Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Declarația de avere a…

DOC Declarația de avere a candidatului PAS Boris Marcoci la funcția de primar al municipiului Bălți. A candidat anterior la primăria Bălți și din partea PLDM

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) l-a desemnat pe deputatul Boris Marcoci în calitate de candidat la alegerile locale noi din municipiului Bălți.

O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Biroului Permanent Național al PAS.

În 2015, Boris Marcoci a candidat la funcția de primar al municipiului Bălți din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), condus de fostul premier Vlad Filat.

Ziarul de Gardă a scris anterior că, Boris Marcoci care se regăsește pe lista PAS pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, inginer constructor de meserie, este directorul și proprietarul companiei de construcții „Marsharcon”, fondată în Bălți. Marcoci este președintele Organizației Teritoriale PAS din Bălți. Marcoci a candidat, în 2019, la funcția de primar al orașului Bălți din partea Blocului ACUM. Este consilier municipal în Bălți din partea PAS, iar anterior a deținut acest statut din partea PLDM, candidând și din partea acestui partid la funcția de primar de Bălți, fără rezultate notabile. Un site local a scris în timpul campaniei electorale că Marcoci a colaborat anterior și cu PDM-ul condus de Vladimir Plahotniuc, înainte de a adera la PAS.

Citiți și: Detalii despre TOȚI cei 101 deputați din noul Parlament. Dosare, avere declarată și controverse

Aceeași sursă a publicat imagini video cu Marcoci la volanul unui automobil de lux, Mercedes GLE, fabricat în 2019, mașină care nu se regăsește în declarația de avere depusă de proaspătul deputat la CEC, la înregistrarea în cursa electorală. În acel document, Boris Marcoci a indicat doar un singur automobil, Toyota RAV 4, fabricat în 2009 și cumpărat în 2011. 

În declarație el a mai indicatul faptul că, în ultimii doi ani, de la compania „Marsharcon” a avut venituri salariale oficiale de aproape jumătate de milion de lei. Împreună cu soția, de la această companie familia Marcoci a obținut și dividende în sumă totală de 1,4 milioane de lei. Familia proaspătului deputat a avut venituri și de la alte firme în ultimii doi ani: „Agrofermplus” și „ImexAgro” și deține aproape 3 hectare de terenuri agricole, 2 case de locuit cu terenuri aferente și un apartament de 48 de metri pătrați, cumpărat în 2014. 

Compania „Marsharcon” este deținută de soții Boris și Elena Marcoci, fiind fondată încă în anul 2000. Familia Marcoci a deschis o companie cu denumire similară și în România, în orașul Bacău. Firma din R. Moldova a avut în 2019, conform informațiilor publice, venituri din vânzări în sumă de 43,76 de milioane de lei și un profit de 2,63 de milioane de lei. În 2013, compania a fondat, la rându-i, o altă firmă, specializată în comerț: „Parc Industrial Marsharcon”. 

Firma familiei proaspătului deputat PAS „Marsharcon” SRL este o abonată la banii publici, câștigând, începând cu anul 2013 și până în iunie 2021 contracte în valoare de aproximativ 36 de milioane de lei. Cel mai mare contract, conform datelor publicate pe portalul Agenției Achiziții Publice, a fost obținut în mai 2020 de la Primăria Bălți – 12,7 milioane de lei pentru „reparația capitală a carosabilului din str. Conev”. Majoritatea contractelor publice ale companiei au fost semnate cu Primăria mun. Bălți. 

Declarația de avere:

La 21 noiembrie curent în municipiul Bălți vor avea loc alegerile locale noi, după ce liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, și-a dat demisia. În fața mai multor oameni, în centrul orașului Bălți, liderul partidului „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a semnat joi, 2 septembrie, cererea de demisie din funcția de primar al orașului Bălți. Detalii aici.

În total, pe 21 noiembrie 2021, CEC va organiza alegeri locale noi în 15 localități: satul Palanca și satul Ștefănești, raionul Ștefan Vodă; satul Bălceana, raionul Hâncești; satul Hlinaia și orașul Cupcini, raionul Edineț; comuna Ucrainca și satul Opaci raionul Căușeni; comuna Hîrtop, raionul Cimișlia; comuna Ișcălău, comuna Pîrlița și satul Călinești, raionul Fălești; comuna Camenca, raionul Glodeni; comuna Negurenii Vechi, raionul Ungheni, municipiul Bălți și comuna Cneazevca din raionul Leova.