Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Agenția Națională de Prevenire a…

Agenția Națională de Prevenire a Corupției din Ucraina: dezvăluiri și poze despre corupția din Armata Rusă

Agenția ucraineană de Prevenire a Corupției (NACR) i-a adresat ministrului rus al Apărării o scrisoare cu dezvăluiri și probe despre corupția din armată. Șeful NACR, Oleksandr Novikov, i-a expediat o scrisoare de „recunoștință” ministrului Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, în care elogiază eforturile acestuia de a menține un nivel ridicat de corupție în armata rusă.

În calitate de exemple ale eforturilor lui Shoigu de a dezonora armata rusă, șeful NACP numește următoarele fapte descoperite de armata ucraineană în timpul războiului început de Rusia la 24 februarie 2022:
Cazul 1. Armata ucraineană a descoperit că protecția tancurilor rusești T-72 și T-80 a fost realizată din tăvi de carton pentru păstrarea ouălor.

Cazul 2. Vestele „antiglonț” ale forțelor ruse sunt făcute din carton în loc de plăci blindate. Astfel de veste „antiglonț” au fost purtate de membrii echipajului mașinii blindate rusești Barnaul-T, capturate de armata ucraineană. În prezent, mașina blindată servește în rândurile forțelor de apărare ucrainene și ajută la rezistența agresorului.

Cazul 3. Armata rusă folosește ZIL-130 pentru a-și transfera soldații. Culoarea acvamarin strălucitoare a vehiculului și lipsa de acoperire îl fac o țintă accesibilă chiar și pentru utilizatorul neexperimentat de arme.

În scrisoarea adresată lui Serghei Șoigu se spune că, în calitate de instituție responsabilă de identificarea și prevenirea conflictelor de interese, NACP nu a putut ignora faptul că vestele antiglonț din carton conțineau mesajul: „Cu privire la procedura de detectare a corupției și a altor încălcări ale conflictului de interese în unitățile militare”.

NACP a identificat riscul ca interesul privat al unui soldat rus de a-și salva viața, în loc să urmeze ordinele comandantului său, poate fi extrem de mare.

În acest sens, NACP a propus reducerea probabilității unui conflict de interese prin completarea buletinelor cu următoarele instrucțiuni pas cu pas:
În cazul trecerii frontierei cu Ucraina, un militar rus este obligat să:
– ajunge la cea mai apropiată localitate;
– îndepărtați-vă de echipament la o distanță sigură și aruncați arma;
– cere iertare pentru trecerea frontierei fără controlul pașapoartelor;
– așteptați armata ucraineană, care îi va permite să-și sune mama;
– așteptați întoarcerea acasă.

Șeful NACP și-a exprimat speranța unei cooperări fructuoase cu privire la recomandările făcute.

El a mai menționat că scrisoarea a fost trimisă acum, deoarece ministrul Apărării al Rusiei încă mai deține echipamente informatice străine care îi permit să vizualizeze poze.