Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor…

VIDEO Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 12 iunie 2021

Încheiem o săptămână agitată din punct de vedere politic, pe fundalul alegerilor parlamentare din 11 iulie. Tema principală a ultimelor zile a fost modul în care autoritățile vor organiza scrutinul peste hotarele țării. Sâmbăta trecută, Comisia Electorală Centrală a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate, deși proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare. Propunerea de a nu majora numărul secțiilor de votare a venit din partea lui Maxim Lebedinschi și a fost susținută de membrii CEC Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton. 

Decizia CEC a nemulțumit moldovenii din diasporă, dar și pe cei de acasă. Reprezentanții mai multor partide politice, alături de simpatizanții lor, au protestat două zile în fața sediului Comisiei Electorale Centrale, solicitând majorarea numărului de secții de votare în străinătate. Într-un final, miercuri, membrii CEC au aprobat o altă hotărâre, prin care numărul secțiilor de votare a fost majorat cu 7, de la 139 la 146 de secții de votare. Noua hotărâre este una de compromis, o spun chiar membrii Comisiei Electorale Centrale. 

În contextul deciziilor cu privire la numărul de secții de votare în străinătate, poliția a inițiat o anchetă în baza plângerii depuse de președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, care a invocat că un coleg l-a amenințat „cu aplicarea forței fizice”. 

Ziarul de Gardă a analizat cine sunt cei cinci membri ai CEC care au decis, sâmbăta trecută, deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate, cine i-a propulsat în funcții și relațiile lor cu politicul. Materialul poate fi văzut pe zdg.md

Campania electorală nu trece fără abateri. Asociația Promo-LEX a constat mai multe lacune în procesul de organizare și desfășurare a campaniei electorale pentru alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Este vorba de cadouri electorale, utilizarea resurselor administrative, discursul de ură și incitare la discriminare. De asemenea, unele partide au evitat să raporteze cheltuielile efectuate. 

În această săptămână, procurorii anticorupție au efectuat mai multe percheziții la Centrul Republican de Transfuzie a Sângelui și la Agenția Achiziții Publice. În rezultat, fosta ministră a Sănătății în Guvernul Filip și actuala directoare a Centrului Republican de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, a fost reținută, iar ulterior a primit mandat de arest pentru 30 de zile în izolator. Același termen a fost aplicat și pentru directorul adjunct al Agenției Achiziții Publice Ghenadie Grib. 

Iar președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate, care va verifica dacă aceasta a încălcat regimul de conflict de interese atunci când Înalta Curte a declarat neconsituțională Hotărârea aprobată de majoritatea parlamentară formată din PSRM și Partidul ȘOR privind revocarea mandatului de judecătoare constituțională a Domnicăi Manole. Reprezentanții Înaltei Curți  susțin că Autoritatea nu deține competența constituțională și legală de a verifica participarea judecătorilor constituționali la judecarea cauzelor de pe rolul Curții Constituționale. 

Tot în această săptămână, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile unui articol din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Astfel, prin decizia adoptată de Înalta Curte, este anulată și Hotărârea Parlamentului din martie 2020 prin care Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu au fost numiți în funcția de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. 

În baza acestei decizii, componența CSM-ului va reveni la formula anterioară, adică la 12 și nu 15 membri, așa cum este acum, iar patru membri actuali ai CSM vor fi revocați din funcție.

Vestea tragică a acestei săptămâni este că interpretul de muzică ușoară Iurie Sadovnic, deținător al „Ordinului Republicii”, a decedat luni, 7 iunie. Potrivit poliției, interpretul s-ar fi împușcat în cap cu o armă pe care o deținea legal. 

Acum opt ani, Ziarul de Gardă a realizat un interviu cu interpretul de muzică ușoară, iar atunci Iurie Sadovnic a povestit despre viața artiștilor moldoveni, problemele cu care se confruntă aceștia, declarând că „artiștii sunt sărăciți intenționat, ca să cânte pe doi bani la alegeri”, dar și despre planuri de viitor și motto-ul lui de viață. Tot atunci, artistul ne-a spus ce ar face dacă ar avea o viață veșnică.

Cât privește pandemia, aflați că în Republica Moldova, rata de vaccinare împotriva COVID-19 a atins pragul de 10,7%. Potrivit autorităților, numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19 s-a redus cu 35% comparativ cu săptămâna precedentă.

Dacă vreți să călătoriți în Ucraina, aflați că o puteți face nu doar în baza rezultatului negativ al testului la COVID-19, ci și a unui test antigen, precum și a unui certificat de vaccinare complet cu vaccinuri anti-COVID aprobate de OMS.

Iar Igor Dodon și  Zinaida Greceanîi au ajuns în vizorul procurorilor, care vor verifica legalitatea încheierii în anul 2008 a contractului de furnizare pentru Republica Moldova a energiei electrice din Ucraina, acțiuni în care, potrivit mai multor experți în energetică, ar fi implicați cei doi. 

Procurorii susțin că cercetările în acest sens au fost demarate la 5 mai curent, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anulat ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale pe acest caz, emisă în anul 2017 de PCCOCS. Mai multe detalii despre schema de procurare a energiei electrice, citiți pe zdg.md. 

În această săptămână, Ziarul de Gardă a publicat trei materiale din seria de anchete „Hoții de păduri”. În cea de-a doua serie aflați despre cum o dinastie de pădurari luptă cu nedreptățile din sistemul de justiție, dar și cum un denunț depus la organele de drept de câțiva foști și actuali pădurari deconspiră felul în care a fost furat lemnul din pădurile amplasate pe teritoriul raionului Hâncești. 

Un maistru-silvic, fiul unui șef de Ocol silvic acuzat de implicare în schemele care lasă pădurile țării fără copaci, a amenințat reporterul ZdG că, „cineva îți va da cu un lom în cap” și l-a intimidat, întreptându-se cu mașina spre acesta. Acțiunile acestuia au avut loc în timp ce reporterul documenta activitatea familiei sale în domeniul afacerilor cu lemn.

În cea de-a treia serie de anchete „Hoții de păduri” aflați despre implicarea socialiștilor în silvicultură. O înregistrare audio din timpul unei ședințe cu silvicultorii de la Edineț, obținută de ZdG, arată cum Dumitru Cojocaru, directorul Agenției Moldsilva, îi învăța pe pădurarii și șefii de ocoale silvice vizați de controale cum să scape de pedepse. El îi îndemna să conteste în judecată procesele-verbale în care erau fixate neregulile depistate, deși rolul Moldsilva este de a proteja pădurile, inclusiv de exploatările ilegale făcute de angajați.

Pe lângă înregistrarea audio cu directorul Moldsilva, vorbim în acest text despre ramificațiile politice din silvicultură și despre promovări în sistem ale membrilor de partid.

În ultima parte a seriei de anchete, Ziarul de Gardă vă explică în detalii schemele aplicate de hoții de păduri.  

În rezultatul anchetelor „Hoții de păduri”, șeful Ocolului Silvic Bobeica, Anatolie Untu, vizat în dezvăluirile și acuzațiile fostului pădurar Vasile Frunză, a fost suspendat din funcție pentru 15 zile. În această perioadă, o comisie va verifica activitatea acestuia și acuzațiile care i-au fost aduse. 

Iar Agenția Moldsilva a publicat două comunicate de presă în care, deși nu face referire la seria de articole publicate de ZdG, analizează informațiile din acele articole.