• VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 12 iunie 2021

  VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 12 iunie 2021
  12 iunie 2021 | 11:16

  Încheiem o săptămână agitată din punct de vedere politic, pe fundalul alegerilor parlamentare din 11 iulie. Tema principală a ultimelor zile a fost modul în care autoritățile vor organiza scrutinul peste hotarele țării. Sâmbăta trecută, Comisia Electorală Centrală a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate, deși proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare. Propunerea de a nu majora numărul secțiilor de votare a venit din partea lui Maxim Lebedinschi și a fost susținută de membrii CEC Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton. 

  Decizia CEC a nemulțumit moldovenii din diasporă, dar și pe cei de acasă. Reprezentanții mai multor partide politice, alături de simpatizanții lor, au protestat două zile în fața sediului Comisiei Electorale Centrale, solicitând majorarea numărului de secții de votare în străinătate. Într-un final, miercuri, membrii CEC au aprobat o altă hotărâre, prin care numărul secțiilor de votare a fost majorat cu 7, de la 139 la 146 de secții de votare. Noua hotărâre este una de compromis, o spun chiar membrii Comisiei Electorale Centrale. 

  În contextul deciziilor cu privire la numărul de secții de votare în străinătate, poliția a inițiat o anchetă în baza plângerii depuse de președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, care a invocat că un coleg l-a amenințat „cu aplicarea forței fizice”. 

  Ziarul de Gardă a analizat cine sunt cei cinci membri ai CEC care au decis, sâmbăta trecută, deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate, cine i-a propulsat în funcții și relațiile lor cu politicul. Materialul poate fi văzut pe zdg.md

  Campania electorală nu trece fără abateri. Asociația Promo-LEX a constat mai multe lacune în procesul de organizare și desfășurare a campaniei electorale pentru alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Este vorba de cadouri electorale, utilizarea resurselor administrative, discursul de ură și incitare la discriminare. De asemenea, unele partide au evitat să raporteze cheltuielile efectuate. 

  În această săptămână, procurorii anticorupție au efectuat mai multe percheziții la Centrul Republican de Transfuzie a Sângelui și la Agenția Achiziții Publice. În rezultat, fosta ministră a Sănătății în Guvernul Filip și actuala directoare a Centrului Republican de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, a fost reținută, iar ulterior a primit mandat de arest pentru 30 de zile în izolator. Același termen a fost aplicat și pentru directorul adjunct al Agenției Achiziții Publice Ghenadie Grib. 

  Iar președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate, care va verifica dacă aceasta a încălcat regimul de conflict de interese atunci când Înalta Curte a declarat neconsituțională Hotărârea aprobată de majoritatea parlamentară formată din PSRM și Partidul ȘOR privind revocarea mandatului de judecătoare constituțională a Domnicăi Manole. Reprezentanții Înaltei Curți  susțin că Autoritatea nu deține competența constituțională și legală de a verifica participarea judecătorilor constituționali la judecarea cauzelor de pe rolul Curții Constituționale. 

  Tot în această săptămână, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile unui articol din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Astfel, prin decizia adoptată de Înalta Curte, este anulată și Hotărârea Parlamentului din martie 2020 prin care Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu au fost numiți în funcția de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. 

  În baza acestei decizii, componența CSM-ului va reveni la formula anterioară, adică la 12 și nu 15 membri, așa cum este acum, iar patru membri actuali ai CSM vor fi revocați din funcție.

  Vestea tragică a acestei săptămâni este că interpretul de muzică ușoară Iurie Sadovnic, deținător al „Ordinului Republicii”, a decedat luni, 7 iunie. Potrivit poliției, interpretul s-ar fi împușcat în cap cu o armă pe care o deținea legal. 

  Acum opt ani, Ziarul de Gardă a realizat un interviu cu interpretul de muzică ușoară, iar atunci Iurie Sadovnic a povestit despre viața artiștilor moldoveni, problemele cu care se confruntă aceștia, declarând că „artiștii sunt sărăciți intenționat, ca să cânte pe doi bani la alegeri”, dar și despre planuri de viitor și motto-ul lui de viață. Tot atunci, artistul ne-a spus ce ar face dacă ar avea o viață veșnică.

  Cât privește pandemia, aflați că în Republica Moldova, rata de vaccinare împotriva COVID-19 a atins pragul de 10,7%. Potrivit autorităților, numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19 s-a redus cu 35% comparativ cu săptămâna precedentă.

  Dacă vreți să călătoriți în Ucraina, aflați că o puteți face nu doar în baza rezultatului negativ al testului la COVID-19, ci și a unui test antigen, precum și a unui certificat de vaccinare complet cu vaccinuri anti-COVID aprobate de OMS.

  Iar Igor Dodon și  Zinaida Greceanîi au ajuns în vizorul procurorilor, care vor verifica legalitatea încheierii în anul 2008 a contractului de furnizare pentru Republica Moldova a energiei electrice din Ucraina, acțiuni în care, potrivit mai multor experți în energetică, ar fi implicați cei doi. 

  Procurorii susțin că cercetările în acest sens au fost demarate la 5 mai curent, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anulat ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale pe acest caz, emisă în anul 2017 de PCCOCS. Mai multe detalii despre schema de procurare a energiei electrice, citiți pe zdg.md. 

  În această săptămână, Ziarul de Gardă a publicat trei materiale din seria de anchete „Hoții de păduri”. În cea de-a doua serie aflați despre cum o dinastie de pădurari luptă cu nedreptățile din sistemul de justiție, dar și cum un denunț depus la organele de drept de câțiva foști și actuali pădurari deconspiră felul în care a fost furat lemnul din pădurile amplasate pe teritoriul raionului Hâncești. 

  Un maistru-silvic, fiul unui șef de Ocol silvic acuzat de implicare în schemele care lasă pădurile țării fără copaci, a amenințat reporterul ZdG că, „cineva îți va da cu un lom în cap” și l-a intimidat, întreptându-se cu mașina spre acesta. Acțiunile acestuia au avut loc în timp ce reporterul documenta activitatea familiei sale în domeniul afacerilor cu lemn.

  În cea de-a treia serie de anchete „Hoții de păduri” aflați despre implicarea socialiștilor în silvicultură. O înregistrare audio din timpul unei ședințe cu silvicultorii de la Edineț, obținută de ZdG, arată cum Dumitru Cojocaru, directorul Agenției Moldsilva, îi învăța pe pădurarii și șefii de ocoale silvice vizați de controale cum să scape de pedepse. El îi îndemna să conteste în judecată procesele-verbale în care erau fixate neregulile depistate, deși rolul Moldsilva este de a proteja pădurile, inclusiv de exploatările ilegale făcute de angajați.

  Pe lângă înregistrarea audio cu directorul Moldsilva, vorbim în acest text despre ramificațiile politice din silvicultură și despre promovări în sistem ale membrilor de partid.

  În ultima parte a seriei de anchete, Ziarul de Gardă vă explică în detalii schemele aplicate de hoții de păduri.  

  În rezultatul anchetelor „Hoții de păduri”, șeful Ocolului Silvic Bobeica, Anatolie Untu, vizat în dezvăluirile și acuzațiile fostului pădurar Vasile Frunză, a fost suspendat din funcție pentru 15 zile. În această perioadă, o comisie va verifica activitatea acestuia și acuzațiile care i-au fost aduse. 

  Iar Agenția Moldsilva a publicat două comunicate de presă în care, deși nu face referire la seria de articole publicate de ZdG, analizează informațiile din acele articole.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  În premieră, R. Moldova câștigă finala Campionatului European de fotbal pe plajă

  Naționala de fotbal pe plajă a Moldovei scrie istorie, câștigând Campionatul European de fotbal pe plajă, grupa B. Moldova a învins Estonia cu 4-1 în finala turneului care s-a desfășoară duminică la Chișinău și…
  În premieră, R. Moldova câștigă finala Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  Pfizer a crescut prețul vaccinului anti-COVID-19 cu mai mult de 25%, iar Moderna, cu mai mult de 10% în ultimele contracte de furnizare pentru Uniunea Europeană, în timp ce statele din blocul comunitar se confr…
  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Fostul judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) Oleg Sternioală se judecă de peste un an și jumătate cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru anularea hotărârii prin care instituția și-a dat ac…
  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13

  Ex-ministru al Apărării Alexandru Pînzari, reținut vineri în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI, a primit 30 de zile de arest, conform unei decizii dictate de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13