Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Igor Dodon a semnat…

DOC Igor Dodon a semnat decretul privind numirea socialistului Golovatiuc la funcția de Ambasador la Moscova

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a semnat decretul de numire a lui Vladimir Golovatiuc în funcția de Ambasador al R. Moldova în Federația Rusă. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial de vineri, 18 decembrie.

Decretul de numire a socialistului Vladimir Golovatiuc în funcția de Ambasador al R. Moldova în Federația Rusă a fost semnat la 16 decembrie, documentul fiind publicat în Monitorul Oficial de vineri, 18 decembrie.

Foto: ZdG

La 9 decembrie Guvernul a aprobat rechemarea din funcție a lui Andrei Neguță, ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă. Propunerea a venit din partea ministrului de externe, Aurel Ciocoi care însă, nu a dat detalii privind motivul aceste rechemări.

Despre rechemarea lui Neguță a vorbit marți, 8 decembrie, președintele în exercițiu al R. Moldova. Igor Dodon spunea că ambasadorul Neguța, trebuie să fie „adus acasă și tras la răspundere conform legii”, dacă se va demonstra că este implicat în cazul anabolizantelor depistate la postul vamal Palanca.

„Consider că aceasta (cazul contrabandei – n.r.) este o rușine pentru R. Moldova. El (Neguța -n.r.) Trebuie să fie retras și să răspundă, dacă este vinovat. Eu nu am întrebat Procuratura, dar dacă este vinovat el trebuie rechemat și tras la răspundere conform legislației. Dacă într-adevăr este adevărat, el trebuie adus acasă și să răspundă conform legii”, a comentat Dodon în cadrul unei emisiuni televizate de la N4.

Guvernul însă, nu a mai așteptat clarificările și a decis rechemarea lui Neguță. Potrivit unor surse, soarta lui Neguța ar fi fost pecetluită imediat după alegerile prezidențiale. Președintele în exercițiu, Igor Dodon ar fi rămas extrem de nemulțumit de activitatea lui Neguță care în opinia președinției nu a asigurat prezență suficientă a alegătorilor moldoveni la secțiile de votare deschise în Rusia.

La 11 decembrie, în cadrul vlogului său, Igor Dodon a spus că autoritățile de la Chișinău au solicitat agrementul pentru numirea lui Vladimir Golovatiuc în funcția de ambasador la Moscova.

Kommersant.ru scria anterior că inițial, la această funcție a fost propus actualul consilier al lui Dodon pentru relații interetnice, Serghei Mișin. Agrementul însă a fost retras.