Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Procedura de confiscare a…

DOC Procedura de confiscare a averii nejustificate a magistratei Avasiloaie, despre care ZdG a scris că putea fi văzută zilnic într-un penthouse din Chișinău, a fost suspendată

Foto: ZdG

Magistrații de la judecătoria Chișinău, sediul Centru, au suspendat procesul prin care Autoritatea Națională de Integritate a inițiat procedura de confiscare a averii nejustificate pe numele judecătoarei Tatiana Avasiloaie, magistrata despre care Ziarul de Gardă a scris că locuia într-un penthouse nedeclarat din centrul Chișinăului.

Potrivit reprezentanților ANI, procesul a fost suspendat până la expunerea magistraților asupra legalității actului de constatare al Autorității, după ce magistrata a solicitat în instanța de judecată anularea actului administrativ individual ilegal defavorabil.

Procesul de judecată prin care ANI a inițiat procedura de confiscare a averii nejustificate pe numele Tatianei Avasiloaie, după ce a stabilit o diferență substanțială de circa 1,33 milioane de lei între averea și veniturile judecătoarei, a fost suspendat la 30 martie curent, pentru o perioadă nedeterminată. Între timp, pentru 18 mai, la Judecătoria Criuleni este planificată ședință de examinare a cauzei în dosarul în care magistrata a solicitat anularea actului administrativ individual ilegal defavorabil.

Potrivit lui Victor Moloșag, șeful Serviciului de cooperare și relații cu publicul al ANI, procesul a fost suspendat ca urmare a contestării actului de constatare al ANI. Totodată, acesta a precizat că procedura de confiscare inițiată de ANI în instanța de judecată va fi reluată abia după ce magistrații se vor expune asupra legalității actului de constatare.

„Doamna a contestat legalitatea actului (ANI, n.r.), astfel, până nu va fi examinată în instanță legalitatea acestuia, procesul de confiscare inițiat în instanță de Autoritate va fi suspendat. După ce va fi rezultatul primului proces, va fi reluat procesul de confiscare mai departe. Așa este procedura, pentru că în cazul în care se va decide confiscarea, atunci trebuie să fie analizată mai întâi legalitatea actului. Dacă rămâne legal, atunci se poate purcede mai departe la cealaltă procedură. Așteptăm că să fie reluată procedura”, a declarat Victor Moloșag.

Totodată, între timp, magistrata a contestat la Curtea de Apel Chișinău, decizia Consiliului Superior al Magistraturii din 9 noiembrie 2021, prin care Consiliul a dat acordul în vederea percheziționării judecătoarei, ca urmare a admiterii demersului procurorului general din aceeași zi. Prima ședință este programată pentru data de 2 iunie.

Cauza penală în care este vizată judecătoarea nu a fost, deocamdată, deferită justiției și se află în continuare pe masa procurorilor. Potrivit Procuraturii Generale, în prezent, se efectuează acțiuni de urmărire penală.

La 3 februarie 2020, Ziarul de Gardă a publicat ancheta: Penthouse-ul din centrul Chișinăului în care judecătoarea, ZILNIC, „verifică să fie în regulă apa și căldura”. Atunci ZdG scria că Tatiana Avasiloaie putea fi văzută, zilnic, în timp ce intră într-un penthouse de peste 150 de metri pătrați, amplasat într-un bloc din centrul capitalei. Tatiana Avasiloaie preciza că apartamentul aparținea unei cunoștințe de-a familiei sale, care locuia în stânga Nistrului, iar ea doar intra „să verifice… să fie în regulă apa, căldura”. Totodată, imobilul nu se regăsea în declarațiile de avere și interese depuse de judecătoare, acolo unde ea indica o casă în Chișinău, construită de părinți, dar și un automobil, înregistrat pe numele tatălui său, funcționar și el.

În baza materialului ZdG, ANI a stabilit o diferență substanțială de circa 1,33 milioane de lei între averea și veniturile judecătoarei Tatiana Avasiloaie, manifestată prin deținerea unui penthouse situat în centrul capitalei

Ulterior, actul ANI a servit drept temei pentru pornirea unei cauze penale pentru îmbogățire ilicită. Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul în vederea percheziționării judecătoarei, ca urmare a admiterii demersului procurorului general din aceeași zi. Astfel, procurorii anticorupție au desfășurat percheziții la domiciliul, automobilul, locul de muncă și un alt imobil al magistratei. 

Cu toate acestea, nici după actul ANI, nici după inițierea urmăririi penale pe numele ei, judecătoarea Tatiana Avasiloaie nu a fost suspendată din funcție.