• BERD şi Banca Transilvania din România ar putea deveni acționari majoritari ai Victoriabank

  BERD şi Banca Transilvania din România ar putea deveni acționari majoritari ai Victoriabank
  vizualizări
  09 noiembrie 2017 | 09:10

  După trei ani de la furtul miliardului din sistemul bancar, denumit „jaful secolului”, un investitor străin intenționează să intre pe piața bancară din R. Moldova. Banca Transilvania din România (BT) și-a anunțat pe 7 noiembrie, curent, intenția de a achiziționa un pachet inițial de peste 39% din Victoriabank. Astfel, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și BT ar putea deveni acționari majoritari ai Victoriabank.Pachetul de acțiuni ar urma să fie cumpărat de la firma cipriotă Insidown LTD, al cărei beneficiar efectiv este milionarul rus Serghei Lobanov. Potrivit informației privind acționarii băncii, disponibile pe site-ul oficial Victoriabank, anume această firmă deține cel mai mare pachet de acțiuni de 39,2%. Deși BT se poziționează ca un potențial viitor investitor bancar în R. Moldova, Victor Țurcanu, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Victoriabank şi deţinător al unui pachet de 10,45% a declarat pentru moldstreet următoarele:  „Ce înseamnă de fapt venirea unui investitor. El pur şi simplu cumpără pachetul de la un acţionar, banii i-a plătit acţionarului şi s-au schimbat cu locurile. Alte investiţii nu mai vin. Altceva e dacă el are planuri de investiţii, dar pentru ce să facă ei investiţii aici, când noi avem o supralichiditate în sistemul bancar. Nu se creditează, nu se finanţează proiecte din economie, fiindcă condițiile sunt mai dure, iar agenții economici nu fac eforturi pentru dezvoltare, iar sistemul bancar nu are unde investi banii”.

  Victoriabank- a treia bancă în topul băncilor din R. Moldova, se află din 2016 sub supraveghere specială

  În iunie 2015, Banca Națională a Moldovei (BNM) a instituit supraveghere specială în cadrul a trei bănci, care reprezintă fundamentul sistemului bancar din R. Moldova: Victoriabank, Moldindconbak (MICB) și Moldova Agroindbank (MAIB). Din acel moment, au urmat o serie de acțiuni întreprinse de instituție, cu privire la cele trei bănci. În cazul Victoriabankl, în iunie 2016, BNM a realizat un studiu diagnostic al băncii. Nu au fost identificate careva riscuri pentru stabilitatea financiară, dar au fost constatate unele domenii ce trebuie consolidate: guvernarea corporativă, sistemul de control intern, transparența acționarilor și persoanelor afiliate, activitatea de creditare.  Pe 25 mai 2017, acţionarii Victoriabank au ales o nouă componenţă a Consiliului de Administraţie al Băncii, formată din: Gavin N. Ryan, Ionuţ Octavian Pătrăhău, Dinu Gherasim, Ion Prisăcaru, Victor Ţurcan, Igor Balan, Igor Spoială.

  În 2017 au fost înregistrate două cazuri de sancționare a acționarilor Victoriabank de către BNM

  În luna martie 2017, au fost aplicate sancţiuni sub formă de amendă unui deţinător direct și indirect al cotei substanțiale în capitalul social al Victoriabank, în mărime de aproximativ un milion de lei, bani care au fost achitați în bugetul de stat, se arată într-un raport al autorităţii bancare.  Motivul sancționării a fost „nerespectarea cerințelor Legii instituțiilor financiare privind prezentarea informațiilor și documentelor solicitate de BNM în scopul supravegherii și evaluării calității acționarilor băncii”.

  Totodată, ca urmare a rezultatelor controlului complex efectuat la bancă, pe 4 octombrie 2017, Comitetul executiv al BNM a decis aplicarea sancţiunii de amendă faţă de membrii Comitetului de Direcţie al Victoriabank, aflaţi în funcţie în perioada supusă controlului. Suma totală a amenzilor fiind de 496 071 lei. În cadrul controlului au fost constatate unele încălcări ale Legii instituțiilor financiare, actelor normative ale BNM și Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. În special, banca nu a respectat cerințele prudențiale referitoare la activitatea de creditare, reglementările valutare, concentrarea riscurilor, clasificarea activelor etc.

  Portofoliul de depozite atrase și credite acordate

  Potrivit datelor BNM din septembrie 2017, portofoliul depozitelor atrase de Victoriabank este de circa 10,8 miliarde de lei. Depozitele persoanelor fizice constituie 16,4% din total pe sistemul bancar (circa 6,3 miliarde de lei), iar portofoliul depozitelor persoanelor juridice – 22,8% (circa 4,5 miliarde de lei). Portofoliul total de credite acordate de Victoriabank constituie circa 4,2 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 12,5% din total portofoliul de credit din sectorul bancar.

  Ponderea creditelor compromise înregistrate de către Victoriabank în total pe sectorul bancar  a scăzut considerabil în 2017

  În top-ul clasamentului băncilor care deţin cea mai mare pondere în întreg portofoliu de credite compromise sunt cele trei bănci aflate sub supravegherea BNM. Acestea deţineau în iulie 2017 circa 76% din totalul creditelor compromise, valoare similară cu cea din iulie 2016. Însă au avut loc modificări considerabile, ponderea Moldova Agroindbank şi Moldindconbank a crescut considerabil în această perioadă, iar ponderea Victoriabank a scăzut semnificativ, de la 31,2% în iulie 2016 la 21,8% în iulie 2017.

  Sursa: „Raportul privind monitorizarea evoluţiilor în sectorul financiar-bancar în perioada decembrie 2016-octombrie 2017

  Evoluția sistemului bancar din 2014 până în prezent: sistemului bancar, care nu-şi îndeplinește funcția de bază, de creditare a economiei.

  După 2014, sectorul bancar din R. Moldova a înregistrat o continuă reducere a portofoliului de credite, fapt ce se datorează capacităţii reduse de reglementare a sectorului. În consecinţă, în prezent, volumul de credite oferit de sectorul bancar s-a redus până la 34,2 miliarde de lei, faţă de volumul maxim de 47,2 miliarde de lei, înregistrat în 2014. „Până la sfârşit de 2017, acest volum va continua să scadă cu încă vreo 500 de milioane de lei”, susține Veaceslav Ioniţă, expert în politici economice, IDIS „Viitorul”, într-un raport privind monitorizarea evoluțiilor sistemului financiar-bancar în perioada decembrie 2016-octombrie 2017. Motivul reducerii, potrivit expertului, ţine nu doar de criza economiei, ci şi de migrarea creditelor oferite din sistemul bancar reglementat în cel nebancar. „Pe fundalul reducerii volumului de credite oferit de sistemul bancar, de doi ani consecutiv, atestăm o creştere, nu puternică, dar mai rapidă, a creditării din sectorul nebancar: la fel ca în 2016, în acest an va fi înregistrată o creştere de circa 1,1 miliarde de lei”, susține Veaceslav Ioniţă. Astfel, sistemul financiar nebancar şi-a crescut ponderea de la 8% la 16%. În timp ce sistemul bancar e în „stare de paralizie”, cel care reuşeşte să preia piaţa este sectorul nebancar.

  Acționar minoritar, BERD și-a majorat participația în Victoriabank la 27,5%  în 2016, în încercarea de a restabili o guvernanță corporativă eficientă și de a atrage investitori strategici puternici în cadrul băncii. BERD este acţionar şi la Banca Transilvania, care este a doua bancă din România. BT a solicitat aprobarea achiziției din partea autorităților de reglementare bancară și autorităților relevante din România și R. Moldova.

   

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Un șofer de ambulanță care a activat la Substația de Asistență Medicală Urgentă Rîșcani a pierdut lupta pentru viață din cauza COVID-19: „Până în ultima zi a fost o persoană activă, energică și plină de viață”

  Un șofer de ambulanță care a activat la Substația de Asistență Medicală Urgentă Rîșcani a pierdut lupta pentru viață din cauza COVID-19. Anunțul a fost făcut de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Pr…
  Un șofer de ambulanță care a activat la Substația de Asistență Medicală Urgentă Rîșcani a pierdut lupta pentru viață din cauza COVID-19: „Până în ultima zi a fost o persoană activă, energică și plină de viață”

  PSRM și PD anunță că vor vota legea cu privire la Organizațiile Neguvernamentale, una dintre condițiile pentru obținerea tranșei a doua din asistența macrofinanciară din partea UE

  Partidul Socialiștilor din R. Moldova(PSRM) și Partidul Democrat(PD) au decis astăzi, 5 iunie, că vor vota, în lectură finală, Legea cu privire la Organizațiile Neguvernamentale, una dintre condițiile pentru ob…
  PSRM și PD anunță că vor vota legea cu privire la Organizațiile Neguvernamentale, una dintre condițiile pentru obținerea tranșei a doua din asistența macrofinanciară din partea UE

  Primul caz de infectare la Curtea Supremă de Justiție. Instituția va activa în regim special

  Curtea Supremă de Justiție informează că în cadrul instituției a fost confirmat un caz de infectare cu noul tip de coronavirus. Astfel, începând cu 9 iunie, în cadrul Curții se instituie regim special de muncă.
  Primul caz de infectare la Curtea Supremă de Justiție. Instituția va activa în regim special

  Maia Sandu îndeamnă cetățenii să nu meargă la cimitire de Paștele Blajinilor: „Să te expui riscului de îmbolnăvire nu înseamnă să fii curajos, asta înseamnă să fii iresponsabil”

  Lidera Partidul Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, îndeamnă cetățenii R. Moldova printr-o înregistrare video să nu meargă la cimitire de Paștele Blajinilor. „În fiecare an, de Paștele Blajinilor, împreună cu…
  Maia Sandu îndeamnă cetățenii să nu meargă la cimitire de Paștele Blajinilor: „Să te expui riscului de îmbolnăvire nu înseamnă să fii curajos, asta înseamnă să fii iresponsabil”

  Peste trei mii de polițiști vor asigura ordinea publică de Paștele Blajinilor. Cei care nu vor respecta regulile riscă amenzi de 22.500 lei

  În legătură cu organizarea sărbătorii Paștele Blajinilor, în perioada 7-8 iunie, peste 3 mii de polițiști, carabinier și salvatori vor asigurara ordinea publică și monitorizarea respectării regulilor de preveni…
  Peste trei mii de polițiști vor asigura ordinea publică de Paștele Blajinilor. Cei care nu vor respecta regulile riscă amenzi de 22.500 lei

  Ombudsmanul copilului consideră discriminatorii unele prevederi ale legii privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general

  Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a expediat în adresa președintelui Parlamentului, prim-ministrului și ministrului Educației, Culturii și Cercetării o scrisoare prin care solicită…
  Ombudsmanul copilului consideră discriminatorii unele prevederi ale legii privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general