Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   VIDEO/ Dosarul trucării licitațiilor în…

VIDEO Dosarul trucării licitațiilor în domeniul efectuării transfuziei sângelui. SPIA publică o discuție dintre ex-ministra Sănătății și un subaltern de al ei

Foto simbol

Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) din cadrul MAI anunță că în urma perchezițiilor de la Centrul Republican de Transfuzie a Sângelui și a analizei materialelor cauzei penale, se presupune că, Svetlana Cebotari, șefa Centrului de Transfuzie a Sângelui a favorizat companii pentru desemnarea acestora în calitate de câștigători la licitațiile publice pentru consumabile și produse parafarmaceutice.

Potrivit comunicatului emis de către SPIA, începând cu luna februarie curent, în cadrul cauzei penale au fost documentate acțiunile ilegale comise de către persoane publice şi persoane cu funcții de demnitate publică, din cadrul CNTS, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), persoane publice din sistemul medical, persoane juridice cu diverse formă de organizare, dar și persoane fizice.

SPIA a publicat o înregistrare audio care, potrivit lor, ar fi o discuție dintre Svetlana Cebotari și un subaltern al acesteia.

Conform informațiilor, aceștia, folosindu-și atribuțiile şi competențele aferente funcțiilor deținute, au creat condiții pentru înlăturarea obstacolelor legale și logistice pentru organizarea și trucarea unor licitații cu facilitarea agentului economic prestabilit. În urma analizei materialelor cauzei penale, se presupune că, Svetlana Cebotari, șefa Centrului de Transfuzie a Sângelui a favorizat companii pentru desemnarea acestora în calitate de cîștigători la licitațiile publice pentru consumabile și produse parafarmaceutice. În detaliu, în cadrul algoritmului de diagnostic, la prima etapă de triere pentru tehnologia de examinare de laborator a sângelui/componentelor sanguine donate, sunt utilizate teste rapide pentru determinarea Hepatitelor, Sifilis și HIV. Aceste teste rapide, conform procedurii, trebuie procurate prin licitație. Necesitatea testelor este semnificativă, întrucît grosso modo, lunar este necesară o cantitate de peste 25 000 teste.

În fapt, un agent economic, a livrat testele necesare primei etape de triere, însă reprezentanții CNTS s-au eschivat de la semnarea actelor contabile, actului de predare primire, facturilor fiscale și altor acte ce ar confirma livrarea testelor în valoare de peste un milion de lei. În consecință, agentul economic a acționat în judecată CNTS pentru eschivarea de la respectarea clauzelor contractuale. În cadrul ședinței de judecată, în rezultatul consultării juristului CNTS, directorul CNTS a prezentat acte false pentru a demonstra utilizarea testelor din rezerva medicală și nu testele agentului economic câștigător.

Astfel, în pofida necesității ireproșabile, persoana bănuită, favoriza doar un agent economic și tergiversa procedura de licitație, astfel cauzînd o eventuală circumstanță de stocare a sîngelui și componentelor sanguine netestate cu potențial de expirare și/sau contaminare. De menționat este faptul că, în cadrul perchezițiilor și anume în registrele de validare a produselor sanguine donate, au fost identificate o listă considerabilă de sânge și componente sanguine expirate.

În cadrul interceptărilor telefonice autorizate, a fost identificată discuția dintre directorul CNTS și un subaltern. În speță, din cauza lipsei testelor anterior menționate, componentele sanguine ale unui donator contaminat cu Treponema Pallidum (agentul patogen al bolii Sifilis) nu au fost testate. Astfel, cetățeanul a donat componente sanguine de două ori, fiind contaminat cu TP.

SPIA susține că în speță, compania favorizată de directorul CNTS, fiind desemnată câștigătoarea unei licitații organizate de către donatorul extern, urma în decursul a 100 zile, să livreze către IMSP Spitalul Clinic Bălți un aparat de plasmafereză estimat la valoarea de 18 000 USD.

Astfel, pentru a însuși mijloacele financiare de la organizatorii licitației, administratorul companiei a primit cu acordul directorului CNTS un aparat de plasmafereză pentru a fi prezentat donatorului și beneficiarilor în cadrul ceremoniei de donație. Prin urmare, aparatul de plasmafereză, aflat la evidența CNTS a fost prezentat donatorului și instituției medicale, care aparent a reprezentat utilajul achiziționat în urma licitației.