Principală  —  IMPORTANTE   —   Artiști ruși acuzați de susținerea…

Artiști ruși acuzați de susținerea războiului asupra Ucrainei, prezenți la un concert organizat de Renato Usatîi la Chișinău. Ministerul Culturii: „Nu au fost identificate suficiente riscuri”

Colaj ZdG

Basta și Macan, doi cântăreți ruși prezenți pe afișul unui concert organizat de Renato Usatîi la Chișinău, au ajuns în R. Moldova, deși organizația „Stop russian aggression Moldova” a cerut autorităților să le interzică intrarea în țară, pe motiv că cei doi ar fi susținători ai Rusiei în războiul asupra Ucrainei. Informațiile au stârnit un val de nemulțumiri în mediul online.

Pe 1 și 2 iulie, Renato Usatîi a publicat imagini pe Facebook împreună cu cei doi artiști fiind deja pe teritoriul R. Moldova. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan spune că „responsabilitatea este a agentului economic, al organizatorilor concertelor” și că „nu au fost identificate suficiente riscuri care ar duce la interzicerea accesului”. În ianuarie 2025, organizația „Stop russian aggression Moldova” a cerut anularea unui concert al lui Macan la Chișinău, care a fost amânat din luna februarie pentru luna martie 2025. Artistul a invocat atunci motive de sănătate.

Organizația „Stop russian aggression Moldova” a făcut un apel public către autorități pe 30 iunie, solicitând interzicerea intrării pe teritoriul R. Moldova a artiștilor ruși Macan și Basta, invocând și o listă de motive. Cei doi ar urma să cânte în Piața Marii Adunări Naționale astăzi, 2 iulie, la „Festivalul Absolvenților 2025”, organizat de Renato Usatîi.

„Politicianul moldovean Renato Usatîi a anunțat concerte cu participarea unor artiști ruși care susțin regimul Putin.

Noi, organizația publică Comunitatea Progresistă, am adresat o scrisoare prin care solicităm interzicerea intrării în R. Moldova acestor persoane către biroul prezidențial, SIS și alte autorități competente” se arată în mesajul organizației.

Organizația și-a susținut poziția printr-o listă de argumente pentru artiștii respectivi, dar și pentru artistul „Ruki Vverh!”, care urmează să cânte pe 14 iulie, în cadrul aceluiași festival organizat de Renato Usatîi. 

Basta (Vasilii Vakulenko):

  • A concertat în Crimeea ocupată în 2014 și 2015.
  • A participat la concursuri cu narațiuni pro-Putin și a fost membru al juriului pentru „Podul Crimeii”.
  • Inclus pe lista de sancțiuni a Ucrainei pentru încălcarea legilor privind vizele și încălcarea securității naționale.
  • Adăugat în baza de date „Peacemaker” pentru concerte ilegale în Crimeea ocupată și pentru negarea agresiunii rusești; i se interzice, de asemenea, intrarea în Ucraina (SBU, Serviciul de Frontieră de Stat)

Macan (Andrei Kosolapenko):

  • Există videoclipuri pe rețelele de socializare de la spectacolul lui Macan din Lugansk din 28 iunie 2025.
  • Promovarea narațiunilor SVO.

Ruki Vverh!” (Serghei Jukov):

  • A susținut un concert la Ialta (Crimeea) pe 10.08.2018 – confirmat de afișe.
  • Jukov a concertat la mitinguri de propagandă și concerte (Lujniki 18.03.2022) în sprijinul anexării Crimeei și al regimului Putin.
  • Inclus pe listele de sancțiuni ale Ucrainei, Letoniei și Estoniei pentru propagandă și călătorii în teritoriile ocupate.
  • Adăugat în baza de date Mirotvorets pentru activități ilegale de concerte în Crimeea, se află sub sancțiunile Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei și i se refuză intrarea în Letonia și Estonia pentru sprijinul explicit acordat guvernului rus și participarea la concerte de propagandă”, scrie „Stop russian aggression Moldova” pe Facebook.

Ce spun autoritățile

Solicitați de ZdG, reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat că „în absența unei interdicții de intrare, a unei declarații de indezirabilitate și a unei alerte active în Sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră, străinul poate intra în Republica Moldova, dacă întrunește condițiile generale prevăzute”.

„Poliția de Frontieră a Republicii Moldova își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile cadrului normativ în vigoare, asigurând respectarea principiilor legalității, imparțialității și nediscriminării. Menționăm că, verificarea condițiilor de intrare în R. Moldova de către cetățenii străini are loc exclusiv în momentul prezentării acestora în punctul de trecere a frontierei de stat.

Consecvent, în absența unei interdicții de intrare, a unei declarații de indezirabilitate și a unei alerte active în Sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră, străinul poate intra în Republica Moldova, dacă întrunește condițiile generale prevăzute la art. 6 alin. (1) din Legea nr. 200/2010.”

Sursa foto: Guvern

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a oferit un răspuns jurnaliștilor referitor la acest subiect, în urma ședinței Guvernului din 2 iulie. Acesta a declarat că „nu au fost identificate suficiente riscuri care ar duce la interzicerea accesului”.

E bine că societatea civilă se ocupă de aceste momente sensibile, autoritățile, la fel, fac acest lucru. Responsabilitatea este a agentului economic, al organizatorilor concertelor. Responsabilitatea pentru mesajele transmise în scenă, cele direct formulate, dar și cele indirect formulate, vor fi monitorizate și concluziile vor fi respective. Cultura nu poate fi paravan pentru propagandă.

(…) Totodată, înțelegem că este un moment extrem de sensibil, autoritățile din R. Moldova rămân pe poziția declarată anterior, că artiștii care manifestă sau transmit mesaje contra țării, care manifestă susținerea războiului agresiv din țara vecină, artiștii care cheamă la ură nu sunt bineveniți pe teritoriul R. Moldova”, a declarat Sergiu Prodan, Ministrul Culturii.

Renato Usatîi, alături de artiștii ruși

Anunțul că Macan și Basta au ajuns în R. Moldova a fost făcut de organizatorul festivalului la care ar urma să cânte, Renato Usatîi. Acesta a publicat pe pagina de Facebook două fotografii și un videoclip cu artiștii. Macan a ajuns în R. Moldova pe 1 iulie și ar fi fost așteptat la aeroport de un automobil marca Rolls-Royce, potrivit imaginilor publicate de un creator de conținut apropiat de Renato Usatîi pe Instagram.

Basta a aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău în dimineața de 2 iulie, fiind așteptat de Renato Usatîi cu pâine, sare și vin, se observă în imaginile publicate pe rețele.

Contactat de Ziarul de Gardă, Renato Usatîi a refuzat să răspundă întrebărilor noastre, motivând că toate răspunsurile le va oferi după eveniment.

„Haideți după concert toate declarațiile. Mă sunați atunci”, a spus liderul Partidului Nostru, refuzând să asculte alte întrebări.

Macan și Basta despre război

Potrivit portalului Stars About War (în traducere: Vedete despre război), Macan se regăsește la categoria „pentru război, iar Basta este inclus la categoria „oameni tăcuți” în privința războiului pornit de Rusia în Ucraina.

Macan – „cel mai rus rapper”

După începutul războiului Rusiei asupra Ucrainei, Macan a postat pe Instagram un articol cu ​​mesajul „pace lumii”, fără a lua o poziție clară cu privire la așa-numita „operațiune militară specială”, scrie Stars About War. Un an și jumătate mai târziu, artistul a făcut o declarație care demonstra poziția sa pro-război. În august 2023, rapperul a intrat în ring înainte de începerea unui turneu de box la Moscova și a declarat că „în cer este Dumnezeu, iar pe pământ este Rusia.”

Președinta Ligii pentru Internet Sigur, Ekaterina Mizulina, l-a numit pe Macan „cel mai rus rapper” pe canalul său de Telegram.

La unul din concertele lui Macan a fost cântată melodia «Katyusha» în cor în timp ce îl așteptau pe interpret”, era menționat pe canalul de Telegram.

În ianuarie 2025, organizația a mai cerut anularea unui concert al lui Macan programat la Chișinău în februarie, care ulterior a fost amânat pentru luna martie. Artistul a invocat atunci motive de sănătate.

Basta, sancționat de Consiliul ucrainean de Securitate și Apărare pentru activități anti-ucrainene

Basta a primit pe 4 septembrie 2017, o interdicție de intrare în Ucraina pentru o perioadă de trei ani din cauza trecerii ilegale a frontierei ucrainene în timpul unei vizite în Crimeea cu concerte, anunțau Serviciile speciale ucrainene. În ianuarie 2018, Ministerul Culturii Ucrainei, pe baza unui apel din partea Serviciilor speciale ucrainene, l-a adăugat pe lista extinsă a persoanelor care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, menționează portalul.

Pe 17 septembrie 2020, aceste interdicții au fost ridicate. Din 7 ianuarie 2023, el este sancționat de Consiliul Național de Securitate și Apărare pentru activități anti-ucrainene.

Expert: „Dacă astăzi au fost aduși artiști pro-Kremlin, mâine ne-am putea trezi cu politicieni ruși care vin la Chișinău pentru a susține deschis partidele pro-ruse în alegerile parlamentare

Sursa: captură de ecran

Expertul WatchDog, Andrei Rusu a explicat pentru ZdG riscurile venirii artiștilor pro-ruși în R. Moldova.

„Din punct de vedere al securității informaționale, aducerea acestor artiști în Moldova reprezintă un pericol imens. Usatîi a adus în țara noastră artiști care susțin regimul lui Putin, regim care bombardează astăzi Ucraina și duce un război hibrid împotriva țării noastre. Dacă astăzi au fost aduși artiști pro-Kremlin, mâine ne-am putea trezi cu politicieni ruși care vin la Chișinău pentru a susține deschis partidele pro-ruse în alegerile parlamentare.

Ridică semne de întrebare și atitudinea actualei guvernări față de aceste evenimente. Lui Kirkorov și Baskov li s-a interzis intrarea în Moldova, dar Basta și Macan umblă liberi prin Chișinău, mai ales că în cazul celui din urmă există dovezi clare că a participat la concerte organizate de regim.

Prin aceste evenimente, Usatîi încearcă să atragă alegătorii tineri și pe cei pro-ruși de partea pentru scrutinul din 28 septembrie, mai ales că acești artiști ar avea o oarecare popularitate în mediul online. Grav este că prin astfel de evenimente, Usatîi le deschide calea și altor actori pro-ruși din Moldova de a folosi cântăreții din Rusia în scop electoral, mai ales că Moscova se pregătește activ să fraudeze alegerile din toamnă”, a declarat expertul în monitorizarea spațiului informațional.