura de vetting. Potrivit unui comunicat al Comisiei, cazul a fost repartizat aleatoriu Completului B al Comisiei, format din membrii Scott Bales, Willem Brouwer și Iurie Gațcan.
„Judecătorul a fost invitat în repetate rânduri la o audiere publică ca parte a procesului de evaluare. După mai multe încercări amânate la solicitarea judecătorului, acesta a ales să își exercite dreptul de a nu se prezenta.
CSM urmează să examineze raportul de evaluare al Comisiei și să adopte o hotărâre privind acceptarea sau respingerea acestuia. Până la pronunțarea unei decizii definitive, rezultatul evaluării este disponibil pe pagina web a Comisiei, în secțiunea „Subiecți”. Raportul complet va fi publicat în trei zile de la expirarea termenului de contestare a hotărârii CSM sau, după caz, de la data pronunțării unei hotărâri definitive de către Curtea Supremă de Justiție asupra unei eventuale contestații”, susțin reprezentanții Comisiei.
Anterior, Diaconu a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să amâne evaluarea sa până la adoptarea unei soluții definitive pe cauza penală intentată în privința sa. Organul de administrare al judecătorilor a respins cererea. Pe 11 februarie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat inadmisibilă acțiunea în contencios administrativ intentată la cererea de chemare în judecată depusă de Mihail Diaconu împotriva CSM privind anularea hotărârii din 10 octombrie 2024, anularea răspunsului președintelui interimar al CSM din 8 mai 2024 și pronunțarea unei hotărâri prin care să fie dispusă amânarea examinării de către Comisia Vetting a procedurii inițiate în privința sa.
ZdG a scris la sfârșitul lunii februarie, citând surse, că Diaconu este unul dintre judecătorii care riscă să fie sancționați, după ce procurorii anticorupție au sesizat Inspecția Judiciară.
Acesta a fost trimis pe banca acuzaților, în noiembrie 2024, alături de Valentina Garabagiu de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, soțul acesteia, Garri Bivol, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, într-un dosar de trafic de influență, pornit în 2023.
Conform probelor administrate de către procurorii anticorupție, cei trei judecători au acționat în baza unor înțelegeri prealabile, pentru influențarea și obținerea unor soluții favorabile în cadrul unor cauze penale aflate pe rolul instanțelor de judecată, potrivit unui comunicat al PA.
Mihail Diaconu a activat în sistem din 17 iunie 2004. Acesta a făcut carieră la Judecătoria Buiucani din capitală, instituție transformată după reforma justiției în sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău. Înainte de începerea urmăririi penale, acesta a fost magistrat la Curtea de Apel Chișinău.
În aprilie 2009, Mihail Diaconu îndeplinea funcţia de judecător de instrucţie la Judecătoria Buiucani. Conform raportului Comisiei care a investigat evenimentele din 7 aprilie 2009, acesta s-a deplasat în incinta Comisariatului General de Poliţie (CGP), unde a admis nouă demersuri înaintate de un procuror, privind aplicarea arestului preventiv a persoanelor reţinute. Diaconu, însă, spre deosebire de alţi magistraţi implicaţi în judecarea participanţilor la evenimentele din aprilie 2009, şi-a păstrat intactă funcţia. În februarie 2010, Diaconu explica pentru ZdG că activitatea sa din aprilie 2009 a fost spre binele societăţii. „Eu l-am arestat pe cel care umbla cu puşca în spate prin centru. Şi pentru cei doi colegi ai lui tot eu am dus dosarele”, a declarat judecătorul, fără să explice dacă ar fi fost argumente suficiente la dosar pentru cei trei tineri. Judecătorul Diaconu a mai adăugat că persoanele pe care le-a judecat au avut avocaţi şi că a purtat mantia în timpul acestor procese.
În martie 2014, Mihail Diaconu s-a înscris în concursul pentru suplinirea funcției vacante de judecător la Curtea de Apel Chișinău și a obținut votul Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv, candidatura acestuia a fost propusă președintelui de atunci, Nicolae Timofti, pentru numire în funcție. Decizia CSM de a-l promova pe Diaconu a generat protestul unei victime a evenimentelor din aprilie 2009, care a cerut în fața Președinției șefului țării să nu-l numească pe acesta în funcție. La scurt timp, Mihail Diaconu a renunțat la intenția de a fi avansat. În septembrie 2018 însă, printr-un decret al fostului președinte Igor Dodon, el a fost numit în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău.
Progresul evaluărilor la Curtea de Apel Centru
Conform prevederilor Legii 252/2023, toți cei 18 judecători în funcție ai Curții de Apel Centru au fost supuși procedurii de evaluare externă (vetting). Rezultatele de până acum sunt următoarele:
- 9 judecători au primit propuneri de promovare, iar rapoartele au fost transmise către CSM;
- 6 judecători au primit propuneri de nepromovare, cu rapoarte transmise la CSM;
- rapoartele privind 3 judecători sunt în proces de elaborare.
Dintre cele 15 rapoarte transmise până în prezent către CSM, trei rapoarte de promovare au fost examinate și acceptate. Un caz a fost transmis Comisiei pentru reevaluare. Examinarea unui caz a fost amânată, iar într-un alt caz termenul de examinare a fost prelungit.