DOC/ După ce Dodon a pierdut alegerile prezidențiale, socialiștii au înregistrat un proiect de lege prin care SIS-ul să fie luat din coordonarea președintelui R. Moldova
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, susține că deputații socialiști au înregistrat miercuri un proiect de lege prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) să fie luat din subordinea președintelui R. Moldova. Potrivit parlamentarului, Comisia juridică numiri și imunități a aprobat cu 5 voturi un raport pentru două lecturi în acest sens.
„Dodon și-a pierdut mințile – a înregistrat prin deputații săi un proiect de lege prin care SIS-ul să fie luat din coordonarea Președintelui ales. Comisia juridică a aprobat cu 5 voturi un raport pentru două lecturi. Asta înseamnă că mâine se planifică adoptarea lui de plen în 2 lecturi.
Este desigur o acțiune disperată a unui personaj căruia îi fuge pământul de sub picioare. De asemenea, se scuipă pe voința a peste 1,6 milioane de oameni care au participat la alegerile prezidențiale, or aceștia au mers la vot inclusiv pentru faptul că președintele ca instituție să le reprezinte interesele. Nu mai zic de faptul că proiectul este vădit neconstituțional”, scrie Litvinenco într-o postare pe Facebook.
Această inițiativă legislativă vine odată ce președintele în exercițiu al R. Moldova, Igor Dodon, a pierdut lupta pentru încă un mandat prezidențial, în fața candidatei PAS, Maia Sandu.
Anterior, mai mulți politicieni și experți de la Chișinău declarau că socialiștii, la indicațiile lui Igor Dodon, ar putea veni cu o astfel de inițiativă.
În iunie 2019, majoritatea parlamentarilor au votat un proiect de hotărâre prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a trecut în subordinea președintelui țării, deși a rămas să fie controlat și de Parlament.
Proiectul aprobat atunci prevede că directorul instituției este numit în funcție și demis din funcție de către Parlament, la propunerea președintelui R. Moldova, iar activitatea instituției să fie coordonată de către șeful statului, în limitele competenței sale, fiind supusă controlului parlamentar.
ZdG a solicitat un comentariu de la Președinție pe marginea acestui subiect.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.