Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Donciu reacţionează: Anumite persoane, dirijate…

Donciu reacţionează: Anumite persoane, dirijate din umbră, prin insinuări inventate încearcă să ducă în eroare opinia publică pentru a compromite CNI

Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) a publicat, pe pagina CNI, un mesaj, reacţie la articolul din ZdG, prin care anunţam că, toţi colegii acestuia îl acuză de „neglijenţă, abuz de putere şi multiplele încălcări de lege”. Aceştia au pregătit şi o scrisoare, pe care vor s-o adreseze deputaţilor, cu solicitarea de a interveni.

Publicăm mai jos comunicatul CNI, cu precizarea că acesta este semnat doar de către Anatolie Donciu, preşedintele CNI, nu şi de ceilalţi membri ai instituţiei, care de fapt, îl acuză în acea scrisoare. Precizăm pe această cale că ZdG, după ce a discutat cu Anatolie Donciu, i-a remis acestuia scrisoarea cu pricina, solicitând o reacţie la subiect. În reacţia semnată de preşedintele CNI, acesta nu neagă conflictele interne din interiorul instituţiei.

Cu referință la articolul publicat în Ziarul de Gardă la 12.06.2014, urmează de precizat că scrisoarea respectivă, nefiind semnată, reprezintă un denunț calomnios anonim, cu un caracter provocator, care urmărește scopul destabilizării activității Comisiei Naționale de Integritate.

Este evident, că anumite persoane, dirijate din umbră, prin insinuări inventate încearcă să ducă în eroare opinia publică pentru a compromite Comisia Națională de Integritate și a imita un management ineficient al acesteia.

Însă, realitatea obiectivă denotă contrariul, confirmând faptul că Comisia Națională de Integritate, deși este la început de cale, având o experiență modestă de doar un an și jumătate, activează în mod firesc, exercitându-și atribuțiile de bază în vederea reprimării corupției.

După cum se cunoaște, în majoritatea instituțiilor create în baza algoritmului politic (reprezentanți ai diferitor partide politice, numiți în funcțiile respective de către Parlament) apar anumite disensiuni cu privire la procedurile interne de exercitare a atribuțiilor membrilor organelor colegiale.

În acest sens, Comisia Națională de Integritate nu este o excepție, neînțelegerile apărute fiind generate de anumite imperfecțiuni ale legislației ce țin de procedurile interne de activitate, delimitarea strictă a competențelor membrilor organului colegial respectiv, precum și  responsabilizarea acestora.

În condițiile Republicii Moldova o astfel de situație nu este ieșită din comun, și urmează a fi depășită prin revizuirea, modificarea și completarea cadrului legislativ respectiv.

Regretabil este faptul, că unele persoane, în loc să înainteze propuneri pentru perfecționarea legislației la acest capitol, utilizează situația respectivă în scopuri meschine, pentru a dezorienta societatea și a obține anumite favoruri personale.

Dincolo de aceste clevetiri, după cum s-a menționat, Comisia Națională de Integritate, în pofida dificultăților cu care se confruntă la această etapă, activează în plină forță, realizându-ți sarcina de bază în vederea verificării veniturilor și proprietății, identificării conflictelor de interese și a incompatibilităților.

Astfel, de la începutul acestui an și până la moment, Comisia Națională de Integritate a adoptat 95 Acte de constatare, a inițiat 92 dosare de control și are în prezent în procedură de examinare – 60 de dosare.

Dintre cele 95 Acte de constatare adoptate, se referă la:

  • Judecători – 2
  • Miniștri – 3
  • Viceminiștri – 4
  • Deputați – 6
  • Procurori – 12
  • Primari – 15
  • Alte categorii de persoane – 53

Din numărul total de Acte de constatare adoptate:

  • 45 vizează regimul juridic al declarării veniturilor și proprietății;
  • 30 – regimul juridic al conflictelor de interese;
  • 16 – regimul juridic al incompatibilităților;
  • 4 – regimul juridic al declarării intereselor personale.

În acest sens, necesită a fi reiterate mai multe cazuri de rezonanță soldate cu încălcarea unor regimuri juridice aflate în competența Comisiei, printre care:

°        Vladimir Saharneanu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova;

°        Anatol Arapu, ministru al Finanțelor;

°        Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Cancelariei de Stat;

°        Mihail Șleahtițchi, consilier al Președintelui Republicii Moldova;

°        Mihail Stratan, director al Agenției pentru Eficiența Energetică;

°        Andrei Usatîi, ministru al Sănătății;

°        Mihail Poleanschi, deputat în Parlamentul Republicii Moldova;

°        Ghenadie Rabei, primar al Comunei Cimișeni, raionul Criuleni;

°        Boris Gherasim, viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor;

°        Ștefan Urîtu, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale;

°        Elena Neaga, ex-procuror adjunct al sectorului Buiucani, municipiul Chișinău;

°        Sergiu Sainciuc, viceministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei ș.a.

De remarcat, că 25 din dosarele referitoare la încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății au fost transmise Procuraturii Generale pentru examinare sub aspectul falsului în declarații.

De asemenea, începând cu data de 16 iune curent, fiind deja finalizate procedurile de licitație, v-a demara procesul de digitizare a celor circa 90 000 de declarații cu privire la venituri și proprietate și de interese personale (scanarea, hașurarea datelor cu caracter personal și plasarea acestora pe site-ul CNI).

Prin urmare, situația în care anumite forțe încearcă să defaimeze autoritatea Comisiei Naționale de Integritate prin informații cu caracter anonim, nu poate fi acceptată în condițiile unei societăți democratice.

 Anatolie Donciu, Președinte al Comisiei Naționale de Integritate

ARTICOLUL ZdG, îl vedeţi AICI.